- TILGIR ALDRI: Anna Owczarz var barnelegen til Sebastian (10 måneder). Hun tilgir aldri det som skjedde med ham. Foto: Privat / Privat, med familiens tillatelse
- TILGIR ALDRI: Anna Owczarz var barnelegen til Sebastian (10 måneder). Hun tilgir aldri det som skjedde med ham. Foto: Privat / Privat, med familiens tillatelseVis mer

«Han døde i mine hender fordi du velsignet helgestengingen! Denne døden tilgir jeg deg aldri!»

Barnelegen til avdøde Sebastian skriver til Bent Høie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Denne døden tilgir jeg deg aldri!», skriver barnelege Anna Owczarz i en beskjed til helseminister Bent Høie.

Hun var en av de som forsøkte å redde Sebastian før han søndag døde etter å ha blitt sendt hjem igjen da barneavdelingen på Kristiansund sjukehus var stengt da han trengte behandling fredag. 

«Totalt uegnede!» «Det et meg Høie som er barnelegen til Sebastian ! Han døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengningen!!! Ta frem det brevet (se faktaboks, red.journ.) jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp.

«Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef- dere er total uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå! Denne døden tilgir jeg deg aldri!».

Det skriver barnelegen under et Facebook-innlegg lagt ut av helseminister Høie etter at gutten døde.

I dag ble det klart at barneavdelinga er vedtatt gjenåpnet i helger, etter at Helse Møre og Romsdal har sett på saken. 

I innlegget uttrykker han sin dypeste medfølelse til foreldrene som mistet sønnen sin.

«Dette er det verste en familie kan oppleve. Saken er også vanskelig for helsepersonellet som var involvert i behandlingen av barnet. Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvar for at det helsetilbudet de gir er forsvarlig.

«Nå må vi finne ut hva som har skjedd. (...) Når de er ferdige med arbeidet sitt, vil vi få svar på om noe kunne vært gjort annerledes, og hva vi har å lære», skriver ministeren blant annet.

Til Dagbladet sier barnelegen at hun skrev innlegget etter å ha vært på hjemmebesøk hos foreldrene som nettopp hadde mistet sin lille gutt.

SVARTE HØIE: Owczarz står fram som Sebastians barnelege. Skjermdump: Facebook
SVARTE HØIE: Owczarz står fram som Sebastians barnelege. Skjermdump: Facebook Vis mer

- Min uttalelse på Facebook ble skrevet etter et sterkt hjemmebesøk hos familien til det avdøde barnet i går kveld. Dette bes oppfattet som følelsesutbrudd mer enn en faktisk beskyldning, sier hun.

Sendte Høie brev i oktober Hun vil vite nøyaktig hva som skjedde i saken. Hvordan det kunne gå som det gjorde.

-  Jeg ser fram til granskningsresultater. Jeg vil likevel ved den anledning utrykke min største bekymring og fortvilelse over styring, ansvarsforhold og prioriteringer i dagens helse-Norge, som har ført til svekket tillitt til statsråden og foretakets ledelse, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Folket føler seg sviktet av sine ledere, sier hun.

Under Høies innlegg på Facebook, er hundrevis av kommentarer.

Barnelege Owczarz' kommentar har fått stor oppmerksomhet.

Bent Høie har fått med seg hva som er skrevet.

I en uttalelse sendt til mediene fra reisen han er på i Sierra Leone, skriver at ansvaret ligger hos Helse Møre og Romsdal.

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket.

- Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære.

«TILGIR DEG ALDRI»: Helseminister Bent Høie (H) er på reise, men kommenterer nå saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«TILGIR DEG ALDRI»: Helseminister Bent Høie (H) er på reise, men kommenterer nå saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Barnelegen sier sier hun lenge har bekymret seg for helgestengingen. Nå har hun sendt Dagbladet et brev hun sendte til Høie allerede i oktober i fjor.

«Jeg håper du tar deg tid til å lese dette brevet fra en fortvilt barnelege og tillitsvalgt i Kristiansund hvor en barneavdeling er nylig blitt helgestengt for å spare penger», skriver hun.

«Hva innebærer en helgestengt barneavdeling i Kristiansund for pasientene?» spør hun ministeren i brevet datert 22. oktober.

Barn og likeverdig behandling «Akutt syke barn må reise langt til det nærmeste tilbud! Foreldre kommer med akutt syke barn til vurdering hos legevaktslegen i Kristiansund eller Molde. En del av dem har da allerede reist opp til en times tid! Fra Kristiansund tar det minst 3 timer til barneavdelingen i begge retninger - både mot Ålesund og mot Trondheim.

«I begge retninger er man i tillegg avhengig av ferge - noe som kan gi store forsinkelser på helg grunnet sjeldne avganger. Det er enorm påkjenning for den lille pasienten som er på lang reise  med feber, tungpust, oppkast , dårlig almenntilstand mm. Voksne har beholdt sine akutte tilbud både i Kristiansund, Molde, Volda og Ålesund, noe som selvfølgelig er på sin plass. 

«Vi kan ikke se hvorfor barn ikke behøver en likeverdig tilgang til akutt spesialistbehandling som voksne har.»

Sebastians foreldres advokat, Edvard T. Eide, sier til Dagbladet at tilsynsmyndighetene i saken bør granskes.

- Vi skal være forsiktige med å konkludere med at dødsfallet skyldes den stengte avdelinga, men hadde det vært en åpen avdeling på fredag, hadde det vært et behandlingstilbud der, sier han.