PÅ GÅRDEN: Jose Mujica på gården hvor han bor med sin kone og den tre-bente hunden Manuela. Søndag gikk han av som Uruguays president. Foto: REUTERS/Andres Stapff/NTB Scanpix
PÅ GÅRDEN: Jose Mujica på gården hvor han bor med sin kone og den tre-bente hunden Manuela. Søndag gikk han av som Uruguays president. Foto: REUTERS/Andres Stapff/NTB ScanpixVis mer

Han donerte vekk lønna si, plukket opp haikere og målbandt FN. Nå går han av

«Verdens fattigste president».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir kalt «verdens fattigste president», men jeg føler meg ikke fattig. Fattige mennesker er de som utelukkende jobber for å opprettholde en rik livsstil, og som alltid vil ha mer.

En frase man ikke har vanskeligheter med å se for seg komme fra både politikere såvel som statsledere. Men ikke alle har valgt å følge ordene med handling som Jose Alberto «Pepe» Mujica Cordano.

79-åringen, som inntil søndag var president i Uruguay, har nemlig ikke regjert som statsoverhoder flest.

- Jeg kan leve godt med det jeg har Da Mujica først ble valgt i 2009 fikk han naturlig nok tilbud om å flytte inn i den luksuriøse presidentboligen. Det takket han pent nei til. Den tidligere geriljalederen ville langt heller bo blant blomstene på småbruket til kona hvor han har tilbragt mesteparten av sitt liv.

- Jeg har levd på denne måten mesteparten av mitt liv. Jeg kan leve godt med det jeg har, var den ydmyke beskjeden fra Mujica som månedtlig har donert 90 prosent av lønnen sin til veldedighet.

Men mannen, som nå takker for seg i rollen som president, har ikke bestandig levd et like fredfullt liv. På 60- og 70-tallet var han med i den uruguayanske geriljaen Tupamaros, en venstreorientert væpnet gruppe inspirert av den cubanske revolusjonen. 

Han ble skutt seks ganger, og måtte tilbringe 14 år i fengsel, før han slapp ut i 1985 - samtidig som demokratiet igjen tok over i Uruguay. 

- Jobbe som en «slave» Mujica sa i et intervju med BBC at fengselsoppholdet fikk ham til å se annerledes på livet. 

TOK ORDET: Jose Mujica på talerstolen i FNs generalforsamling da han argumenterte for enkeltmenneskets verdi og mot kapitalismens krefter. Foto: AP Photo/Pool, Justin Lane/NTB Scanpix
TOK ORDET: Jose Mujica på talerstolen i FNs generalforsamling da han argumenterte for enkeltmenneskets verdi og mot kapitalismens krefter. Foto: AP Photo/Pool, Justin Lane/NTB Scanpix Vis mer

- Det handler om frihet. Dersom du ikke har mange eiendeler trenger du heller ikke jobbe hele livet ditt som en «slave» for å opprettholde dem - og slik får du mer tid til deg selv, sier han. 

Geriljaen ble siden gjort om til et politisk parti, og Mujica er i dag en av landets mest populære politikere. Populær, men ikke uten kontroverser.

FN-tale I september 2013 tok han ordet i FNs generalforsamling, og snakket i 40 minutter om hvordan forbrukersamfunnet er på vei ut av kontroll - at mennesker mister kontakten med den de egentlig er.

- «Den lille mannen», som hver dag går på jobb, har bare fokus på å konsumere, konsumere, konsumere. Han bruker penger med plastikk på kreditt, han håper på å få en ferie, og klarer aldri å nyte livet som det var ment å skulle nytes. Når han dør, etter at begravelsen er betalt med avdrag, blir han erstattet av en annen liten mann som tenker på samme måte, sa Mujica.

Han etterlyste også en global lovgivning og tankegang som promoterer vitenskapelige framskritt og videreutviklingen av mennesket, framfor kapitalisme, proteksjonisme og byråkratisering.

Talen ble veldig godt mottatt av mange, spesielt i latinamerikanske land, da de mener det er slik tankegang som skal til for å løse mange av verdens problemer.

Legalisering Julaften samme år skrev han under en historisk lov som legaliserte produksjon, salg og bruk av marihuana.

TÅREVÅTT: To kvinner under Mujicas avskjedsseremoni som president. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico/NTB Scanpix
TÅREVÅTT: To kvinner under Mujicas avskjedsseremoni som president. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico/NTB Scanpix Vis mer

Landet ble dermed det første i verden til å innføre fri hasj, selv om omsetningen skal reguleres. Den nye loven, som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen tidligere i måneden, gir cannabis-røykere anledning til å kjøpe det narkotiske stoffet på godkjente apotek. 

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mujica hisset på seg FNs organ for narkotikabekjempelse, som mente det ville ha en «pervers effekt ved å oppmuntre til eksperimentering i ung alder og bidra til tidligere avhengighet».

Legaliseringen av marihuana styrket også Uruguays rykte som et frisinnet land. Men i et intervju i den danske avisa information.dk, i samarbeid med The Guardian, var presidenten ikke enig i den karakteristikken: 

- Legalisering av marihuana handler det ikke om å være frisinnet. Vi ønsker frigjøre brukerne fra de kriminelle nettverkene. Men vi vil også begrense retten til å røyke, hvis de røyker mer enn det som er bra for dem. Det er det samme som med alkohol. Hvis du drikker en flaske whiskey om dagen, skal du behandles som en syk person, sa han til den danske avisa.

Haiker Og det stopper ikke der. I mai i fjor tilbød han 100 barn å flytte inn i sommerhuset sitt for å komme seg vekk fra krigshandlingene i Syria.

I januar dukket det også opp en historie der Mujica og kona hadde plukket opp en haiker som var på vei til jobb. I hva slags bil? En gammel blå folkevogn selvfølgelig.

ARVTAKER: Tabare Vazquez er mannen som tar over etter Mujica. Han har også sittet som president en periode tidligere (2005-2010) Foto: EPA/Carlos Lebrato/NTB Scanpix
ARVTAKER: Tabare Vazquez er mannen som tar over etter Mujica. Han har også sittet som president en periode tidligere (2005-2010) Foto: EPA/Carlos Lebrato/NTB Scanpix Vis mer

Nå takker altså Mujica av, og uansett om man har lagt sin elsk på mannen eller finner ham provoserende er det ingen tvil om at verdens politiske landskap er fattigere uten.

- Jeg kan virke som en gal og eksentrisk gammel mann. Men dette er et fritt valg, sier han.

DONING: Mujica er kjent for å være en president av det folkelige slaget, og bilvalget reflekterer dette godt. Foto: REUTERS/Carlos Pazos/NTB Scanpix
DONING: Mujica er kjent for å være en president av det folkelige slaget, og bilvalget reflekterer dette godt. Foto: REUTERS/Carlos Pazos/NTB Scanpix Vis mer