- Han boblet over

Johnny Thendrups forsvarer om klientens tilståelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): I NOKAS-sakens aller siste dag la Johnny Veum stor vekt på sin klient, Johnny Thendrups tilståelse da han skulle argumentere for lavere straff.

Thendrup ble pågrepet i Amsterdam i begynnelsen av april 2005 etter en ukes tid på rømmen. Johnny Veum fortalte Gulating lagmannsrett at han reiste til Nederland like etter pågripelsen for å snakke med sin nye klient.

- Han bobler over

- Han bobler over ved første møte, og han forteller om deltagelse. I første politiavhør etter at han ble utlevert til Norge forteller han om saken. Det gjorde han uten å ha innsyn i sakens dokumenter. Han var orientert om hovedrekken av bevis. Han var orientert om blodfunnet i Nedre Dalgate og DNA-funn på våpen. Det fosser ut av han, det er ikke noe strategisk, det er ekte, sa Veum under sin straffeutmålingsprosedyre.

Bidro med 97 punkter

Forsvareren hadde på forhånd laget en liste på 97 punkter som politiet ikke hadde kjennskap til før Johnny Thendrup la kortene på bordet. Disse punktene gjaldt blant annet ranslagets reise til Stavanger, oppholdet i David Toskas bolig i Skjeneholen og det store arsenalet av våpen.

I tingretten ble Johnny Thendrup dømt til 13 år i fengsel. I forrige uke la aktoratet ned påstand om 14 år, ett år mer enn han fikk i tingretten hvor påstanden var 16 år.

Skutt i låret

 - BOBLER: NOKAS-dømte Johnny Thendrup (t.v.), ifølge forsvarer Johnny Veum. Foto: SCANPIX
- BOBLER: NOKAS-dømte Johnny Thendrup (t.v.), ifølge forsvarer Johnny Veum. Foto: SCANPIX Vis mer

Johnny Thendrup skulle stå vakt på Domkirkeplassen på ransdagen. Før han kom ned til plassen hadde han tent på en lastebil utenfor politihuset for å hindre utrykning. På Domkirkeplassen blir Thendrup skutt i låret av politimannen Erik Håland.

Han deltok også i skuddvekslingen mot politiet.

- Vennlig og naiv raner

Forsvarer Veum trakk også fram personlighetstrekk ved Johnny Thendrup som viser at han ikke var noen ihuga kriminell.

Han fortalte at Thendrups kone har beskrevet ham som nevenyttig, at han er hjelpsom og ikke i stand til å si nei til andre. Hun opplever at ektemannen er lett å lede. Det samme mener Thendrups arbeidsleder, som opplever ham som vennlig og naiv.

Ville ikke ha blodpenger

Veum fortalte i retten at Johnny Thendrup ikke ville ta i mot utbytte fra ranet. Han ville ikke ta i mot blodpenger.

Ifølge forsvareren fikk Thendrup store fysiske og psykiske vansker etter ranet.

- Plagene kom fordi saken fikk et så enormt tragisk utfall.

Nå må Johnny Thendrup og forsvarer Veum bare vente på den endelige dommen, som skal leses opp i menighetshuset på Forus torsdag 15. februar.

- Jeg håper at lagmannsretten legger større vekt på Johnny Thendrups uforbeholdne tilståelse, samarbeid med politiet, og ektefølte anger, slik at straffen settes ned, sier Johnny Veum til Dagbladet.no.