Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Robert O’Neill ut mot Trump

Han drepte Bin Laden. Nå slakter Navy Seal-stjerna Trumps planlagte militærparade

- Bullshit, mener den tidligere soldaten.

KRITIKK: Trumps planer om å markere USAs nasjonaldag 4. juli med en militærparade, får krass kritikk, blant annet fra en av USAs mest kjente Navy Seal-soldater. Foto: AFP
KRITIKK: Trumps planer om å markere USAs nasjonaldag 4. juli med en militærparade, får krass kritikk, blant annet fra en av USAs mest kjente Navy Seal-soldater. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trumps planer om å arrangere en militærparade i forbindelse med USAs nasjonaldag 4. juli, har fått stor oppmerksomhet.

Allerede rett etter valget lanserte presidenten ideen om å ha en parade med militære kjøretøy gjennom Washington på nasjonaldagen. I slutten av januar ble planene igjen løftet fram som noe Trump vil gjennomføre. Han henvendte seg da til sine militære ledere for å snakke om planene. Inspirasjonen skal ha vært den franske nasjonaldagsmarkeringen i fjor sommer.​

DREPT: Robert O'Neill ble kjent som soldaten som drepte Osama Bin Laden. Foto: AFP
DREPT: Robert O'Neill ble kjent som soldaten som drepte Osama Bin Laden. Foto: AFP Vis mer

- Jeg kom tilbake og en av mine første tanker var at jeg tror vi må gjøre dette selv, skal Trump ha sagt til den franske presidenten Emmanuel Macron noen måneder etter paraden, ifølge New York Times.

- Bullshit

Den planlagte markeringen har imidlertid ikke falt i god jord hos alle. Blant dem som retter kritikk mot presidentens ønsker, er Robert O’Neill.

Den tidligere Navy Seal-soldaten ble verdenskjent i 2011, da han ble framhevet som mannen som avfyrte skuddene som tok livet av terroristen Osama Bin Laden. Han lar seg ikke imponere av presidentens militære markeringsplaner.

SLAKT: Robert O'Neill er sterkt kritisk til Trumps paradeplaner. Foto: AP
SLAKT: Robert O'Neill er sterkt kritisk til Trumps paradeplaner. Foto: AP Vis mer

- En militærparade er tredje verden-bullshit. Vi forbereder. Vi forhindrer. Vi slåss. Stopp denne samtalen, skriver O’Neill på Twitter.

Bortkastede penger

Trumps planer har også blitt sterkt kritisert av hans politiske rivaler. Det demokratiske partiet var ifølge The Independent tidlig ute og motsatte seg planene.

Allerede har partiets borgermestre i både New York, Chicago og Philadelphia gått ut og sagt at de alle fall ikke ville ha godkjent en slik parade i sine gater.

- Hver dollar som kastes bort på å bygge opp vår presidents ego, er en dollar som heller kunne vært brukt på våre militærveteraner, sier talsmann for New Yorks borgermester, Eric Phillips til nyhetsbyrået Reuters.

Og det lyder ikke særlig mer positivt fra Philadelphia.

- Presidenten har brukt det siste året på å true med kutt i den allerede kritisk lave finansieringen av sikkerhetstiltak i byene. Så nei, vi er ikke interessert, sier Mike Dunn, talsmann for deres borgermester.

TEATER: Paul Eaton (på talerstolen) mener Trumps parade vil gjøre militæret til scenekunst. Foto: Reuters
TEATER: Paul Eaton (på talerstolen) mener Trumps parade vil gjøre militæret til scenekunst. Foto: Reuters Vis mer

Ett rungende ja

Og Trumps ønske om å holde paraden i nettopp en av landets store byer, kan by på utfordringer. Særlig siden kun tre av USAs 20 største har borgermester fra det republikanske partiet.

Fort Worth i Texas kan på sin side vise seg å bli redningen for Trump, dersom godvilje fra lokalpolitikerne skal være avgjørende for om paraden blir en realitet eller ikke.

- Fort Worth er en av de mest militærvennlige byene i landet vårt. Vi vil være beæret over å få være vert for et slikt arrangement, sier borgermester Betsy Price til Reuters.

Redusert til scenekunst

I motsetning til Price, er den pensjonerte generalmajoren Paul Eaton totalt avvisende til å bruke militærstyrkene for å markere nasjonaldagen.

Han mener i tillegg Trump kun er ute etter å vise for resten av verden at hans soldater hilser til ham.

- Militæret bør ikke reduseres til scenekunst som skal bygge oppunder Donald Trumps selvbilde, sier generalmajoren ifølge avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!