Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han blir sett på som Trumps eneste konkurrent. Nå spekuleres det om hemmelig allianse

Donald Trump seiler mot nominasjonen.

GENITREKK: Kan Donald Trump og Marco Rubio ha dannet en noe uventet allianse? Marco Rubio blir sett på som etablissement-kandidaten som kan utfordre Donald Trump, men Trump seiler nå mot nominasjonen i skikkelig medvind. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix
GENITREKK: Kan Donald Trump og Marco Rubio ha dannet en noe uventet allianse? Marco Rubio blir sett på som etablissement-kandidaten som kan utfordre Donald Trump, men Trump seiler nå mot nominasjonen i skikkelig medvind. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milliardær og realitystjerne Donald Trump (69) vant i natt sitt tredje nominasjonsvalg på rad i delstaten Nevada. Trump tar en knusende seier.

Det eneste som var spennende etter nominasjonsmøtene var kampen om andreplassen mellom Marco Rubio og Ted Cruz.

Med 99 prosent av stemmene talt opp hadde Trump en oppslutning på 45,9 prosent mot Rubios 23,9 prosent og Cruz' 21,4 prosent. Det betyr at Rubio slår Cruz med under 2000 stemmer.

Uansett hvordan de andre kandidatene vrir og vender på det, er det nok en knusende seier for Trump før den viktige «supertirsdagen» 1. mars, da til sammen 595 delegater står på spill for republikanerne i elleve delstater. 1237 delegater trengs for å vinne nominasjonen.

Det begynner å bli uungåelig at den tidligere usannsynlige kandidaten Trump er soleklar favoritt, og heller enn å spørre hva som kan stoppe ham, er det flere som nå spekulerer i hvem «The Donald» skal stille sammen med i selve presidentvalget mot Hillary Clinton eller Bernie Sanders i november.

Hemmelig plan Ryktemølla har allerede begynt å spinne om hvem som kan stå sammen med Trump på stemmeseddelen.

Så langt har de fleste spekulasjonene vært forbeholdt litt mer perifere konservative nyhetsnettsteder som Daily Caller og National Review.

Der har John Kasich (63), den relativt moderate Ohio-guvernøren, av flere blitt pekt på som en mulig kandidat. Han ligger an til å fåunder fire prosent i Nevada, og har så langt bare ett lyspunkt i presidentvalgkampen: primærvalget i New Hampshire.

«Han stiller ikke som president. Han stiller som visepresident» skriver jussprofessor ved Loyola Law School, Justin Hughes i politikknettstedet The Hill.

Han bemerker at Kasich har gjort seg selv til Det republikanske partiets mest åpenbare valg som visepresident, og at han på en Trump-stemmeseddel tilbyr utenrikskompetanse, erfaring fra Washington og en mer moderat stemme.

Rubio-rykter Kasich er uansett ingen trussel eller konkurrent for Trump i nominasjonskampen. Den mannen som av alle blit sett på som Trumps eneste utfordrer, er Florida-senator Marco Rubio (44).

Flere har påpekt at eliten i Det republikanske partiet vil samle seg bak Rubio i en felles front mot Trump, og at det bare er snakk om tid før dette kommer til å skje.

- Jeg ser Rubio som den eneste som kan slå Trump. Samtidig har det vært evig snakk om at han skal komme opp og fram, men nå må han snart samle «anti-trumperne» bak seg, sa Hilmar Langhelle Mjelde, Forsker II ved Uni Research Rokkansenteret, til Dagbladet på mandag.

Han understreket at det snart måtte skje noe, men det har det ennå ikke gjort, og Rubio har stort sett holdt seg unna angrepene på Trump.

Er det en plan bak å ikke angripe Trump?

- Genitrekk På frokostnyhetsprogrammet «Morning Joe» lanserte programleder Mika Brzezinski en intreressant teori, skriver Washington Post.

Hun mente nemlig Trump og Rubio unngikk å angripe hverandre - og samtidig angrep Ted Cruz - fordi de har gjort en avtale om at Rubio stiller som Trumps visepresidentkandidat.

Washington Posts Chris Cillizza har ikke nødvendigvis troa på Trump/Rubio, men lister opp kandidater som Sør-Carolina guvernør Nikki Haley, Florida-guvernør Rick Scott og Tea Party-stjerna Sarah Palin, som har gitt sin støtte til Trump.

«Skal Rubio stoppe Trump må han gå til angrep, det er for sent når Cruz er ute av racet. Sikter Rubio kanskje på å bli Trumps VP?» skrev USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby.

«Det kunne blitt en svært dynamisk duo. Ville vært genitrekk av Trump» svarte Hillmar Langhelle Mjelde.

Valgblogger og norskamerikaneren George K. Gooding mener Rubio muligens har en annen plan bak å unngå angrep:

«Tror det er en lur strategi faktisk. Trump vil ha oppmerksomhet, Rubio nekter ham det og unngår direkte motangrep.» skriver han.

Trekke seg? Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda og president i American Studies Association of Norway, mener det er grenser for hvor lenge kandidatene John Kasich og Ben Carson, som begge dupper under fem prosent i Nevada, kan holde  ut.

- Hvis de vil stoppe Trump, som store deler av partiledelsen ønsker, må flere trekke seg før supertirsdag 1. mars, sier Tønnessen til NTB.

- I South Carolina vant han støtte fra alle delegatene. Han vil også gjøre det veldig sterkt i delegatkampen i Nevada med en såpass solid seier. Dermed er det ikke plass til Cruz og Rubio lenger. En av dem kan nok trekke seg før supertirsdag i neste uke, sier Tønnessen.

 Han anser sjansene for at Rubio eller Cruz skal kunne klare å ta innpå Trump som små.

- Trump har ikke blitt utsatt for store angrep. Cruz og Rubio er mest opptatt av å angripe hverandre, sier han.

SELVTILLIT: Ingen grunn for Donald Trump til å smile mindre etter nattas seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVTILLIT: Ingen grunn for Donald Trump til å smile mindre etter nattas seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer