«Han dreper mamma, han dreper pappa, men jeg stemmer på ham»

Nå er bloddiamant-lederen tiltalt for voldtekt, slaveri og terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Charles Taylor (59), tidligere opprørsleder og president i Liberia, møtte i dag i den FN-støttede Spesialdomstolen i Haag. 

Han er den første afrikaneren som stilles for domstolen. Han skulle egentlig opp for retten i juni i fjor, men boikottet da rettssaken. 

Taylor er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, blant annet fordi han skal ha forsynt opprørsgruppen Revolutionary United Front (RUF) med våpen i bytte mot såkalte bloddiamanter.

Berømt slagord

I 1997 gikk han ifølge både The Times og Guardian til valg med følgende slagord: «Han dreper mamma, han dreper pappa, men jeg vil stemme på ham».

Han vant med 75 prosent. En forklaring på seieren har vært at folket fryktet nye og hardere kamper hvis Taylor hadde tapt.

RUF ble beryktet for å hogge armer og hender av sine ofre, brenne ned hele landsbyer, tvinge barn til å drepe foreldrene sine og massevoldta jenter og kvinner.

Økonom og marxist

Men Charles Taylors vei til makten og til slutten domstolen i Haag, begynte i Massachusetts på 1970-tallet. Ifølge den britiske avisa The Times, som har laget en stor profilartikkel om den tidligere opprørslederen, dro han til USA for å studere økonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer