FORSKER: Jakub Godziminski er forsker ved NUPI. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSKER: Jakub Godziminski er forsker ved NUPI. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Han er årets polakk i Norge

NUPI-forsker Jakub Godzimirski er overbevist om at den store innvandringen fra Polen til Norge er en vinn-vinn-situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en skrekkblandet fryd, sier Jakub Godzimirski.  

Søndag ble han sammen med fem andre landsmenn (se faktaboks) utmerket som årets polakker i Norge. Selv kom han først til Norge på slutten  av 80-tallet. Da var det et få tusen polakker i landet. Nå er det over 70 000.  

- Når det kommer så mange, så frykter man at det kommer noen som skader omdømmet vårt som gruppe. Men det har vært veldig gøy å se at så mange har klart seg så bra. Det er fint å se at vi som gruppe stort sett omtales positivt i mediene. De fleste tilpasser seg godt, skaper ikke store problemer og blir sett på som gode kolleger og spesialister, sier Godzimirski.  

- Vinn-vinn Polakkene er den største innvandrergruppen i Norge i dag. Den store innvandringsbølgen startet med EU-utvidelsen i 2004. Godzimirski er forsker på NUPI og har selv gransket masseinnvandringen.  

- I store trekk er det en vinn-vinn-situasjon. Polakkene som kommer hit får på mange måter et bedre liv. Samtidig har det ikke oppstått noen store konflikter, og det er mange polske spesialister som fyller nisjer i arbeidsmarkedet som hadde vært vanskelig å fylle på andre måter, sier han og trekker selv fram noen negative sider:  

- Når det kommer en gruppe på 60-70 000 mennesker, så vil det alltid oppstå noen problemer. Det har for eksempel vært noen uheldige barnevernssaker. Og det har kommet noen polske spesialister som man helst ikke hadde sett hadde kommet til landet, som dyktige lommetjuver. Men jeg pleier å si at det er et statistisk spørsmål. Det er uunngåelig når det kommer så mange, sier han.  

Vil fortsette NUPI-forskeren tror en stor andel av polakkene som har kommet vil bli boende. Han tror også innvandringen vil fortsette, om ikke i like stort tempo som tidligere.  

- Når det flytter tusenvis av polakker til Norge og de blir boende og klarer seg godt, så sender de signaler til hjemlandet om at det er bra å være her, som gjør at enda flere kommer, sier forskeren.  

ÅRETS POLAKKER I NORGE: Mikael Pfanhauser, Vlodzimierz Biel, Jakob M. Godzimirski, Eugene Kuran, Janina Januszewska-Skreiberg og Leiv Igor Devold. Foto: Wlodek Koscielniak
ÅRETS POLAKKER I NORGE: Mikael Pfanhauser, Vlodzimierz Biel, Jakob M. Godzimirski, Eugene Kuran, Janina Januszewska-Skreiberg og Leiv Igor Devold. Foto: Wlodek Koscielniak Vis mer

- Å flytte fra et land til et annet er noe annet i dag enn for 20 år siden. Da jeg flyttet hit for første gang, var det en del polakker som var her som ikke kunne reise tilbake, fordi de var politiske flyktninger. Nå er det mulig å ta fly et par timer for 2-300 kroner.  

Godzimirski har hatt noen utfordringer i forskningsarbeidet.

- På den ene siden er jeg en del av bølgen selv. På den andre siden har jeg fått mulighet til å forske på det fra et annet ståsted. Det er en utfordring, for mye av forskningen dreier seg om mine egne valg. Det har fordeler og ulemper, sier han.