Han endret historien

Navn: Frank Minis Johnson Alder: 80 Yrke: Føderal dommer i Alabama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Frank Johnson døde i slutten av forrige måned. Fordi han i større grad enn mange presidenter alene bidro til å endre USAs moderne historie, fortjener han å bli husket, også her i landet. Robert Kennedy, sønn av presidentkandidaten som ble myrdet i 1968, har skrevet hans biografi og kaller ham en av Amerikas største helter som beviste at en enkelt mann kan utgjøre forskjellen.

En desemberkveld i 1955 satt Rosa Parks, en farget kvinne i en buss i Alabamas hovedstad Montgomery da noen hvite menn steg på. Det var ingen ledige sitteplasser, og sjåføren beordret Rosa Parks til å reise seg og gi setet til en av de hvite mennene. Hun nektet. Sjåføren tilkalte politiet. Hun ble arrestert og ilagt en bot som hun nektet å vedta. Saken kom opp for en domstol hvor Frank Johnson var en av tre dommere.

Påtalemyndigheten argumenterte med at det i Sørstatene var sedvanerett at svarte skulle reise seg for hvite. Johnson hevdet at dette var et brudd på de grunnleggende prinsippene i grunnloven. Med to mot en stemme sa retten at Rosa Parks var i sin fulle rett da hun nektet å reise seg.

Saken fikk enorm publisitet og markerte begynnelsen av borgerrettsbevegelsen i Amerika. Rosa Parks ble berømt og en helt blant sine egne. Frank Johnson og dommeren som fulgte hans argumentasjon ble sett på som forrædere av de fleste sørstatsboere. George Wallace, den seinere guvernøren, kalte Johnson en forræder og fordømt løgner. Ifølge Ku Klux Klan var han den mest hatede mann i Alabama. De brant kors foran huset hans. I mange år etterpå måtte han ha politivakt.

Selv kalte han seg «hillbilly-konservativ»; tilhørte den fløyen av det republikanske partiet som var stolte over at det var republikaneren Abraham Lincoln som opphevet slaveriet. Han kjempet i annen verdenskrig i Europa og var Eisenhowers kampanjeleder i Alabama under valget i 1952. Som takk for hjelpen, ble han utnevnt til føderal dommer i en alder av 37 år. Han ble både den yngste gjennom tidene og etter hvert også den ensomste.

Han opphevet Wallaces forbud mot borgerrettsmarsjen fra Selma til Montgomery, ledet av Martin Luther King, i 1965, han avsa en kjennelse om at ingen fargede skulle nektes å stemme på grunn av manglende lese- og skriveferdighet hvis de var på nivå med de dårligst kvalifiserte hvite.

Etter hvert kom anerkjennelsen. Selv Wallace gjorde tilbaketog og sa hans kritikk bare hadde vært politisk retorikk. Johnson ble tilbudt sjefsstillingen i FBI, men valgte å forbli dommer til han døde.