Han drømmer om skole

- Leirene i Haiti er et av de verste stedene et barn kan vokse opp, sier forsker.

- Jeg vil bli lege og hjelpe familien min. Denne lille gutten ønsker mest av alt å få gå på skolen. Skoletilbudet i Haiti var dårlig før jordskjelvet. Hver tredje tiåring hadde aldri begynt på skolen. Nå er det blitt enda verre, siden mange skolebygninger har rast sammen og det mangler penger til å rydde og bygge nye. I tillegg har mange av lærerne søkt tilflukt hos familie utenfor storbyene, så lærermangelen er akutt. Alle Foto: Anne Brude/Redd Barna
- Jeg vil bli lege og hjelpe familien min. Denne lille gutten ønsker mest av alt å få gå på skolen. Skoletilbudet i Haiti var dårlig før jordskjelvet. Hver tredje tiåring hadde aldri begynt på skolen. Nå er det blitt enda verre, siden mange skolebygninger har rast sammen og det mangler penger til å rydde og bygge nye. I tillegg har mange av lærerne søkt tilflukt hos familie utenfor storbyene, så lærermangelen er akutt. Alle Foto: Anne Brude/Redd BarnaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haiti er fortsatt sterkt preget av de voldsomme jordskjelvene i januar i år. 1,3 millioner mennesker bor fortsatt i store teltleire. Mange av dem er barn.

Overalt i verden leker barn, også i Haiti, selv om 30 % av barna her er kronisk feilernærte. Fortsatt bor over 1 millioner mennesker i teltleire etter jordskjelvet i januar i år.
Overalt i verden leker barn, også i Haiti, selv om 30 % av barna her er kronisk feilernærte. Fortsatt bor over 1 millioner mennesker i teltleire etter jordskjelvet i januar i år. Vis mer

- Det er som kjent orkansesong på Haiti nå, og teltleirene har vært oversvømmet i store perioder. De som bor der vasser i et gjørmebad. Da er det ikke lett å opprettholde den hygieniske standarden som må til for å unngå at koleraen som truer leiren sprer seg, forteller Anne Brude, prosjektleder for Redd Barnas innsamlingskampanje Rødnesedagen.

Ikke alle får plass i de organiserte teltleirene. og må klare seg på egen hånd. Disse får verken tilgang på lege, vann, mat eller håndvaskmuligheter. Barna er utsatt for overgrep og vold, både i og utenfor leirene.
Ikke alle får plass i de organiserte teltleirene. og må klare seg på egen hånd. Disse får verken tilgang på lege, vann, mat eller håndvaskmuligheter. Barna er utsatt for overgrep og vold, både i og utenfor leirene. Vis mer

- Jeg var der i slutten av september og snakket med flere av barna som bor i leirene. Mange av dem har mistet foreldrene sine eller andre slektninger, enten i skjelvet, eller til Aids, Disse barna må klare seg selv. Redd Barna har opprettet barneklubber, som ligner på de norske fritidsklubbene, i leirene. Hit kan barna komme og leke og bare få være barn. Vi ser nemlig at det minsker traumer i ettertid om vi klarer å normalisere hverdagen deres litt, sier Brude.

Drømmer om skole
Brude forteller at alle barna hun snakket med, ønsket å få gå på skole. 

Redd Barna lager en slags fritidsklubber hvor barna i teltleirene kan leke og være trygge noen timer om dagen. Her er det satt opp et eget telt til formålet.
Redd Barna lager en slags fritidsklubber hvor barna i teltleirene kan leke og være trygge noen timer om dagen. Her er det satt opp et eget telt til formålet. Vis mer

- De vil gå på skolen, og noen ville bli lege eller sykepleier så de kunne hjelpe familien sin. Jeg møtte en gutt som satt og så på tv da det store skjelvet kom og huset kollapset. Han fant ikke tanten sin igjen før han kom til leiren, og nå går han rundt hver dag og er redd for at teltet skal falle sammen. Han er ikke trygg. Men å få gå på skole var det største ønsket hans. Og skolesystemet er nøkkelen til en ny framtid på Haiti. Når barna får utdanning, kan de bygge opp landet sitt igjen, sier Brude.

God håndhygiene er kritisk når mennesker bor tett sammen som de gjør i teltleirene. - Barn i leirene er som barn flest, de er overalt og leker og bryr seg ikke alltid om hva de tar på. Derfor har vi sørget for tilgang på vannkraner og såpe og plakater som viser hvordan man skal vaske hendene, forteller Anne Brude fra Redd Barna.
God håndhygiene er kritisk når mennesker bor tett sammen som de gjør i teltleirene. - Barn i leirene er som barn flest, de er overalt og leker og bryr seg ikke alltid om hva de tar på. Derfor har vi sørget for tilgang på vannkraner og såpe og plakater som viser hvordan man skal vaske hendene, forteller Anne Brude fra Redd Barna. Vis mer

Om skoletilbudet på Haiti er redusert nå etter katastrofen, var det ikke det beste før jordskjelvet heller, kan Henriette Lunde, Fafo-forsker og Haiti-ekspert fortelle.

