Han er årets polakk i Norge

NUPI-forsker Jakub Godzimirski er overbevist om at den store innvandringen fra Polen til Norge er en vinn-vinn-situasjon.

FORSKER: Jakub Godziminski er forsker ved NUPI. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSKER: Jakub Godziminski er forsker ved NUPI. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en skrekkblandet fryd, sier Jakub Godzimirski.  

Søndag ble han sammen med fem andre landsmenn (se faktaboks) utmerket som årets polakker i Norge. Selv kom han først til Norge på slutten  av 80-tallet. Da var det et få tusen polakker i landet. Nå er det over 70 000.  

- Når det kommer så mange, så frykter man at det kommer noen som skader omdømmet vårt som gruppe. Men det har vært veldig gøy å se at så mange har klart seg så bra. Det er fint å se at vi som gruppe stort sett omtales positivt i mediene. De fleste tilpasser seg godt, skaper ikke store problemer og blir sett på som gode kolleger og spesialister, sier Godzimirski.  

- Vinn-vinn Polakkene er den største innvandrergruppen i Norge i dag. Den store innvandringsbølgen startet med EU-utvidelsen i 2004. Godzimirski er forsker på NUPI og har selv gransket masseinnvandringen.  

- I store trekk er det en vinn-vinn-situasjon. Polakkene som kommer hit får på mange måter et bedre liv. Samtidig har det ikke oppstått noen store konflikter, og det er mange polske spesialister som fyller nisjer i arbeidsmarkedet som hadde vært vanskelig å fylle på andre måter, sier han og trekker selv fram noen negative sider:  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer