- Han blir hissig og rød i toppen

Rettspsykolog Pål Grøndahl mener Breivik framstår følelsesløs, bortsett fra når han blir avbrutt.

DISKUTERTE: Statsadvokat Inga Bejer Engh diskuterte med Breivik i starten av lunsjpausen i dag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Pool
DISKUTERTE: Statsadvokat Inga Bejer Engh diskuterte med Breivik i starten av lunsjpausen i dag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massemorderen Anders Behring Breivik fikk i dag framføre sin forhåndsskrevne forsvarstale i retten.

Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige, merket seg flere særegenheter ved Breiviks tale og atferd.

- Jeg synes det var vanskelig å henge med på budskapet hans, det var rett og slett så upedagogisk, sier Grøndahl til Dagbladet.

Ufleksibel  - Han er så ufleksibel. Han blir bedt om å justere seg, men så gjør han det ikke. Han får høre at retten mener det han sier om Korea ikke er relevant og at han må gå videre. Så kjekler han med dommeren og fortsetter på samme sted. Han justerer seg ikke i det hele tatt, sier rettspsykologen, som mener Breivik framstod som nærmest følelsesløs.

- Han er helt flat og viser ingen følelser, bortsett fra de gangene han blir krenket. Han blir hissig og litt rørt i toppen når han blir korrigert. Og så truer han. Du skjønner at dette er viktig for ham, sier Grøndahl, som fikk inntrykk av Breivik som "en litt umoden kar".

De første sakkyndige, som konkluderte med at Breivik er utilregnelig, mener han framstod usammenhengende og at han har vrangforestillinger.

- Det er mulig å følge måten han tenker på. Men det er hele tiden hans versjon, som er helt monoman, han justerer seg ikke. Det er hans private oppfatning og hvor dette grenser opp mot vrangforestillinger er ikke godt å si, sier Grøndahl.

13 sider  Breivik hadde på forhånd varslet at han hadde et ferdigskrevet dokument som han ville lese opp for å danne rammene rundt sitt seinere forsvar.

Dokumentet viste seg å være på 13 sider; da han hadde brukt den varslede halvtimen, hadde han bare kommet til side 6.

Breivik snakket svært fort, men tydelig, om sitt politiske ståsted, og bakgrunnen for dette. Ståstedet danner grunnlaget for handlingene 22. juli, hevder han. Gjennom en rekke punkter hevdet han at vestlig og norsk kultur og nasjonsidentitet står i fare for å utryddes av «kulturmarxistene» og «multikulturalistene», som følge av innvandring. Ap og AUF, samt media, er de fremste representantene for denne "dekonstruksjonen" av etnisitet, kulturell identitet og verdier.

Breivik mener voldelig motstand er den eneste måten å motvirke «dekonstruksjonen» på, men at han blir demonisert og misforstått av storsamfunnet. Han trakk linjer til historiske helter som Sitting Bull og Thomas Jefferson, samt diverse konflikter med etnisk tilsnitt, bl.a. i Bolivia og Tibet.

Oslo  20120416. Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Psykolog Pål Grøndahl blir intervjuet i første pause av rettsaken mandag formiddag der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL
Foto: Lise Åserud / Scanpix
Oslo 20120416. Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Psykolog Pål Grøndahl blir intervjuet i første pause av rettsaken mandag formiddag der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Breivik ble avbrutt en rekke ganger av dommer Arntzen, men fikk, med støtte av påtalemakten, til slutt lov til å fullføre alle 13 sidene. Det tok ca. 1 time og 15 minutter.

- Jeg handlet i nødrett for min by, mitt folk, min kultur, mitt land, avsluttet Breivik og erklærte seg derfor ikke straffskyldig etter tiltalen

Dagbladet følger utspørringen av Breivik i livestudio.