Han blir ny UD-sjef

Utenriksminister Jan Petersen (H) kommer Reinås-utvalgets kritikk i forkjøpet og utnevner sin partifelle og Parisambassadør, Sven Erik Svedman til ny utenriksråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet fra sikkert hold i Utenriksdepartementet at Svedman erstatter Bjarne Lindstrøm som øverste embetsmann. Utnevnelsen skjer trolig i statsråd fredag. Dermed nekter Jan Petersen å følge rådet fra SV-leder Kristin Halvorsen som overfor Dagbladet mente det ville være ryddigst å avvente granskingsrapporten og den påfølgende stortingsbehandlingen.

-  Det mest musikalske vil være å vente med å utnevne Bjarne Lindstrøms etterfølger til etter valget. Behovet for en gjennomgang og forandringer i UD vil bli tatt opp i Stortinget, sa Halvorsen til Dagbladet. Men Petersen blåste av SV-lederens oppfordring.

-  Kan ikke la Norge stå stille

-  Jeg kan ikke la Norges statsadministrasjon stå stille på grunn av at Kristin Halvorsen tror hun vil vinne valget om et halvt år, svarte utenriksministeren til Dagbladet.

Reinås-utvalget, som gransker departementets håndtering av tsunami-katastrofen, legger fram sin rapport 20. april. Etter det Dagbladet erfarer, er den forventede kritikken som utvalget vil rette mot UD og Bjarne Lindstrøms ledelse av krisen, en grunn til at Petersen har hastverk med å utnevne hans etterfølger. Han vil unngå at debatten som Reinås-utvalgets rapport vil starte, skal legge føringer for hans styring av departementet.

Sven Erik Svedman har vært med på, men ikke i toppen av, lista over pressens mulige kandidater for å ta over den administrative styringen av UD.

Tsunamien endret rekkefølgen

Som Dagbladet skrev tidligere i år kastet tsunamien om på den planlagte arverekkefølgen i UD.

Før katastrofen og kritikken mot UD, var det London-ambassadør Tarald Brautaset som var Lindstrøms foretrukne. Svedman derimot står utenfor Lindstrøms innerste krets. Likevel har Jan Petersen en ekstra grunn til å stole på Svedman. Siviløkonomen fra Oslo viste sine politiske sympatier da tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five valgte ham som statssekretær straks hun ble handelsminister i 1989.

I Midtøsten

Da politikerkarrieren var over med Syses fall, gjenopptok Svedman posten som ambassaderåd i Washington. Fire år seinere ble han sjef på Norges ambassade i Tel Aviv. I 1999 kom han hjem for å bli protokollsjef i UD. Siden 2003 har han styrt den norske ambassaden i Paris.

Aftenpostens Hanne Gamnes var i 1990 opptatt av et annet trekk ved Svedman: «Har noen spurt seg hvem den pene, diplomatliknende unge mannen som fotfølger Kaci er? Han som aldri har verken et smil eller et hårstrå på feil plass (...) Mannens navn er Sven Erik Svedman, Kacis statssekretær, ren Røa-Høyre, og UD-mann med fortid på Island, i Paris, Bonn og Washington. Tre barn, og hund, alder 44, gift. Hunden er en bulldogg, en liten fransk en...»

HØYRES MANN: Dagbladet var i går kveld hjemme i residensen til den norske ambassadøren i Paris, Sven Erik Svedman (58), UDs kommende utenriksråd. Han ønsket ikke å kommentere saken.