<strong>PRØVDE ALT HAN KUNNE:</strong> Lastebilsjåfør Johannes Rekonius (30) var en av de første på stedet etter bussulykken. Foto: Privat / Anne Elisabeth Brekkvassmo / Namdalsavisa
PRØVDE ALT HAN KUNNE: Lastebilsjåfør Johannes Rekonius (30) var en av de første på stedet etter bussulykken. Foto: Privat / Anne Elisabeth Brekkvassmo / Namdalsavisa Vis mer

- Han døde han mens jeg holdt ham i hånden

Johannes (30) var en av de første på ulykkesstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det. Det var kaos. Da jeg stoppet og gikk ut av lastebilen hørte jeg folk skrike fra inne i bussen, sier Johannes Rekonius til Dagbladet.

Det er bare få timer siden han var en av de første på stedet etter bussulykken i Namsskogan i Trøndelag, der tre personer mistet livet. Flere er skadd.

«Hjelpen er på vei» - De var i sjokk og ville ut, dørene gikk ikke an å åpne dørene, sier lastebilsjåføren om personene inne i bussen.

- Jeg sto og forsøkte å åpne døra, og hjalp de som klarte å gå selv, med å komme seg ut. Men det var to personer som hadde falt ut og lå under bussen. En av dem var bevisst, så jeg holdt hånda hans og forsøkte å snakke med ham, forteller han.

Mannen var hardt skadd, og lå i klem under bussen.

- Jeg sa til ham: «ro deg ned, hjelpen er på vei», men de rakk det ikke. Han døde mens jeg holdt ham i hånden, sier Rekonius.

- Kunne ikke løfte Det var Adressa som omtalte saken først.

Han er sterkt preget av det han har vært vitne til, og synes fortsatt det er vanskelig å forstå hva det var han så.

- Det var vanskelig, jeg kunne ønske jeg kunne hjelpe, men jeg kunne ikke gjøre noe, jeg kunne ikke løfte bussen. Jeg satt på bakken, han lå omtrent midt under bussen. Jeg satt der til ambulansen kom, men de kunne ikke gjøre noe, sier han.

Han forteller at nødetatene på stedet saget opp bagasjerommet og fikk mannen ut.

- Men det var for sent. Det var ikke mer jeg kunne gjøre, sier 30-åringen.

Opplevde du at nødetatene var raskt på stedet?

<strong>STORE SKADER:</strong> Det er store skader på turistbussen som kjørte inn i en fjellvegg på E18 i Namsskogan tirsdag. Tre personer omkom i ulykken. Foto: Terje Næss / NTB scanpix
STORE SKADER: Det er store skader på turistbussen som kjørte inn i en fjellvegg på E18 i Namsskogan tirsdag. Tre personer omkom i ulykken. Foto: Terje Næss / NTB scanpix Vis mer

- De var nok raske, men da vi ventet følte det som en evighet.

Tilbudt hjelp 30-åringen er opprinnelig fra Skåne i Sverige, men jobber i Norge. Han har i ettermiddag fortsatt på reisen mot Bodø.

- På en måte kjennes det skjønt å være alene nå. Jeg måtte komme for meg selv og tenke gjennom det jeg opplevde. Men jeg har ikke kommet fram til hva jeg tenker om det. Det var hjelpesløst, det var ikke så mye jeg kunne gjøre, sier han.

Rekonius forteller at han har fått tilbud om psykologhjelp blant annet fra Norges lastebilforbund.

- Jeg kan ringe dem, når som helst. Jeg kommer nok til å gjøre det, men ikke akkurat nå - jeg trenger å bruke tida på å kjenne etter selv, først.

I alt var det 17 personer om bord i turistbussen fra Sveits. 16 passasjerer pluss sjåføren. På Namsskogan kommunes nettsider står det at den sveitsiske ambassaden er kontaktet.

Ifølge beredskapsleder Paul Skogen skal samtlige passasjerer være fra Sveits.

<strong>BUSS FRA SVEITS:</strong> Det var 17 personer ombord i bussen fra Sveits. Foto: Terje Næss / NTB Scanpix
BUSS FRA SVEITS: Det var 17 personer ombord i bussen fra Sveits. Foto: Terje Næss / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer