Strømkrangel mellom Rødt og Frp:

- Han driter seg ut

Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Rødt er garantist for dem som ønsker ny strømkabel til Skottland. - Tidenes mageplask, svarer Bjørnar Moxnes.

REAGERER: Fra sitt USA-eksil har Solvik-Olsen sett seg mektig lei på at Bjørnar Moxnes får spalteplass for å kritisere regjeringen for strømkablene til utlandet. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Fra sitt USA-eksil har Solvik-Olsen sett seg mektig lei på at Bjørnar Moxnes får spalteplass for å kritisere regjeringen for strømkablene til utlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ketil Solvik-Olsen (Frp) satt som samferdselsminister fra 2013 til han overraskende trakk seg i fjor for å flytte til USA etter at kona fikk legejobb over dammen.

Men norsk politikk har ikke Frp-nestlederen helt forlatt.

Fra sitt USA-eksil har Solvik-Olsen sett seg mektig lei på at Bjørnar Moxnes får spalteplass for å kritisere regjeringen for strømkablene til utlandet. Samtidig som Oslo kommune, der Rødt er støtteparti for Byrådet, er deleier i den nye North Connect-kabelen til Skottland.

- Løskrutt fra Moxnes

«I Stortinget og media hevder Rødt de skal kjempe mot en strømkabel til Skottland. Men i Oslo sitter Rødt som garantist for dem som ønsker at kabelen skal bygges. Fakta er at Oslo kommunes kraftselskap er en av pådriverne for strømkabelen til Skottland», skrev Solvik-Olsen i et innlegg i Dagbladet onsdag.

- Moxnes har ikke noe saklig grunnlag for sine utbrudd mot regjeringen. Dersom han er oppriktig, bør han gjøre jobben i Oslo framfor å komme med løskrutt i media, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Bjørnar Moxnes mener den tidligere Frp-toppen bommer stygt i kritikken, og anbefaler helt andre aktiviteter for USA-vennen enn å blande seg i norsk politikk.

- Dette er tidenes krasjlanding fra Ketil Solvik-Olsen. Etter en sånn krasjlanding er jeg usikker hvor lurt det er at han skal starte flyskole i USA. Solvik-Olsen burde heller konsentrere seg om å få til det enn å synse om ting i Norge han ikke vet noe om, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Frp mot forbrukerne

Moxnes påpeker at Rødt både på Stortinget og i Bystyret i Oslo har fremmet forslag for å stanse utenlandskabler som vil øke overføringskapasiteten til utlandet.

- Rødt har gjort akkurat det som Solvik-Olsen anklager oss for ikke å ha gjort, nemlig å ha forsøkt å stanse North Connect-kabelen. Både i Stortinget og i Bystyret har vi fremmet forslag, og begge stedene har Frp vært med å stemme oss ned.

- Vårt standpunkt er nei til flere kraftkabler fordi det gir import av europeiske strømpriser - mens Fremskrittspartiet er for. Ved hver eneste korsvei har Frp valgt kraftbransjens side mot forbrukerne, mens vi slåss med nebb og klør for å stanse flere eksportkabler, sier Moxnes til Dagbladet.

Moxnes oppfatter det som svært urettferdig at nettopp Rødt får ansvaret for kabler de ved alle korsveier har forsøkt å stanse.

- Frp er kraftbransjens beste venn og vil drive opp strømprisen i Norge. Så skal vi få kjeft fordi vi prøver å stanse kablene der vi har mulighet. Dette henger ikke på greip. Jeg lurer på om «Solviken» har fått solstikk der borte i USA.

- Moxnes blir overkjørt

Ketil Solvik-Olsen sier han er fullt klar over at Rødt har fremmet forslagene, men at partiet bare avslører manglende gjennomslag.

- Moxnes løper fra ansvaret. Han sitter som garantist for et byråd som insisterer på at Oslo skal delinvestere i kraftkabler til utlandet. Dersom han skal forsøke å bedyre sin uskyld så bør han rette kritikken mot sine rødgrønne samarbeidspartier I Oslo, ikke mot regjeringen. Statens nettselskap, Statnett, er ikke med i finansieringen av prosjektet.

- Oppslaget i Dagbladet bekrefter at Moxnes blir overkjørt og ignorert av partiene han støtter i Oslos byråd. Men han trives visst så godt ved maktens bord at det ikke betyr så mye hva grunnlag han egentlig er med og styrer på, sier Solvik-Olsen.

- Driter seg ut

Rødt-leder Moxnes er ikke imponert over kritikken fra Frp's tidligere samferdselsminister, som gikk til valg i 2013 på å fjerne bompengene.

- Frp lovte at alle bomringene skulle hives på sjøen da de kom i regjering. Det har ikke skjedd, fordi de ikke har rent flertall. Hadde Rødt hatt rent flertall, hadde vi solgt oss ut og forsøkt å stanse North Connect-kabelen. Og vi kunne fått flertall i Oslo, hvis de borgerlige hadde stemt for det, slår Moxnes fast, før han på ingen måte vil være med på at Rødt er tatt med buksene nede:

- Det Solvik-Olsen «liksom» har avslørt er en forskjell på liv og lære i Rødt - og det er bare tull. Han driter seg ut, fordi vi har tatt kampen både på Stortinget og i Bystyret.

De to kamphanene er imidlertid enige om én ting, og det er at de mener strømprisene i Norge er for høye.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer