SKJELT UT: Richard Fuld var ikke en populær mann da han gjestet Capitol Hill i forbindelse med høringen tidligere i høst. Foto: AP Photo/Susan Walsh/SCANPIX
SKJELT UT: Richard Fuld var ikke en populær mann da han gjestet Capitol Hill i forbindelse med høringen tidligere i høst. Foto: AP Photo/Susan Walsh/SCANPIXVis mer

Han er årets grådigste toppsjef

Richard Fuld, også kalt «Gorillaen», tjente 500 millioner på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et år med finanskrise, hjelpepakker og storbanker som har gått over ende, har det ikke manglet på kandidater til prisen for årets grådigste toppsjef.

Den britiske næringslivsavisa The Financial Times har listet opp sine kandidater til den lite ærbare kåringen.

Sir Fred Goodwin, den avsatte sjefen for Royal Bank of Scotland, gjør en hederlig innsats. I løpet av 2006 og 2007 rasket han med seg intet mindre enn 86 millioner kroner i bonus.

De islandske banksjefene er også blant de europeiske kandidatene som gjør det skarpt. «Ikke bare klarte de å kjøre sine egne selskap i grøfta, men et helt land», skriver Financial Times.

Men deres prestasjoner når det gjelder å karre til seg av godene, blekner i forhold til sjefene for boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac. Daniel Mudd fikk med seg 160 millioner for de to siste årene i Fannie Mae. Dick Syron fikk med seg 230 millioner fra Freddie Mac.

«Gorillaen»

Likevel er dette ingen ting i forhold Richard Fuld. I løpet av 2006 og 2007 fikk han med seg 518 millioner kroner fra konkursrammede Lehman Brothers, en bank han hadde jobbet for i 40 år.

WEST HAM-EIER: Björgolfur Gudmundsson prøver fortvilet å kvitte seg med Londonklubben. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/Scanpix
WEST HAM-EIER: Björgolfur Gudmundsson prøver fortvilet å kvitte seg med Londonklubben. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/Scanpix Vis mer

I perioden fra 1993-2007 tjente han 2,8 milliarder kroner. Da Fuld ble grillet i Kongressen tidligere i høst, avsluttet han med å si at bankkollapsen ga ham søvnproblemer.

- Jeg våkner opp hver eneste natt og lurer på hva jeg kunne gjort annerledes. Dette er en smerte jeg må ta med meg resten av livet, sa en tilsynelatende angrende Fuld.

Fuld blir kalt «Gorillaen» for sin vanligvis bryske stil.

Lloyd Blankfein, øverste sjef i Goldman Sachs, er en annen relativt grådig banksjef. Han belønnet seg selv med over 350 millioner norske kroner i løpet av fjoråret.

Nyhetsbyrået AP kunne i helga for øvrig avsløre at banksjefene i USA tok ut 11 milliarder kroner i utbytte etter at signalene om at finanskrisa hadde begynt å åpenbare seg.

Det er de samme sjefene som tidligere i år ankom Washington i limousin, fikk et ark stukket i hånda og klar beskjed om å undertegne redningsavtalen finansminister Henry Paulson hadde forelagt dem.

Senket sitt eget land

Den amerikanske staten har gått inn med om lag 700 milliarder dollar for å redde vaklende finansgiganter.

HAR HATT GODT BETALT: Tidligere Fannie Mae-sjef Daniel Mudd. Foto: AP/Susan Walsh/Scanpix
HAR HATT GODT BETALT: Tidligere Fannie Mae-sjef Daniel Mudd. Foto: AP/Susan Walsh/Scanpix Vis mer

Ikke småpenger, altså.

Småpenger er det mer av på Island om dagen.

Og landets banksjefer, eller rettere sagt tidligere banksjefer, nevnes av Financial Times på denne måten: De klarte ikke bare å senke sine egne selskaper, de senket også sitt eget land.

To av de mer markante er her far og sønn, Björgolfur Gudmundsson og Björgolfur Thor Björgolfsson, som var Islands første milliardærer i amerikanske dollar.

Dagbladet skrev om de to tidligere år under overskriften: «Sagaen om de rike "skurkene" Björgolfur».

Prøver å selge West Ham

De styrte Landsbanki som ble slått konkurs og overtatt av staten.    

Før finanskrisa var sønnen god for om lag 23 milliarder norske kroner, mens far var god for rundt 7,2 milliarder norske kroner.

GRÅDIG: Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein. Foto: AP/Goldman Sachs/Scanpix
GRÅDIG: Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein. Foto: AP/Goldman Sachs/Scanpix Vis mer

De to har vært skarpt kritisert i hjemlandet, og i sine velmaktsdager strødde de om seg med veldedige penger til kunst og kultur, og idrett for å forsvare familiens ære. De stod i spissen for en islandsk gruppe som kjøpte den engelske fotballklubben West Ham. De prøver nå fortvilt å selge seg ut av klubben.

GRÅDIG: Sir Fred Goodwin, sjef i Royal Bank of Scotland.Foto: AFP PHOTO/ED JONES/Scanpix
GRÅDIG: Sir Fred Goodwin, sjef i Royal Bank of Scotland.Foto: AFP PHOTO/ED JONES/Scanpix Vis mer