PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer

Marokko-drapene

Han blir utpekt som lederen bak drapene

Abdessamad Ejjoud (25) skal ha dannet terrorgruppa som sto bak drapene på Maren (28) og Louisa (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Totalt 18 er pågrepet etter drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) i Toubkal-fjellet i Marokko.

De siste fem ble pågrepet i en politiaksjon i går.

Etterforskningsleder Abdelhak Khiam i Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ) beskriver 25 år gamle Abdessamad Ejjoud, en gateselger fra utkanten av Marrakech, som terrorcellas leder, ifølge AFP.

Det er han som skal ha spilt inn videoen der de fire hovedmistenkte sverger troskap til IS.

UTPEKT SOM LEDER: Politisjefen utpeker Abdessamad Ejjoud som leder av terrorgruppa. Foto: Kesh 24
UTPEKT SOM LEDER: Politisjefen utpeker Abdessamad Ejjoud som leder av terrorgruppa. Foto: Kesh 24 Vis mer

- De andre hovedmistenkte hadde blitt enige med lederen om at de skulle utføre en terrorhandling rettet mot utenlandske turister, forklarer etterforskningslederen.

To dager før selve drapene skal de ha reist til Imlil-regionen, fordi det er et turistmål, for å planlegge drapene.

- Utførte drapene

De andre hovedmistenkte er rørleggeren Abderrahim Khayali (33), snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateleverandøren Rachid Afatti (33).

Abderrahim Khayali var den første som ble pågrepet for drapene, og ble tatt som følge av at politiet fant id-kortet hans på åstedet.

Ejjoud, som utpekes som leder, samt Younes Ouaziyad og Rachid Afatti, ble pågrepet idet de var iferd med å rømme fra Marrakech i en buss.

VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24
VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24 Vis mer

Ifølge Dagbladets kilde skal de ha gjemt kniver på bussen.

De tre ble etterlyst av politiet kort tid etter den første pågripelsen, da et overvåkingskamera i Imlil filmet dem da de forlot byen rundt klokka tre om natta på drapsnatta.

Ifølge etterforskningsleder Khiam skal Ouaziyad og Afatti ha vært ved siden av Ejjoud under drapene.

185 terrorceller

Han legger til at medlemmene av denne terrorcella ikke hadde noen kontakt med IS-medlemmer i verken Syria, Irak eller Libya, til tross for at de har sverget troskap til organisasjonen.

Ifølge Khiam har Marokko avdekket 185 terrorceller siden 2002, og tatt grep for å rehabilitere de som har blitt arrestert. Marokko har dødsstraff, men har ikke henrettet noen siden 1993.

- Denne ekstremismens opphav må bekjempes - nemlig usikkerhet, uvitenhet og ignoranse, sier Khiam.

Området hvor de to kvinnene ble funnet drept beskrives som et isolert fjellområde rundt 10 kilometer unna turistlandsbyen Imlil i Atlas-fjellene, cirka en halvannen times kjøretur fra Marrakech.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer