- Han burde holdt kjeft

Politiets Fellesforbund, justisministeren, mannsforskeren og lederen for senter for voldtatte kvinner er samstemte i sin kritikk av lensmann Harald Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Andersens uttalelser fra lørdag

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener lensmann Andersens voldtektsutspill er direkte pinlig.

- Jeg ble opprørt da jeg leste uttalelsene til Andersen i Dagbladet. Dette er flaut for etaten, og jeg tror flere enn jeg fikk en flau smak i munnen i dag, sier Johannessen.

Han synes det er «utrolig» at lensmannen blander rollene til offer og gjerningsmann når han sitter som sjef for et lensmannskontor.

- Svekker tilliten

Andersen gikk i går langt i å legge skylda på kvinner i voldtektssaker:

- Noen kvinner voldtas oftere enn andre. Kvinner som provoserer, kvinner som går på dårlige steder, kler seg utfordrende og drikker seg beruset, sa Laksevåg-lensmannen.

Arne Johannessen mener at ansatte i politiet må få ha meninger som alle andre, men at dette utspillet bør få et etterspill.

- Justisministeren har sagt at vold i hjemmet og mot kvinner er et satsingsområde, og da burde Andersen holdt kjeft. Etaten sliter med manglende tillit i slike saker, og Andersen bidrar nå til å svekke tilliten ytterligere. Terskelen for å anmelde slike forhold blir ikke lavere av slike utspill.

- Ble sint

Johannessen vil ikke følge enkelte justispolitikeres eksempel ved å kreve Andersens avgang.

- Så langt vil ikke jeg gå. Men politimesteren i Bergen bør ta en skikkelig alvorsprat med ham.

Herdis Magerøy, leder for Dixi ressurssenter for voldtatte kvinner i Oslo, reagerer minst like skarpt på Andersens uttalelser.

- Jeg ble så sint og opprørt da jeg leste dette. Det er en stor skam med sånne holdninger, og de skal definitivt ikke eksistere i politiet, sier Magerøy.

Hun understreker at mange kvinner ikke har mot til å anmelde en voldtekt. Dixi-senteret oppfordrer dem til å gjøre nettopp det.

- Nå gir han kvinner som har opplevd voldtekt enda større skam og skyldfølelse. Andersens utspill kan gjøre terskelen for å anmelde voldtekt høyere.

- Uheldig

Justisminister Odd Einar Dørum kunne gjerne vært politimesterens uttalelser foruten.

- Jeg har lest hva han har sagt, og mitt umiddelbare inntrykk av uttalelsene slik de framstår, er at de virker lite veloverveid. Dette er ikke holdninger som er representative for politietaten som helhet.

For meg har kampen mot vold i samliv og seksualisert vold høy prioritet, sier Dørum til Dagbladet. Men han vil ikke gripe direkte inn etter uttalelsene.

- Jeg går ikke inn i personalsaker, sier Dørum.

Mannsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo understreker at det ikke finnes noen unnskyldning for menn som begår voldtekt.

- Selv om kvinnen ligger naken i senga, har ikke mannen rett til å begå overgrep og presse seg på. Kvinner må få gå så langt de vil. Når de sier nei, må det respekteres, sier Lorentzen til Bergens Tidende.