Han bygde Polen - de bygger Norge

For 25 år siden ville polske arbeidere bygge et fritt Polen. Nå bygger de hus i Norge. I går fikk de polske håndverkerne Piotrek og Dariusz møte sin store helt, Lech Walesa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Han er et bevis på at til og med en vanlig polsk arbeider kan nå langt. Når jeg ser ham tenker jeg på mine egne muligheter, at jeg også kan nå langt, sier den polske maleren Piotrek Sachmata (35). Han er en av 13 800 polakker som har gyldig arbeidstillatelse i Norge.

I går fikk han for første gang møte den polske frigjøringshelten og tidligere fagforeningslederen Lech Walesa. Walesa kom i går til Norge for å delta på et seminar på Universitetet i Oslo i anledning 25-årsjubileet for den berømte streiken i Gdansk. Der tok massene det første steget mot et fritt Polen.

Tre år seinere fikk Walesa Fredsprisen. Men først hadde myndighetene i Polen forbudt fagbevegelsen Solidaritet, og fengslet fagforeningslederen.

Da Jernteppet falt i 1990, ble han valgt til president.

Walesas etterkommere

I dag jobber mange av Walesas landsmenn som håndverkere i Norge. For 25 år siden polske arbeidere for et fritt Polen, i dag handler kampen om høyere levestandard.

To av dem som har nådd målet er Dariusz Wasilewski (31) og Piotrek Sachmata (35). De jobber for det norske bemanningbyrået Adecco. Det fins polakker i Norge som bare får ni kroner i timen, men Adecco betaler tariff eller bedre.

-  Da Solidaritet ble startet hadde nok arbeiderne helt andre drømmer. Da handlet det om frihet. Nå er det nok mer snakk om hvordan vi kan skape oss et bedre liv, forteller Sachmata.

 MALEREN, SNEKKEREN OG FREDSHELTEN: De polske håndverkerne Piotrek Sachmata (35) og Dariusz Wasilewski (31), som begge jobber på Østlandet, fikk i går hilse på sin landsmann Lech Walesa - elektrikeren som ble frigjøringshelt og president. Foto: Bjørn Langsem
MALEREN, SNEKKEREN OG FREDSHELTEN: De polske håndverkerne Piotrek Sachmata (35) og Dariusz Wasilewski (31), som begge jobber på Østlandet, fikk i går hilse på sin landsmann Lech Walesa - elektrikeren som ble frigjøringshelt og president. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Seminaret i går skjedde i regi av Senter for utvikling og miljø og den polske ambassaden i Oslo.

Professor Nina Witozek introduserte W alesa som «Polens askeladd», en mann som knuste autoritetene og ga makten til folket.

-  Globaliserer ikke kona

Under seminaret ba Walesa folk om å ikke frykte globaliseringen. Han påpekte at globaliseringen verken er bra eller dårlig i seg selv. Det er folk selv som bestemmer hvordan samfunnet skal se ut.

-  Men kona mi globaliserer jeg aldri, sa Walesa. -  Det er oss han snakker om. Vi er resultatet av denne globaliseringen, sier forskalingssnekkeren Dariusz Wasilewski (31).

For de to håndverkerne var dagen en historisk opplevelse.-  Faren min var aktiv i Solidaritet, så jeg gleder meg til å fortelle familien min hva jeg har opplevd, sier Sachmata.