Nyttårsdrapet i Haugesund:

- Han elsket livet

Med rettssalen full av familiemedlemmer, holdt far til drepte Kjetil André Østhus (28) sitt innlegg om sønnen. - Jeg håper dere alle forstår hvilken fantastisk person han var, sa faren.

DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Foto: Privat
DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): - Det er ikke så lett, dette. Dere forstår sikkert at det koster litt.

Slik innledet Gunvald Østhus, far til drepte Kjetil André Østhus, sitt innlegg om sønnen i rettssal 14 i Haugesund. Et drøyt år har gått siden 28-åringen ble knivstukket og drept da han og noen venner skulle sende opp fyrverkeri.

Da rettssaken etter drapet startet mandag, var rettssalen fylt til randen av Østhus' familiemedlemmer. På tiltalebenken sitter en 21 år gammel britisk mann som nekter straffskyld.

- Kjetil André gikk ut av tida 28 år gammel. Han var vår yngste sønn, og har to eldre brødre. Et steinkast fra huset, bodde farmora hans. De hadde et helt spesielt forhold. Han fikk brødskive med Nugatti, og så satt de og så Hotel Cæsar sammen. Hjemme hadde vi meninger om både Nugatti og Hotel Cæsar, men de meningene gjaldt ikke hos mormor, fortalte 28-åringens far.

Østhus utdannet seg etter hvert til kokk, og retten fikk høre hvordan mormora ble prøvekanin, da han startet på kokkeskolen. Det ble starten på en karriere som skulle innebære alt ifra Michelin-restaurant i Paris til jobb som kjøkkensjef i Hemsedal.

Nektet å avlive hund

Far til Østhus trakk også fram historier han mener beskriver sin yngste sønn godt. Da sønnen var ti år gammel, fikk han valpen Max. De to fikk et tett bånd.

- En gang ble Max angrepet av en større hannhund. Max ble kritisk skadd. Dagen etter satt vi med eieren til hunden som hadde angrepet. Vi mente den måtte avlives. Etter litt diskusjon ble vi enige om det. Kjetil André spurte da eieren hvor lenge han hadde hatt hunden, og om han var glad i den. Han sa han hadde hatt den i åtte år og var glad i den. Da sa Kjetil André at den skulle få leve, fordi han var sikker på at eieren ville passe på den videre hvis han var like glad i sin hund som det Kjetil André var i Max, sa faren i vitneboksen.

Framsnakking av andre og et smittende humør var ifølge faren to ting som kjennetegnet sønnen. Uansett hvor mange ganger han skiftet skole eller jobb, så beholdt han de gamle vennene, samtidig som han fikk nye.

Faren beskrev ham også som en samlende person. En som likte å samle familien ved middagsbordet.

- Kjetil André hadde så mange interesser. Trail, dykking, fisking, golf, ski. Han var en racer i bakken. Han storkoste seg da han fikk sette utfor bakker i Østerrike uten spor foran seg. I Hemsedal sto han også mye på ski. Han var i bakken så sant heisene gikk. Han elsket det. Kjetil André elsket livet. Han var en livsnyter. Han levde i nuet, og satte stor pris på det enkle og nære. Ei svartsvidd pølse på bålet kunne være like godt som en Wagyu-biff i Tokyo, fortalte faren.

Ønsker en verdig avslutning

Savnet etter 28-åringen har ifølge faren vært vanskelig å sette ord på.

- De gode samtalene, gløden, omtanken. Når vi lukker øynene, ser vi ham på kjøkkenet. Vi kjenner luktene, smakene, spenningen om hva han tryller fram. Det vi aldri får oppleve igjen. At han ikke skal få være blant oss lenger, er helt i grenseland og i overkant av hva vi kan tale. Vi skulle gjerne lagt så mange flere minner, sa faren.

Siden drapet har de gjennomgått både sjokk, fortvilelse, sinne og savn. Begravelse, bursdag, jul og nyttår uten sønnen.

- Alt med manglende mening og svar. Hvordan kunne dette skje? Hvordan kunne dette skje? Ei etter ei har dørene blitt lukket. Vi har ryddet leiligheten hans, solgt bilen hans, alt har vært så utrolig vanskelig. Vi skal nå lukke den siste døra. Jeg håper dere alle forstår hvilken fantastisk person Kjetil André var, hva han har betydd, og hvilken smerte vi er påført. Men la oss få lukke den siste døra med verdighet, så vi kan se mot horisonten og ei lysere framtid, avsluttet faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer