OVERTAR I FINLAND:  De første stemmetallene tyder på at  Juha Sipilä fra Centerpartiet overtar som statsminister i Finland. Foto: Roni Rekomaa, Lehtikuva/AP/NTB Scanpix.
OVERTAR I FINLAND: De første stemmetallene tyder på at Juha Sipilä fra Centerpartiet overtar som statsminister i Finland. Foto: Roni Rekomaa, Lehtikuva/AP/NTB Scanpix.Vis mer

Han blir Finlands nye statsminister

IT-gründer Juha Sipilä (53) åpen for samarbeid med høyrepopulistisk parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Juha Sipilä i Centerpartiet erklærer seier i valget i Finland. Hvilke partier som får bli med i hans regjering, er foreløpig umulig å si, mener analytiker.

Centerpartiet får 21,1 prosent, ifølge den finske kringkasteren Yles prognoser.

- Vel, jeg tror dette forspranget holder, sier Sipilä til den finske TV-kanalen MTV3.

- Dette resultatet gir flere mulige koalisjons-kombinasjoner, fortsetter han.Sittende statsminister Alexander Stubb fra Samlingspartiet erklærte nederlag halvannen time etter at de første resultatene ble gjort kjent.

- Det ser ut som Centerpartiet har vunnet. Gratulerer, sier Stubb.Maktskiftet ble dermed slik meningsmålingene hadde antydet flere uker før valget.
Uventet Søndag kveld viste sanntidsmålingene at Samlingspartiet hadde fått 17,8 prosent av stemmene, og dermed var nest største parti. På en foreløpig tredjeplass lå høyrepopulistiske Sannfinnene med 17,6 prosent. Dét er uventet, mener den politiske analytikeren Torbjörn Kevin.
- Centerpartiet vinner valget som ventet, men derimot er det noe uventet at Sannfinnene ser ut til å bli tredje eller andre største parti, og Socialdemokraterna fjerde største, sier Kevin til NTB.

- Konsekvensen er at det blir mye vanskeligere å danne en regjering, slår han fast.
Kan styre prosessen Kevin viser til at et jevnt resultat mellom mange partier forteller at velgerne ikke har gitt et klart signal om hvem de ønsker i regjering.
- Så Centerpartiet kan i stor grad styre den prosessen, dersom de har sett klart for seg hvem de vil ha. Og ingen kan kritisere dem for det, sier Kevin, som skriver politiske kommentarer for finske Hufvudstadsbladet.

Selv tør han ikke gjette på hvem valgvinneren vil ha med i en koalisjonsregjering.

- Jeg tror ikke det er noen i Finland som kan si det akkurat nå, sier han.

- Sipilä har sagt at han skal fornye Finland, noe som kan leses som at han vil gjøre noe uventet når det gjelder regjeringen.
Røpte ingenting Sipilä ønsket heller ikke i forkant av valget å røpe hvem han vil samarbeide med, men har gjort det klart at han ikke ønsker en samlingsregjering med like mange partier som i dag. Den sittende regjeringen består i dag av fire partier, etter at to har trukket seg underveis.
Statsviteren Åsa von Schoultz sier til TT at hun gjetter på en borgerlig regjering bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet, Sannfinnene og Svenska folkpartiet.

- Det blir i så fall en veldig bred regjering, sier hun.
Millionær Den 53-årige IT-gründeren og millionæren Sipilä ble valgt inn i Riksdagen i 2011, og året etter ble han partileder.
Hvilke endringer finnene kan vente seg, er vanskelig å si, mener Kevin og viser til at Sipilä ikke har behøvd å komme med veldig tydelige budskap under valgkampen, som følge av gode meningsmålinger.

Sipilä har imidlertid lovet å få økonomien i Finland tilbake på riktig spor etter tre år med økonomisk tilbakegang. Landet er preget av stagnert vekst, fallende konkurransedyktighet og mislykkede reformer.

- Vårt land fortjener bedre. Politikken må igjen få et klima preget av tillit, skrev Sipilä på sin blogg lørdag.

(NTB-FNB/Dagbladet).