Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han drepte barna som ikke våget å legge på svøm

Kristoffer Nyborg (24) fikk med seg flere barn ut i sjøen. Det reddet livet deres. Barna som ble igjen på odden ble skutt og drept av desperadoen.

REDDET BARNA: Kristoffer Nyborg (24) beordret en rekke barn om å svømme fra Utøya da lyden av skudd kom nærmere og nærmere. Ikke alle barna ville svømme. Fra sjøen ble Kristoffer og de andre vitne til at gjerningsmannen skjøt og drepte dem. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
REDDET BARNA: Kristoffer Nyborg (24) beordret en rekke barn om å svømme fra Utøya da lyden av skudd kom nærmere og nærmere. Ikke alle barna ville svømme. Fra sjøen ble Kristoffer og de andre vitne til at gjerningsmannen skjøt og drepte dem. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN: (Dagbladet): Dagbladet møtte i går kveld Kristoffer Nyborg (24) fra Nannestad. Han er en av Utøya-deltakerne som unnslapp marerittet med livet i behold.

Han reagerte raskt da de første skuddene ble avfyrt på Utøya fredag ettermiddag.

- Jeg trodde først det var en veldig dårlig spøk. Men da folk ropte «løp!» - skjønte jeg at det var ekte. Jeg begynte å løpe mot skogen, men snudde meg for å få overblikk. Etter meg kom tre jenter løpende. Alle tre ble skutt rett foran øynene mine, sier 24-åringen.

Han kom seg helskinnet inn i skogen.

- Der møtte jeg en gruppe barn som var i full panikk. Noen vurderte å hoppe fra klippene, sier Kristoffer.

- Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, men så kom det et skudd rett over hodene på oss. Jeg beordret barna om å løpe ned til stranda og holde hodene lavt.  

Skuddene kom nærmere De ankom et område på Utøya som heter Nakenodden. Der forsøkte Kristoffer og barna å gjemme seg i buskene.

- Men det var håpløst. Vi hadde fargerike klær på oss, og var derfor lette å oppdage.  

Kristoffer forteller at han på det tidspunktet trodde det var flere gjerningsmenn fordi skuddene lød forskjellig.

- Men så kom skuddene nærmere, og jeg ba barna kle av seg og svømme. Noen av barna ville ikke, og ble igjen på odden.

Flere av barna som la ut på svøm fikk panikk etter en stund, forteller Kristoffer.

- Noen av dem ønsket å snu.

Skjøt barna Kristoffer svømte på ryggen for å få et overblikk over situasjonen på land.

- Da så jeg at det stod en politimann på odden, og trodde det var trygt å svømme inn igjen. Men plutselig tok politimannen opp ei rifle og skjøt barna som stod igjen på land.

Deretter rettet gjerningsmannen rifla mot Kristoffer og de andre som befant seg i vannet.

- Jeg tror ikke han traff noen, men det brøt ut full panikk, så jeg hadde ikke oversikt.  

Mannen med rifla forsvant så fra odden, men dette beroliget ingen av dem som svømte.

- Vi trodde han skulle komme etter oss med båt, forklarer 24-åringen.

Hadde ikke styrke Gruppa fortsatte likevel å svømme vekk fra øya.

- På land på den andre siden stod det noen mennesker, men vi var usikre på om vi kunne stole på dem eller ikke.

- Men vi hadde ikke noe valg. Det var så langt å svømme, og vi hadde ikke styrke igjen. Vi måtte bare komme oss opp på land.

Der fikk gruppa hjelp av noen fastboende, og ble deretter fraktet til et privat hus.

Livredde - Alle var livredde, men vi fikk roet oss ned og telt hvor mange som var der.

Gruppa ble fraktet til Sundvollen Hotell, samme sted som Dagbladet i går møtte Kristoffer. Han reiste hjem like etter intervjuet.

- Jeg har sett på nyhetene nå i etterkant, men kjenner at jeg ikke trenger å se bilde av gjerningsmannen. Jeg så ikke ansiktet hans på odden. Jeg klarer ikke ta stilling til hvor syk denne mannen er selv om han åpenbart er det. Jeg kjenner mange som er savnet og drept, og jeg vet ikke om noen drukna i løpet av svømmeturen, sier 24-åringen, som jobber på Hovedkontoret til AUF med nettsider og sosiale medier.

UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går, blant dem Kristoffer Nyborg. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går, blant dem Kristoffer Nyborg. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!