SVEKKET TILLIT: - Jeg mener at han burde ha hørt på oss før. Han burde ha tatt klagene og bekymringene, våre brev og brev fra foreldrene på alvor, sier Anna Owczarz ; barnelegen til Sebastian (10 mnd.) til Dagbladet. Foto: Kjetil Magne Sørenes
SVEKKET TILLIT: - Jeg mener at han burde ha hørt på oss før. Han burde ha tatt klagene og bekymringene, våre brev og brev fra foreldrene på alvor, sier Anna Owczarz ; barnelegen til Sebastian (10 mnd.) til Dagbladet. Foto: Kjetil Magne SørenesVis mer

- Han burde ha hørt på oss før

Barnelegen til den ti måneder gamle gutten som søndag døde på vei til sykehus, går kraftig ut mot Bent Høie (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har svekket tillit både til foretaksledelsen og til selve statsråden.  

Det sier Anna Owczarz, barnelegen til ti måneder gamle Sebastian som søndag døde under helikoptertransport på vei til sykehus. Den hjerteopererte gutten kom til legevakten i Kristiansund sammen med foreldrene sine fredag kveld. Han kunne imidlertid ikke få tilstrekkelig legehjelp på hjemstedet fordi barneavdelingen på Kristiansund sykehus har holdt stengt i helgene og ble sendt hjem igjen.

«Denne døden tilgir jeg deg aldri!», skrev barnelegen i en beskjed til helseminister Bent Høie (H) på hans Facebook-side tirsdag kveld. Samtidig minnet hun ham på at hun allerede i oktober hadde skrevet til ham og advart mot den helgestengte barneavdelingen.

«Det et meg Høie som er barnelegen til Sebastian ! Han døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengningen!!!» skrev hun.

I etterkant har hun sagt til Dagbladet at hun skrev Facebook-innlegget etter et sterkt hjemmebesøk hos familien til det avdøde barnet i går kveld.

- Dette bes oppfattet som følelsesutbrudd mer enn en faktisk beskyldning, har hun sagt.

- Han burde ha hørt på oss Hun står likevel for hovedinnholdet i kritikken:  

- Jeg har ikke ment å fremme en personlig beskyldning mot Bent Høie, men jeg ville påpeke en situasjon hvor han ble varslet flere ganger fra flere hold om at en tragedie kunne skje etter omlegging av driften av barneavdelingen i Kristansund - uten at han reagerte. Det er først da barnet døde, han tok ordet, sier hun til Dagbladet i kveld.

- Var det urimelig å gi ham så direkte ansvar for dødsfallet?

- Jeg mener at han burde ha hørt på oss før. Han burde ha tatt klagene og bekymringene, våre brev og brev fra foreldrene på alvor. Jeg vil ikke si så mye mer. Saken er under granskning, og mange på Nordmøre og i Romsdal sitter igjen med en følelse av at det dødsfallet kan ha sammenheng med helgestengt barneavdeling i Kristiansund. 

Les også: - Viktige bekymringsmeldinger blir ikke fanget opp

- Presset har bare økt I går ble det klart at barneavdelingen er vedtatt gjenåpnet i helger, etter at Helse Møre og Romsdal har sett på saken. Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt ettersom ti måneder gamle Sebastian kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent, skriver NTB. 
 
Direktør Dag Hårstad i Helse Møre og Romsdal sier til Dagbladet at de ikke har hatt kontakt med verken Helse Midt-Norge eller helsedepartementet i forkant av gårsdagens avgjørelse.

- Nei, vi har ikke hatt noe dialog rundt dette, for dette er vårt ansvar, sier han.

-Hva tenker du om kritikken om at dere har satt barns liv på spill for å spare fire millioner kroner?

- Det blir et for smalt perspektiv bare å fokusere på innsparingen. Hovedpunktet er å frigjøre behandlingsressurser fra vakttjeneste til mer dagbehandling og poliklinikk, og det betyr at vi får mer helse for hver krone. Det er  poenget. Og så ser vi jo at fokuset har blitt ensidig på disse fire millioner kronene, men bildet er mer komplisert enn som så.

Helgetilbudet ved barneavdelingen på Kristiansund sykehus ble nedlagt i oktober i fjor.

- Hva er grunnen til at det har tatt såpass lang tid å gjøre om på dette?

- Vi har hatt et relativt lite omfang pasienter som har vært berørt, og det er alltid sånn at det tar det litt tid fra man setter inn tiltak før ting kommer på plass. Det var lagt opp til evaluering etter et halvt år, og en større evaluering etter ett år, sier Hårstad, som fortsetter:

- Presset utenfra har bare økt, og så kom tragedien med dødsfallet på søndag. Det er for tidlig å si noe om det skyldes manglende helgetilbud, men det er også for tidlig å si at det ikke har noen sammenheng, og da mener jeg det er riktig å gjøre disse tiltakene nå.

- Helse Møre og Romsdal har ansvaret I en uttalelse sendt til mediene fra reisen han er på i Sierra Leone, skriver helseminister Bent Høie at ansvaret ligger hos Helse Møre og Romsdal:

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket.

- Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære, legger han til. 

DØDE PÅ VEI TIL SYKEHUS: Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt ettersom ti måneder gamle Sebastian kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent, skriver NTB. Foto: Privat
DØDE PÅ VEI TIL SYKEHUS: Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt ettersom ti måneder gamle Sebastian kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent, skriver NTB. Foto: Privat Vis mer