Louise Fariey og datteren Franscesca (10) bor i en midlertidig leir for hjemløse i byen Jacmel. De mistet både hus og hjem i jordskjelvet. Louise har også den to år gamle sønnen Cedric. Franscesca er blant de heldige som får gå på skole.
Louise Fariey og datteren Franscesca (10) bor i en midlertidig leir for hjemløse i byen Jacmel. De mistet både hus og hjem i jordskjelvet. Louise har også den to år gamle sønnen Cedric. Franscesca er blant de heldige som får gå på skole. Vis mer

- Selv før jordskjelvet var skoletilbudet til haitianske barn oppsiktsvekkende dårlig. De aller fleste skoler er private og mange foreldre hadde ikke råd til å sende barna sine på skolen. Fafo gjorde en undersøkelse kort tid før jordskjelvet som viste at bare en av tre 16-åringer hadde fullført seksårig barneskole. En av tre 10-åringer hadde ennå ikke begynt på skolen, selv om skolepliktig alder er fra 6 år. Og at man går på skole betyr ikke nødvendigvis at man lærer noe. Mange går ut av skolen uten en gang å lære å lese og skrive.

Denne lille jenta på 7 år fortalte til Redd Barnas medarbeidere at hun akkurat skulle til å gå på do da det store skjelvet kom. Hun mistet lillebroren sin, og nå bor hun i en teltleir sammen med resten av familien og drømmer om å få gå på skolen så hun kan få en utdannelse.
Denne lille jenta på 7 år fortalte til Redd Barnas medarbeidere at hun akkurat skulle til å gå på do da det store skjelvet kom. Hun mistet lillebroren sin, og nå bor hun i en teltleir sammen med resten av familien og drømmer om å få gå på skolen så hun kan få en utdannelse. Vis mer

Lunde mener at haitianske barn må få et skoletilbud, men at undervisningsinnholdet må kvalitetssikres:

Et snev av normalitet: Disse barna i barneklubben i Mayard 2-leiren ser på et skuespill de selv har laget og satt opp.
Et snev av normalitet: Disse barna i barneklubben i Mayard 2-leiren ser på et skuespill de selv har laget og satt opp. Vis mer

- Barna på Haiti trenger omsorgspersoner, forutsigbarhet og framtidsutsikter. Mange har ingen av delene. For at disse barna skal få en framtid, er det ikke nok å sende dem på skole. Vi må også forsikre oss om at de faktisk lærer noe nyttig. Jeg tror det beste man kan gjøre for haitianske barn er å sørge for at de får en utdannelse landet trenger - som lærere, leger, ingeniører, håndverkere og så videre, sier forskeren.

- Jeg satt og så på tv da huset begynte å riste, fortalte denne gutten til Redd Barnas medarbeidere i teltleiren. - Jeg mistet tanta mi, og fant henne ikke igjen før jeg kom til leiren. Guttens største frykt er at teltet han og tanten bor i skal kollapse. Han er redd for flere etterskjelv.
- Jeg satt og så på tv da huset begynte å riste, fortalte denne gutten til Redd Barnas medarbeidere i teltleiren. - Jeg mistet tanta mi, og fant henne ikke igjen før jeg kom til leiren. Guttens største frykt er at teltet han og tanten bor i skal kollapse. Han er redd for flere etterskjelv. Vis mer

Redd Barnas medarbeider forteller at de har fokus på kvalitet i gjenoppbyggingsfasen.Når skolesystemet skal bygges opp, er et av problemene at mange av lærerne har flyttet ut av de store byene hvor nøden er størst og til slektninger som bor i andre deler av landet.
 
- De mangler det meste. Det finnes ingen penger til å rydde sammenraste skolebygninger og bygge nye. Og om det hadde fantes, er det altfor få lærere som kunne undervist på skolene. Men en av de positive tingene med Haiti er at dette er en svært ung befolkning, og barna der ønsker seg ingenting mer enn å få en utdannelse. Det er ikke bare kriminalitet og katastrofe; befolkningen der er ung, motstandsdyktig og ivrig etter å bygge opp landet sitt igjen, forteller Brude.

Hverdag i telt

Hverdagen er hard for barna på Haiti. Anne Brude har besøkt leirene hvor Redd Barna arbeider.
- Her finnes det tilgang på rent drikkevann, latriner, vannkraner og såpe så folk kan vaske hendene sine, noe som er avgjørende for å hindre at koleraen og andre sykdommer sprer seg. Det finnes også en helseklinikk i hver leir med lege og sykepleier. Flere av kvinnene vi hadde snakket med hadde faktisk aldri vært hos lege i sitt liv før nå. Men ikke alle bor i slike leire. Mange bor i skur og improviserte telt, og selv de barna som bor i leire der Redd Barna er til stede trenger ekstra beskyttelse mot vold og overgrep. Redd Barna er ikke i leirene døgnet rundt, og vi driver derfor holdningsskapende arbeid blant beboerne, slik at flere vet om faren for overgrep, og kan se etter barna i leiren. Vi vet også at egne telt for hver familie er tryggere for barna enn store telt der det bor mange voksne og barn sammen, forteller Brude.

Lunde forteller at store deler av Haiti ser ut som en flyktningleir, selv 10 måneder etter jordskjelvet.

- I leirene som drives av de store organisasjonene har nok mange et bedre tilbud nå enn de hadde før jordskjelvet Haiti er rikt på kultur og historie, men fattig på det meste annet. En liten elite har arvet alle privilegiene fra kolonitiden mens resten av befolkningen sliter med å få endene til å møtes. Mange av dem mislykkes. Allerede før jordskjelvet levde nesten halvparten av befolkningen på under 1 dollar dagen. Nå er det selvsagt mye verre. Og mange av leirene får fortsatt lite eller ingen hjelp. Overalt hvor det er en ledig plass har det vokst opp en sporadisk leir. I parker, rundkjøringer, til og med i midtrabatter har folk satt opp telt tett i tett. Mange av de som bor i disse leirene har ikke mottatt noen hjelp i det hele tatt.