«Han dreper mamma, han dreper pappa, men jeg stemmer på ham»

Nå er bloddiamant-lederen tiltalt for voldtekt, slaveri og terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Charles Taylor (59), tidligere opprørsleder og president i Liberia, møtte i dag i den FN-støttede Spesialdomstolen i Haag. 

Han er den første afrikaneren som stilles for domstolen. Han skulle egentlig opp for retten i juni i fjor, men boikottet da rettssaken

Taylor er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, blant annet fordi han skal ha forsynt opprørsgruppen Revolutionary United Front (RUF) med våpen i bytte mot såkalte bloddiamanter.

Berømt slagord

I 1997 gikk han ifølge både The Times og Guardian til valg med følgende slagord: «Han dreper mamma, han dreper pappa, men jeg vil stemme på ham».

Han vant med 75 prosent. En forklaring på seieren har vært at folket fryktet nye og hardere kamper hvis Taylor hadde tapt.

RUF ble beryktet for å hogge armer og hender av sine ofre, brenne ned hele landsbyer, tvinge barn til å drepe foreldrene sine og massevoldta jenter og kvinner.

Økonom og marxist

BLODIG BORGERKRIG: Soldater fra hæren i Sierra Leone kjører forbi en drept soldat fra Revolutionary United Front (RUF) i 2000. Charles Taylor er nå i Spesialdomstolen, blant annet tiltalt for støtte til RUF. Foto: ISSOUF SANOGO/AFP/Scanpix
BLODIG BORGERKRIG: Soldater fra hæren i Sierra Leone kjører forbi en drept soldat fra Revolutionary United Front (RUF) i 2000. Charles Taylor er nå i Spesialdomstolen, blant annet tiltalt for støtte til RUF. Foto: ISSOUF SANOGO/AFP/Scanpix Vis mer

Men Charles Taylors vei til makten og til slutten domstolen i Haag, begynte i Massachusetts på 1970-tallet. Ifølge den britiske avisa The Times, som har laget en stor profilartikkel om den tidligere opprørslederen, dro han til USA for å studere økonomi.

Mens han var i USA ble han inspirert av marxistisk ideologi, og ble en motstander av den pågående vestlige påvirkningen av Afrika.

Etter at han kom tilbake fra USA, ble Taylor en av Samuel Does nærmeste medarbeidere. Doe ble president i Liberia i 1980.

I 1983 måtte Taylor forlate landet, etter beskyldninger om at han hadde begått underslag.

Året etter ble han arrestert, men klarte å flykte. Han ble ikke arrestert på nytt, noe som skapte rykter om at CIA hadde vært involvert i rømningen, skriver Times.

Fikk diamant-kontakt i Libya

Han flyktet da til Libya, der han dukket opp på en treningsleir som var sponset av Muammar al-Gaddafi.

Mens han var i Libya ble han ifølge Times venn med Foday Sankoh, lederen av Revolutionary United Front (RUF). Rebellgruppa hadde som mål å styrte regjeringen i Sierra Leone, og er kjent for sin brutalitet. De fikk gutter ned i åtte årsalderen til å drepe foreldrene sine før de ble rekruttert som soldater, mens unge jenter ble tvunget til prostitusjon.

«Han dreper mamma, han dreper pappa, men jeg stemmer på ham»

Han flyttet så til Elfenbenskysten, der han startet sin egen hær, National Patriotic Front of Liberia (NPFL).

I 1989 gikk han til borgerkrig mot Samuel Doe i Liberia, og i 1997 vant han til slutt valget.

I 1999 ble det signert en fredsavtale, men urolighetene fortsatte til 2001.

Nikkedokker i regjering

Selv om han kom til makta ved lovlig valg, ble hans sju år ved makta en lang historie om korrupsjon og uroligheter. Han tildelte naturressurser til venner og bekjente, og ifølge tiltalen solgte han våpen til RUF og vennen Sankoh i Sierra Leone, i bytte mot diamanter.

Edward Zwicks film fra 2006 Blood Diamond tok for øvrig for seg problematikken med ulovlig diamanthandel i Sierra Leone.

I 2003 mistet Taylor makten i landet.

I Spesialdomstolen i dag vitnet Ian Smillie, en ekspert på bloddiamanter – edelsteiner utvunnet i konfliktområder. Han sa i retten at Taylor ville få på plass en regjering med sine egne nikkedokker som ministere i Sierra Leone, melder NTB

Hensikten var å få tilgang til Sierra Leones mineraler og tømmer.

Store advokatutgifter

Taylor hevder han er uskyldig. Han har et advokatbudsjett på omtrent 535 000 kroner i måneden. Mandag lyttet han kun til forhandlingene i retten.

Spesialdomstolen ventes ifølge nyhetsbyrået Reuters å avsi kjennelse i løpet av 2009, men en eventuell ankeprosess kan føre til at rettskraftig dom ikke foreligger før i 2010.

Dagbladet.no har tidligere intervjuet Ishmael Beah (27), som var barnesoldat i Sierra Leone.

ANDRE TIDER: Charles Taylor, til høyre, er her fotografert i 2003 i Monrovia.
I RETTEN: Charles Taylor, tidligere president i Liberia, må nå svare for Spesialdomstolen i Haag.
BLODDIAMANTER: Disse diamantene er ulovlige og stammer fra Sierra Leone.