GRUSOMME SCENER: Den 35 år gamle mannen som er mistenkt for å ha voldtatt en kvinnelig student i byen Dimapur ble kidnappet fra byens fengsel av en rasende mobb før han ble slept gjennom byen og slått ihjel. Foto: AFP PHOTO / Caisii Mao / NTB Scanpix
GRUSOMME SCENER: Den 35 år gamle mannen som er mistenkt for å ha voldtatt en kvinnelig student i byen Dimapur ble kidnappet fra byens fengsel av en rasende mobb før han ble slept gjennom byen og slått ihjel. Foto: AFP PHOTO / Caisii Mao / NTB ScanpixVis mer

Han blir slept gjennom gatene og slått ihjel av rasende demon­stranter mens tilskuerne tar bilder

Grusomme scener i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har den siste tida vært mye fokus på seksualisert vold i India, og befolkningen er sint - veldig sint. Torsdag fikk dette sinnet utløp da en mobb brøyt seg inn i et fengsel og kidnappet en 35 år gammel mann mistenkt for voldtekt, skriver The Indian Express.

Mobben overmannet fengelsvokterne i sentralfengselet i byen Dimapur og hentet ut mannen som ifølge tiltalen skal ha voldtatt en kvinnelig student den 24. februar. Han ble arrestert dagen etter.

Sjokkerende angrep De kledde så mannen naken og slepte ham seks kilometer gjennom gatene mens folk slo ham med stokker og kastet stein på ham. Mannen døde ifølge lokale medier av skadene.

Det sjokkerende angrepet ble filmet av en rekke tilskuere med sine mobiltelefoner.

- En masseprotest mot voldtekt ble holdt i Dimapur denne morgenen. Etter demonstrasjonen tok studenter og sinte demonstranter seg inn i fengselet og klarte å få den mistenkte ut, skriver nyhetsbyrået Press Trust of India.

Folkemengden skal ha revet ned to porter i fengselet i sin jakt på mannen, før de slepte ham til byens klokketårn. Flere demonstranter skal ha blitt skadet da politiet forsøkte å stoppe lynsjingen.

- Situasjonen er veldig anspent. Vi gjør vårt beste for å gjenopprette orden, sier byens politisjef Meren Jamir.

I dag ble en mann drept etter å ha blitt anklaget for overgrep mot flere jenter under en hinduistisk vårfestival fredag. Drapet skjedde i byen Varanasi, melder NTB.

Dokumentar De siste årene har flere grove massevoldtekter utført i full offentlighet i India fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Saken som kanskje skapte sterkest reaksjoner, var da den 23 år gamle studenten Jyoti Singh døde etter at hun ble gjengvoldtatt i over 40 minutter på en buss i New Delhi. 

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur og Pawan Gupta ble i etterkant dømt til døden, for det kaldblodige drap. Alle fire anket. Nå har bussjåføren Mukesh Singh latt seg intervjue av BBC i forbindelse med en dokumentar som skal sendes denna uka.

Bussjåfør Singh kjørte bussen som kvinnen og voldtektsmennene var om bord i, og er dømt for å ha deltatt i voldtekten som endte med at 23-åringen døde. I intervjuet sier han at han mener hun selv har deler av skylda for det som skjedde, og at hun ikke skulle ha kjempet i mot.

- Du kan ikke klappe med en hånd, det krever to. En skikkelig jente er ikke ute klokka ni på kvelden. En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. Gutter og jenter er ikke likeverdige. Jenter bør drive med husarbeid, ikke reke rundt på diskotek og utesteder, sier han i intervjuet.

Fysioterapistudenten Jyoti Singh var på vei hjem fra kino da hun ble angrepet, voldtatt og drept. For å ha råd til studiene jobbet hun nattestid hos et tjenesteutsettingsfirma, som hjelper canadiere med lånespørsmål, har venner og familie fortalt WSJ.

Avsky og demonstrasjoner Gjengvoldtekten og drapet vekket avsky over hele India, og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinners rettigheter. Dokumentarist Leslee Udwin sier til BBC at reaksjonene var det som gjorde at hun ønsket å lage filmen.

I 2013 ble åtte indiske menn pågrepet for å ha gruppevoldtatt fire skolejenter. Noen måneder tidligere var ei fem år gammel jente blitt voldtatt av en nabo.

De mange voldtektssakene i landet har også hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister sank med 35 prosent i månedene etter voldtekten av studenten, ifølge en undersøkelse.

I enkelte indiske byer er det egne tog for kvinner, for at de skal slippe trakassering, uønsket atferd og overgrep.

LYNSJING: En mann skaffet et tau for å henge den mistenkte voldtektsmannen fra klokketårnet i Dimapur. Flere tusen personer overmannet fengselsbetjentene. De kastet stein på den mistenkte voldtektsmannen, før de slo ham til døde. Foto: Imojen I Jamir / AP / NTB Scanpix
LYNSJING: En mann skaffet et tau for å henge den mistenkte voldtektsmannen fra klokketårnet i Dimapur. Flere tusen personer overmannet fengselsbetjentene. De kastet stein på den mistenkte voldtektsmannen, før de slo ham til døde. Foto: Imojen I Jamir / AP / NTB Scanpix Vis mer