Han drepte kameraten. I går ble han frikjent. Offerets enke fortviler.

Mens den tiltalte og hans familie gråt av lettelse, gråt enken og den dreptes familie av sjokk og vantro. Juryen frifant i går 30-åringen som skjøt og drepte kameraten på Roa i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tårene rant på den tiltalte 30-åringen da juryen på ti svarte nei to ganger i Eidsivating lagmannsrett. Dermed ble det fastslått at han verken hadde gjort seg skyldig i drap eller legemsbeskadigelse da han 3. januar i år skjøt og drepte sin 28-årige kamerat på Roa i Lunner kommune.

Mens tiltalte selv, sammen med kjæresten og familien, gråt av lettelse, var det dyp fortvilelse og vantro hos den avdødes enke og familie.

Roa-drapet

Et rakfisklag på Roa på Hadeland 3. januar i år endte med at en nå 30-årig mann skjøt og drepte kameraten sin med hagle fra kort hold.Han hevdet å handle i nødverge.Forsvarer John Christian Elden mente at politiet kunne ha forhindret drapet.

I august ble 30-åringen dømt til fire års fengsel. Både 30-åringen og Riksadvokaten anket dommen.Dette er den andre frifinnelsen i en drapssak på grunn av nødverge på kort tid: I november ble en mor og hennes tre barn frifunnet for drapet på familiefaren mens han lå på sykehuset i Arendal.

De kunne ikke tro at 30-åringen nå er en fri mann etter drapet som rystet Roa i januar. Det var under et rakfisklag hos den frikjente 30-åringen at alt gikk galt. Sammen med kjæresten hadde han invitert kameraten og kona til middag hos seg.

Skjøt i nødverge

Seinere på kvelden hadde begge kvinnene forlatt stedet, og de to kameratene skal ha begynt å krangle. 30-åringen skal ha følt seg så truet at han forskanset seg på soverommet med et haglgevær, og ringte politiet. Mens han forgjeves forsøkte å overbevise politiet om alvoret i situasjonen, brukte 28-åringen en avhektet dør som rambukk for å bryte seg inn på soverommet. Like etterpå, med politiet fortsatt på tråden, avfyrte 30-åringen det fatale skuddet som drepte kameraten.

- Tragedie

Tingretten dømte 30-åringen til fire års fengsel for forsettlig drap, og til å betale 275000 kroner i erstatning og oppreisning. Men i går ble denne dommen satt til side av lagmannsrettens jury, som fastslo at 30-åringen handlet i nødverge.

- Det var en moden jury som ga sitt svar. I gitte situasjoner er det tillatt å ta liv, som her når man er i livsfare i sitt eget hjem, sier forsvarer John Christian Elden.

- Alle gråt i rettssalen da juryen ga sin kjennelse. Her har det handlet om to ordentlige gutter, og to ordentlige familier. Det var ingen glede å spore hos noen av dem som satt i salen. Men min klient og hans familie er helt klart lettet over at han ikke kan bebreides for det som er skjedd, sier Elden.

30-åringen hadde på forhånd bestemt seg for å betale oppreisning og erstatning, slik han ble dømt til i tingretten. Derfor var det bare skyldspørsmålet som ble endelig avgjort i går.

- Forferdelig tungt

Bistandsadvokat Stine Nybø representerte den avdødes enke og familie. Kjennelsen tar hun til etterretning.

- Enken og familien syns det er vanskelig å forstå at det var i orden å skyte deres ektemann og sønn. De har tatt dette forferdelig tungt, og det er med sjokk at de nå innser at 30-åringen er fri, sier Nybø til Dagbladet.

Roa dømt for forsettlig drap. På bildet blir han omfavnet av sin kjæreste under rettsforhandlingene i sommer. - I gitte situasjoner er det tillatt å ta liv, som her når man er i livsfare i sitt eget hjem, sier 30-åringens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.