Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drukningsulykkene i sommer

«Han drukner, hjelp ham!»

I juli alene mistet 18 personer livet i drukningsulykker. Aleksandra (17) og Beate har i sommer vært med på å redde to personer fra å drukne.

STOR LETEAKSJON: En mann i 30-åra skal ha falt ut av en båt i Hurdalssjøen Hurdal i Akershus. Mannen omkom i ulykken. Foto: Christina Honningsvåg.
STOR LETEAKSJON: En mann i 30-åra skal ha falt ut av en båt i Hurdalssjøen Hurdal i Akershus. Mannen omkom i ulykken. Foto: Christina Honningsvåg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har det vært knallsommer i store deler av landet, og mange har tilbrakt mye tid på og ved vann.

Ferske tall fra Redningsselskapet viser at 18 personer mistet livet i drukningsulykker i juli. Det er én person mer enn juli i fjor, da 17 personer druknet.

Seks av drukningene skjedde i løpet av forrige uke.

- Fellesferie kombinert med hetebølge bidrar til at mange har oppholdt seg ved, i og på vannet. Da ser vi dessverre at det blir flere drukningsulykker, noe som er svært trist. Vi har en nullvisjon, og det er det vi jobber for, sier Tanja Krangnes, leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet til Dagbladet.

Hun forteller at av de 18 som omkom i drukningsulykker i juli var det 14 menn over 20 år, to voksne kvinner, ei jente på 12 og en gutt på to år.

ULYKKE: En mann i 30-åra skal ha falt ut av en båt i Hurdalssjøen Hurdal i Akershus. Video: Christina Honningsvåg Vis mer

Reddet livløs kvinne

Da Beate Halvei Klomstad fra Melhus i Trøndelag var på Øysand for å bade forrige helg, ble hun vitne til en som kunne ha lidd samme skjebne.

Hun koste seg i godværet og satt og grillet mat da en nabo plutselig ropte etter noen som kunne livredning.

Naboen hadde dratt opp en livløs kvinne av vannet, og Klomstad løp for å hjelpe til.

REDDET LIV: Forrige helg måtte Beate Klomstad legge på sprang da en kvinne ble dratt livløs opp av sjøen. Foto: Privat
REDDET LIV: Forrige helg måtte Beate Klomstad legge på sprang da en kvinne ble dratt livløs opp av sjøen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg satte i gang med kompresjoner og frigjorde luftveiene hennes, forteller hun til Dagbladet.

- Uvirkelig

Klomstad, som først ble intervjuet av Adresseavisen, beskriver episoden som «uvirkelig».

- Men jeg rakk ikke å tenke så mye over det. Kvinnen hadde ikke puls, så det var bare å fokusere på det som skulle gjøres, sier Klomstad, og legger til at det også kom en annen mann for å hjelpe til.

- Han gjorde en like god jobb som meg. Det var noen tilskuere som mente at det ikke var vits å fortsette fordi de mente kvinnen var død etter å ha sjekket pupillene hennes, men vi brydde oss ikke, og fortsatte til ambulansen kom.

Klomstad sier at det også hjalp å ha helsepersonell på øret til ambulansen kom fram.

Også Trøndelag politidistrikt bekreftet hendelsen forrige helg. Kvinnen som ble funnet bevisstløs var i 70-åra, og da politiet kom fram til stedet hadde hun hjerterytme, men pustet ikke.

Klomstad oppfordrer folk til å handle om de blir stående overfor noe liknende.

- Man må ikke bli passive og ikke gjøre noe. Om man er usikker på hvordan en utfører førstehjelp så er det bedre å starte, også heller få bistand etter hvert. Det viktigste er at noen handler, legger hun til.

Reddet liv

En annen som var med på å redde et liv tidligere denne måneden var 17 år gamle Aleksandra Sypien. Hun var og badet utenfor Drammen da hun havnet midt oppi et redningsdrama.

- Jeg hørte noen rope: «Han drukner, hjelp ham!»

HANDLET RASKT: 17 år gamle Aleksandra handlet raskt og holdt hodet kaldt da en mann trengte hjelp. Foto: Privat
HANDLET RASKT: 17 år gamle Aleksandra handlet raskt og holdt hodet kaldt da en mann trengte hjelp. Foto: Privat Vis mer

17-åringen skjønte ikke om ropene var ekte, men så begynte alle å løpe mot havet.

Det viste seg at det var en mann i 40-åra som trengte hjelp til å komme seg opp fra vannet.

Mannen hadde blitt tatt av den sterke strømmen og kom seg ikke tilbake til land.

NESODDEN: Store ressurser er satt inn etter at det ble meldt om en mulig drukningsullykke på Nesodden. Vis mer

- Da jeg skjønte hva som hadde skjedd, så rakk jeg ikke tenke. Jeg handlet på refleks og hoppet ut i vannet med klærne på, forteller 17-åringen til Dagbladet.

Hun fikk tatt med seg en livbøye, og ute hos mannen fikk hun gitt den til han. Etter litt kom de seg på land. Det hele endte godt for både mannen og henne.

- Han sa tusen takk og var veldig glad for at jeg handlet raskt. Jeg vet ikke hva som kunne ha skjedd hvis jeg ikke hadde handlet så raskt, men det er ikke sikkert det hadde gått så bra, sier jenta.

55 har omkommet i år

Krangnes i Redningsselskapet sier at det er vanskelig å si noe om hvorfor flere drukner.

- Men vi ser at typen drukningsulykker er ulikt fra i fjor. I fjor var 14 av 17 tilfeller badeulykker, men i år er det mer sammensatt, sier hun.

ULYKKE: Nødetatene ved Hemnessjøen i Akershus etter at en 20-åring falt i vannet tidligere denne måneden. Foto: Privat / NTB scanpix
ULYKKE: Nødetatene ved Hemnessjøen i Akershus etter at en 20-åring falt i vannet tidligere denne måneden. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Krangnes viser til at sju av drukningsdødsfallene i juli skjedde i forbindelse med fritidsbåt, at fire av dem skjedde på innlandsvann og at tre skjedde på sjøen.

Ifølge redningsselskapet har 27 personer mistet livet som følge av drukning så langt i sommer. I samme periode i fjor hadde 31 personer druknet. I hele 2019 har derimot 55 personer omkommet.

- Løft blikket

Etter at månedens drukningstall ble offentliggjort forteller Krangnes i Redningsselskapet at det er viktig at alle følger nøye med når de er ute ved sjøen.

Tanja Krangnes, leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet. Foto: Redningsselskapet.
Tanja Krangnes, leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet. Foto: Redningsselskapet. Vis mer

- Vi oppfordrer alle til å løfte blikket og følge med på omgivelsene, sier Krangnes, som ber folk ringe 113 hvis de observerer en drukningsulykke og lære seg førstehjelp ved drukning.

Samtidig understreker hun at det i flere tilfeller denne sommeren har vært årvåkne privatpersoner som har bidratt til å redde liv.

- Vi vil gjerne trekke fram alle dem som har varslet, utført førstehjelp og deltatt i søk i sommer. Samtidig er det viktig at folk fortsetter å ha respekt for vannet, og tenke sikkerhet på vann, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!