VOLDELIGE PROTESTER:  Minst 30 personer skal være drept i voldelige protester flere steder i Afghanistan. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix
VOLDELIGE PROTESTER: Minst 30 personer skal være drept i voldelige protester flere steder i Afghanistan. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/ScanpixVis mer

- Han burde aldri bedt om unnskyldning

Obama anklages for å være svak etter å ha bedt om unnskyldning for amerikanske soldaters koran-brenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raseriet over koran-brenningen ved en amerikansk militærbase forsetter å forårsake voldelige opptøyer i Afghanistan.

USAs president beklaget torsdag koran-brenningen overfor det afghanske folk, men det har ikke roet gemnyttene. 

Unnskyldningen brukes derimot for det den er verdt av Obamas politiske motstander internt i USA.

-Viser svakhet - Han burde aldri ha bedt om unnskyldning, sier Rick Santorum, en av favorittene i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i amerikanske medier i dag.

- Ingenting ble gjort feil med vilje her. Dette var noe som skjedde ved en feil. Å drepe amerikanere i uniform er ikke en tabbe, sier  Santorum. 

Ifølge den offisielle forklaringen skjedde brenningen av muslimens hellige bok da troppene ved Bagram-flybasen skulle kvitte seg med større mengder religiøst materiale, blant annet flere koraner.

Santorum mener Obama godt kunne sagt at dette var uheldig.

- Men å be om unnskylding for noe som ikke var en intendert handling er noe som presidenten i USA etter min mening ikke skulle ha gjort. Jeg synes det viser svakhet, sier han ifølge ABC News.

Også Newt Gingrich, som på samme måte som Santorum kjemper om å få utfordre Obama i presidentvalget, har gått hardt ut mot presidenten.

Gingrich sier det er uhørt å be om unnskyldning når amerikanske soldater blir drept i Afghanistan. 

- Det er Hamid Karzai som skylder det amerikanske folket en unnskyldning, ikke motsatt, sier han ifølge ABC News.

Uaktsomhet Det var torsdag at Obama beklaget brenningen av koranen i et brev til Afghanistans presidenten Hamid Karzai.

-Jeg vil få gi uttrykk for min dypeste beklagelse til deg og det afghanske folk over denne hendelsen. Denne feilen skyldes uaktsomhet. Jeg kan forsikre deg om at vi vil ta de nødvendige steg for å forsikre at noe slikt ikke skjer igjen, og for å stille de skyldige til ansvar, skrev Obama.

Karzai har etter dette forsøkt å mane til ro.

- Han handlet ut fra uvitenhet og liten forståelse av hvor viktig islams hellige bok Koranen er, uttalte han forrige uke om offiseren som var ansvarlig for destruksjonen av koranen.

Politimann mistenkt Likevel har uroen forsatt. Totalt er 30 personer blitt drept i protestene de siste fem dagene, ifølge BBC.

I går ble en amerikansk oberstløytnant og en major i ISAF-styrkene skutt og drept på kloss hold inne i det afghanske innenriksdepartementet i Kabul, i et området der sikkerheten angivelig er svært høy.

En afghansk politimann er mistenkt for å stå bak drapene.  Politimannen, som jobbet med etterretning, flyktet fra stedet og er ikke pågrepet, ifølge NATO.

TEGN PÅ SVAKHET:  Rick Santorum, som kjemper om å bli republikanernes presidenkandidat, mener Obamas unnskyldning viser tegn på svakhet. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/Scanpix
TEGN PÅ SVAKHET: Rick Santorum, som kjemper om å bli republikanernes presidenkandidat, mener Obamas unnskyldning viser tegn på svakhet. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/Scanpix Vis mer