Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han bor ulovlig i Norge

I et halvt år har han bodd i kjellere hos familie og venner. Han tør knapt bevege seg ute om natta, og er aldri ute i dagslys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Poolo» fra Sri Lanka er en av mange som bor i skjul i Norge. Etter å ha fått avslag på asylsøknaden i Danmark flyktet han til broren i Norge forrige juleferie. Siden har han bodd i kjellere hos familie og venner.

- Min bror lever som ei rotte. Han er inne hele dagen, og tør bare gå ut om natta. I likhet med dyr blir han redd når han ser mennesker. Flere ganger har han løpt av gårde når han har sett en politibil, forteller eldstebror «Suram», som er norsk statsborger og har bodd her i mange år.

Blir mentalt syk

Dagbladet møter brødreparet i «Surams» leilighet i Oslo. «Poolo» bor i kjelleren til brorens kamerat i en by på Østlandet.

Ingen av dem vil stå fram med navn og ansikt. Det kan avsløre «Poolo». Men de forteller gjerne om situasjonen til mannen i 20-åra.

Broren sier at «Poolo» er i ferd med å bli mentalt syk, og at han har stadige mareritt og hukommelsestap.

Selv prater ikke «Poolo» så mye: - Jeg er redd, og vet ikke hva jeg skal gjøre med situasjonen, sier han på tilnærmet flytende dansk.

Han har lært seg språket etter å ha bodd i Danmark i over fem år. «Poolo» flyktet fra Sri Lanka i 1997, og har gjentatte ganger forsøkt å få asyl i Danmark. Like før jul fikk han det endelige avslaget.

Smuglet til Norge

«Poolo» hadde fått kontakt med mennesker tilknyttet det danske nettverket Flyktninger Under Jorden, som Dagbladet skrev om søndag. Danske hjelpere rådet ham til å flykte til Norge.

Eldstebroren skaffet 10000 kroner til en menneskesmugler som fraktet «Poolo» fra til Norge.

- Jeg vet at det er ulovlig, men hva skulle jeg gjøre? Jeg må hjelpe broren min, det er alt jeg kan tenke på, sier «Suram» til Dagbladet.

Han forteller at han gjentatte ganger har gått til legen og fortalt om plager han ikke har, for å skaffe medisiner til yngstebroren.

- Det føles ikke rett å drive på slik, men situasjonen er håpløs, sier «Suram».

Arr etter tortur

Under intervjuet har «Poolo» gjentatte ganger vist bilder som dokumenterer merker etter tortur. Han viser fram dype arr.

Nå er målet å få «Poolo»s sak opp for Menneskerettighetsdomstolen. «Poolo» tør ikke søke asyl i Norge av frykt for å bli bortvist tilbake til Danmark - eller Sri Lanka.

- Jeg skulle ønske han kunne bevege seg fritt, men er redd for at det skulle dukke opp en situasjon der han blir stoppet av politiet. Vi skulle gjerne forsøkt å få asyl for ham i Norge, men tør ikke ta sjansen, forklarer «Suram».

Han er forberedt på å måtte oppbevare broren i opptil tre år. Imens arbeider kontaktene i Danmark med å få saken opp på nytt.

LEVER I FRYKT: - Min bror er inne hele dagen, og tør bare gå ut om natta, sier «Suram» om broren «Poolo», som er smuglet fra Danmark til Norge og har oppholdt seg ulovlig i kjellere rundt om i et halvt år.
TORTURERT: «Poolo» viser fram dype arr han har fått etter å ha blitt torturert i hjemlandet Sri Lanka.