- Han dolket fylkespolitikerne i ryggen og ga ordføreren det han ville ha

Riksantikvar Jørn Holme får kritikk for å være mer opptatt av å bli populær enn å gjøre jobben sin.

IKKE FREDET: Riksantikvar Jørn Holme får kritikk for arbeidet som riksantikvar. -Noen mener Riksantikvaren freder for mye og noen mener vi freder for lite, svarer Holme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IKKE FREDET: Riksantikvar Jørn Holme får kritikk for arbeidet som riksantikvar. -Noen mener Riksantikvaren freder for mye og noen mener vi freder for lite, svarer Holme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en artikkel i bladet «Gamle hus - hager & interiør» går kulturhistoriker og arkeolog Sjur Harby hardt ut mot Riksantikvar Jørn Holme, som han ikke lenger har tillit til.

- Holme skapte store forventninger om at han var en modig mann da han tiltrådte som Riksantikvar for snart tre år siden. Men han har tvert imot vist en bekvem forvaltningspraksis hvor han ikke tar i saker med konflikter, sier Harby til Dagbladet.

Underlig prioritering Den tidligere PST-sjefen Holme hadde jobbet som assisterende riksantikvar og vært hovedstyremedlem i Fortidsminneforeningen før han fikk sjefsjobben.

Harby mener Riksantikvaren feilprioriterer da han satt igang fredning av den nye operaen i Oslo, og mener han heller burde bruke etatens knappe ressurser til å redde truede kulturminner, som stadig blir revet.

- Hvem vil rive Snøhettas praktbygg? Fredningen er svært ressurskrevende og en underlig prioritering.

Holme sjøl understreker at Riksantikvaren også har ansvar for moderne arkitetur.

- Riksantikvaren er et direktorat, med lovpålagte oppgaver. Noen mener Riksantikvaren freder for mye og noen mener vi freder for lite. Operaen er arkitetur i verdensklasse og en frdning vil sikre dens plass i omgivelsene, som er under ombygging, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer