- Han døde i sjokk

Tirsdag kveld døde Sovjetunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov, 91 år gammel. Nå uttaler en nær Gorbatsjov-medarbeider seg om dødsfallet.

FORAKT: Sovjetunionens siste leder Mikhail Garbatsjov (91) er død. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overfor Reuters hevder Pavel Palaztsjenko, Gorbatsjovs tolk gjennom 37 år, at hans tidligere kollega skal ha vært traumatisert av hendelsene i Ukraina.

Han skal ha snakket med den tidligere presidenten på telefon seinest noen uker før han gikk bort.

- Det handlet ikke bare om operasjonen som startet 24. februar. Hele utviklingen av forholdet mellom Russland og Ukraina var et veldig stort nederlag, som gikk hardt inn på ham - psykisk og emosjonelt, sier Palaztsjenko.

Ifølge den tidligere tolken kom klart fram av deres siste samtaler at Gorbatsjov var «sjokkert» og «forvirret» over den russiske invasjonen av nabolandet.

Som president kjempet Gorbatsjov hardt for å holde Sovjetunionen samlet, før han gikk av i 1991, og sørget for en forholdsvis fredelig oppløsning.

Ifølge Palaztsjenko var hans oppfatning av Ukraina kompeks og selvmotsigende. Han skal fortsatt ha trodd på ideen om Sovjetunionen.

Den nære medarbeideren kan imidlertid aldri tenke seg at den tidligere presidenten ville tydd til militær makt for å gjenopprette unionen.

- Jeg kan selvsagt ikke forestille meg ham si «sånn må det bli, og jeg vil gjøre hva som helst for å tvinge det gjennom». Nei, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer