- Han drepte van Gogh

Drapssiktede Mohammed Bouyeri (27) knyttes til muslimsk terrornettverk i Nederland. I retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte Mohammed Bouyeri (27) til en rettslig høring i Amsterdam.

Dette var første gang at omverdenen fikk se den drapssiktede 27-åringen siden pågripelsen for over fem måneder siden, melder AP.

Rettsmøte

Tre dommere fikk høre nederlandsk-marokkanske Bouyeri bekrefte sin egen identitet. Deretter redegjorde aktoratet for etterforskningen av det brutale drapet på Theo van Gogh (47) i november i fjor. Under rettsmøtet skal dommerne vurdere bevisene mot Bouyeri, med tanke på en framtidig rettssak.

27-åringen skal etter planen komme med en uttalelse i retten seinere i dag. I januar sa han gjennom sin advokat at han ville «ta fullt ansvar for sine handlinger», men han har aldri tidligere sagt seg skyldig eller uskyldig i drapet.

Bouyeri ble arrestert like etter drapet. Påtalemyndigheten utelukker ikke at det kan bli tatt ut flere siktelser i saken.

- Terrorist

Mohammed Bouyeri er ikke bare siktet for drapet på van Gogh.

I RETTEN I DAG: Draps- og terrorsiktede Mohammed Bouyeri (27) stilte for første gang opp personlig i et rettsmøte i forkant av rettssaken. Foto: SCANPIX/AP
I RETTEN I DAG: Draps- og terrorsiktede Mohammed Bouyeri (27) stilte for første gang opp personlig i et rettsmøte i forkant av rettssaken. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Aktoratet mener han også har gjort seg skyldig i terrorisme, drapsforsøk, trusler mot politikere, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og for «å ha truet demokratiet».

Politiet knytter 27-åringen og tolv andre terrorsiktede muslimer til et fundamentalistisk nettverk. Dersom Bouyeri blir dømt, risikerer han livsvarig fengsel, melder AP.

Ba for livet

Filmskaperen Theo van Gogh, en fjern slektning av maleren Vincent van Gogh, ble drept på åpen gate i Amsterdam. 47-åringen ble skutt flere ganger da han kom syklende ned ei gate. Deretter stakk drapsmannen to kniver i kroppen hans, og til den ene av disse knivene var det festet et fem sider langt dokument med utdrag fra Koranen og trusler om «hellig krig».

Vitner fortalte at van Gogh flere ganger ba for sitt liv, men angriperen svarte med å kutte over strupen hans.

Minutter seinere kom det til skuddveksling med politi som kom til stedet. Bouyeri ble skutt i foten, og har tilbrakt flere måneder på en medisink klinikk.

Provoserte muslimer

Det har lenge vært spekulert i om drapet på van Gogh kunne knyttes til hans kortfilm «Submission».

Filmen forteller en fiktiv historie om en muslimsk kvinne som tvinges inn i et voldelig ekteskap. Hun voldtas av en slektning og blir så brutalt straffet for utroskap. Filmen var en brannfakkel i mange muslimske grupper.

Theo van Gogh skrev også flere kritiske avisinnlegg om behandlingen av muslimske kvinner i noen miljøer. Han ble oppfattet som en kontroversiell filmskaper og debattant.

Drapet på ham ble startskuddet på ei rekke angrep mot moskeer i Nederland.

DREPT: Filmskaperen Theo van Gogh (47) ble skutt og knivdrept i Amsterdam i fjor.