- Han bør bo på «Camp David»

Den planlagte statsministerboligen i Parkveien i Oslo blir altfor dyr, mener stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener Norges nye statsministerbolig bør ligge utenfor Oslo sentrum og får støtte av sivilarkitekt Ole Wiig.

Wiig mener prakteiendommen Munkebakken på Lysaker er langt bedre egnet som statsministerbolig enn alternativet som Stortinget nå har til vurdering. Han ser for seg Munkebakken som Norges svar på Camp David, men som har den fordelen at den ligger nær sentrum.

Hit kan landets statsminister ta med gjestende statsoverhoder på spaserturer i parken.

Sikkerheten viktig

Knudsen støttes også av flere stortingsrepresentanter. Men kostnadene er ikke hovedinnsigelsen mot statsminister Kjell Magne Bondeviks storslåtte plan.

- Her snakker vi både om bruk av penger og om sikkerhet. Den planlagte boligen i Parkveien ligger så nær Slottet at en kraftig terrorbombe ville kunne ramme både konge og statsminister. Av sikkerhetsmessige grunner bør boligen ligge utenfor sentrum, sier Knudsen.

I slutten av uka starter Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité behandlingen av saken. 30. mars blir det endelig klart om Stortinget støtter Bondeviks drøm om en ny statsministerbolig i tilknytning til regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45.

Statsbygg har utredet prosjektet og kostnadsberegnet ombyggingen av Parkveien 45, Riddervolds gate 2 og Inkognitogata 18 til 254 millioner kroner. I tillegg kommer eiendomsverdien på om lag 100 millioner kroner.

- Ap har ikke konkludert, men i utgangspunktet synes vi Bondeviks forslag har en økonomisk ramme som er veldig omfattende, sier Ap's mann i komiteen, Trond Giske. Han mener Munkebakken er et interessant alternativ.

- Dyrt og dårlig

Den profilerte arkitekten og samfunnsdebattanten Ole Wiig mener det er en dårlig idé å bruke så mye penger på et såpass dårlig prosjekt.

- Står janteloven så sterkt her i landet at man velger en dyr, men ordinær statsministerbolig, framfor en flott eiendom til en langt lavere pris? spør Wiig.

Munkebakken anslås til om lag 150 millioner kroner. I tillegg vil eventuelle påplussinger beløpe seg opp mot 50 millioner kroner.

Dersom Stortinget velger Munkebakken, og selger ut Parkveien, Riddervolds gate og Incognitogata, vil skattebetalerne spare 100- 150 millioner kroner, slår Wiig fast.

- Hensynet til naboenes sikkerhet bør også tillegges stor vekt. Da framstår Parkveien som et dårligere alternativ enn Munkebakken, der det er god avstand til naboer, sier Wiig.

Han kjenner Munkebakken godt etter at han pusset opp prakteiendommen for Schibsted-arvingen Einar Chr. Nagell-Erichsen. I dag er det investoren og moldenseren Arne Fredly som eier herlighetene.

Munkebakken består av en praktfull hovedbygning fra begynnelsen av 1900-tallet. Eiendommen er på 77 mål, og den ligger skjermet til. Hovedhuset er på 2000 kvadratmeter.

Funkisvilla

Paradoksalt nok har Norge for lengst en egen statsministerbolig. I 1971 donerte den eksentriske finansmannen, litteraten og kulturmesenen Rolf Stenersen sin villa til den norske stat og regjeringen. Villa Stenersen, ligger på Vinderen i Oslo og var ment som statsministerbolig.

Foruten Odvar Nordli har ingen norsk statsminister bodd i den berømte funkisvillaen fra 1939. De siste åra har Villa Stenersen vært benyttet som utstillingslokale for forskjellige kulturarrangementer, fortrinnsvis innenfor arkitektur, design og estetikk.

MUNKEBAKKEN: - Munkebakken er en av landets flotteste eiendommer med stor kulturhistorisk betydning. Denne eiendommen kan bli Norges svar på Camp David, sier sivilarkitekt Ole Wiig.
PARKVEIEN: Kostnad: 254 millioner.