Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han blir kalt anti-Trump. Nå knebles Trudeau av frykten for nabolandet

- Hvorfor plage en grizzlybjørn når den spiser lunsj?

GRÅT: Statsminister i Canada, Justin Trudeau, gråt under begravelsen for tre av de som døde under Quebec-massakren. Foto: REUTERS/Mathieu Belanger/NTB Scanpix
GRÅT: Statsminister i Canada, Justin Trudeau, gråt under begravelsen for tre av de som døde under Quebec-massakren. Foto: REUTERS/Mathieu Belanger/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget av president Donald J. Trump betyr en ganske annerledes utenrikspolitisk hverdag for Justin Trudeau.

Der Canadas statsministers forhold til Barack Obama er blitt beskrevet som en «bilateral bromance», er han og Trump svært ulike.

Så store er forskjellene at lederen for Canadas liberale parti er blitt omtalt som «anti-Trump».

Frykter uforutsigbar Trump

De er uenige om Castro, flyktninger og abort. Der Trump har snakket om et innreiseforbud for muslimer, har Trudeau selv deltatt i bønn i en moské.

Nå er kanadieren imidlertid tvunget til en mild Trump-linje, ifølge Reuters.

- Hvorfor plage en grizzlybjørn når den spiser lunsj? Trump har nettopp kommet til makten og han utarbeider økonomiske planer, sier en kilde innen det kanadiske statsapparatet.

- Han er totalt uforutsigbar, sier en annen regjeringskilde om Trump overfor nyhetsbyrået.

SIGNERT: President Donald Trump har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen. Video: AP Vis mer

Klaging fra opposisjonen

Den påståtte myke linja til Canadas regjering kommer på tross av et stort press på Trudeau fra opposisjonen i landet.

Statsministeren ble valgt på å mene helt andre ting enn Trump, og enkelte stemmer har tidligere bedt Trudeau om å fordømme amerikaneren.

Blant disse er Tom Mulcair, leder for New Democratic Party.

- Donald Trump er en fascist. La oss ikke gå rundt grøten, sa Mulcair i mars, ifølge CBC.

Avhengige av USA

Andre, deriblant tidligere Washington-ambassadør Michael Kergin, mener at Trudeau gjør lurt i å trå varsomt.

Hele 75 prosent av Canadas eksport går til USA. Om landet åpent kritiserer USA, fryktes det represalier dra Trumps side.

- VÅRE TANKER GÅR TIL FAMILIENE: Statsminister Justin Trudeau møtte pressen etter skoleskytingen hvor minst fire personer mistet livet. - Dette er alle foreldres mareritt, sa han. Video: Reuters Vis mer

Forsker Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen forteller at Canada potensielt kan bli rammet av USAs proteksjonistiske politikk.

- Canada frykter dyrere eksport til USA, fordi Trump ønsker å beskytte amerikansk industri og reforhandle frihandelsavtalen NAFTA med Canada og Mexico, skriver Mjelde i en epost til Dagbladet.

Tror ikke USA svikter

Mjelde legger til at Canada tradisjonelt har hatt et veldig tett forhold til USA. Dette på grunn av liberale verdistandpunkter og fellesinteresser, samtidig som begge er Nato-medlemmer.

Mjelde tror ikke USA kommer til å svikte Canada.

- Trump er tøff i tone, men handling er noe annet. Vi får vente og se hvor annerledes internasjonal politikk faktisk blir under Trump. Hittil ser det ut til å bli mer kontinuitet enn endring, mener Mjelde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling