Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Han blir dårligere - og bare gråter»

Han er 15 år, siktet for voldtekt av en 11-åring, og betegnes som seksuelt frustrert og psykisk syk. Foreldrene mener han er selvdestruktiv. Han sitter fengslet i Moss. Politi og fengselsvesen mener han ikke har noe der å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15-åringen kom til Norge fra Pakistan for fire år siden og endte opp som voldtektsmann. Han er siktet for voldtekt av en 11-åring og voldtektsforsøk på en 15-åring og etterforskes for flere sexovergrep på Grorud i Oslo.

- Han blir dårligere og dårligere, og bare gråter. Han er selvdestruktiv, og jeg kunne ønske han var et sted hvor han ikke kan skade seg selv, sier guttens far.

- Det er uhørt å holde 15-åringen, og barn generelt, i varetekt. Siktelsen mot ham vurderes som alvorlig. Desto grovere siktelsen er, jo viktigere er det å fange ham opp og gi behandling. Dette forteller noe om et sårbart sinn, sier forsvarer Tor Erling Staff.

Uten utdannelse

Gutten ble først plassert i Eidsberg kretsfengsel. På grunn av plassproblemer ble han flyttet til Sarpsborg kretsfengsel, som ikke hadde noe skoletilbud.

Etter grunnskoleloven har han krav på utdannelse, og etter press fra familien ble han denne uka plassert i Moss hjelpefengsel.

De tolv cellene i Moss ligger på toppen av politihuset, med to små luftegårder. Han fikk lov til å dele en celle på åtte kvadratmeter med en annen fange, fordi han følte seg ensom.

- Det er en fallitterklæring å sette barn i fengsel. Det er ikke heldig å ha 15-åringen i varetekt her. På den annen side er vi et så lite fengsel at vi kan skåne ham mest mulig, sier inspektør Jan Ove Skaug i Moss hjelpefengsel.

- Egentlig får de ansatte bare ha besøk i helgene, og en time lufting i døgnet, men så sant vi har ressurser, prøver vi å myke opp reglene, sier Skaug.

Barnevernet har ingenting å tilby før 23. mai. Da får man en utredningsplass på Barnevernets ungdomssenter i Oslo. Da har han sittet to måneder i varetekt.

Ikke psykotisk

Psykiatrien vil ikke ha ham. Argumentet er at han ikke er psykotisk eller nok suicidal.

Politiadvokat Sven T. Røer hadde håpet barnevernet kunne tatt seg av gutten så han slapp fengsel. På grunn av den alvorlige siktelsen ønsker de ikke å slippe ham fri.

Under fengslingsmøtet i Oslo forhørsrett kom det fram at gutten var seksuelt frustrert. Politipsykologen mener kulturkollisjon og misforståelse kan ha spilt inn under voldtekten.

Gutten benekter ikke de faktiske forholdene, men han nekter straffskyld.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling