DJEVEL OG LEGENDE:  Boka American Sniper, som ble utgitt i dag, forteller historien om den amerikanske soldaten Chris Kyle og hans karriere som skarpskytter. Foto: American Sniper / Facebook
DJEVEL OG LEGENDE: Boka American Sniper, som ble utgitt i dag, forteller historien om den amerikanske soldaten Chris Kyle og hans karriere som skarpskytter. Foto: American Sniper / FacebookVis mer

- Han er den dødeligste skarpskytteren i amerikansk historie

Men etter å ha drept 255 fiender sluttet Chris Kyle - for å redde ekteskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chris Kyle fra den amerikanske elitestyrken Navy SEALs husker godt første gang han drepte en person fra langdistanse.

Målet var en kvinne, som skal ha vært i ferd med å angripe de amerikanske styrkene med en håndgranat.

- Skyt, sa befalet til ham.

- Men ..., stammet Kyle.

- Skyt! gjentok befalet.

Da Kyle endelig trykket inn avtrekkeren, slapp kvinnen håndgranaten. Kyle skjøt igjen, og granaten eksploderte, skriver den britiske avisa Daily Mail.

«Djevelen» Men nølingen la han raskt fra seg. Under sine fire opphold i Irak hevder han å ha drept 255 personer - hvorav 160 offisielt er bekreftet av Pentagon - og betegnes som den «dødeligste skarpskytteren i amerikansk historie».

I boka American Sniper, som ble utgitt i dag, omtales mange av disse hendelsene. Og det skal ikke stå på heltebeskrivelsene:

«Kyle ble kalt 'djevelen' av fiendene han jaktet på, og 'legenden' av sine brødre i Navy SEALs», står det å lese på bokas offisielle facebookside.

Skarpskytteren har vokst opp på en gård i Odessa i Texas, og var ofte på jakt med våpen faren hadde kjøpt til ham. Men det var ikke før han vervet seg at han forsto hvor flink han faktisk var til å skyte.

Traff fra 1900 meters avstand Det mest kjente skuddet falt i Sadr by da han oppdaget en opprører som var utstyrt med en rakettkaster.

Mannen sto i overkant av 1900 meter unna. Kyle avfyrte ett eneste skudd - med sin .338 Lapua Magnum-rifle - og mannen falt død om.

- Gud blåste kula i hans retning og den traff ham, sier Kyle til New York Post.
  Kyles favorittvåpen var imidlertid en kraftig rifle med boltmekanisme i kaliber .300 Win Mag, påsatt et veldig kraftig kikkertsikte.

Selv skal han ha blitt skutt i to uavhengige situasjoner, og også ha blitt rammet av i alt seks veibomber. Han mottok imidlertid aldri USAs eldste krigsdekorasjon, Purple Heart, som utgis til personell i USAs forsvar som har blitt skadet eller drept i kamp.

Valgte ekteskapet Det hevdes at årsaken var at han nektet å gjennomføre papirarbeidet som krevdes, da dette ville ha ført til at han måtte tas ut av tjenesten en periode, skriver forlaget.

I 2009 - etter ti år i forsvaret - var det imidlertid over. Kyle valgte å forlate elitestyrken for «å redde ekteskapet». Han og kona har to barn, og er i dag bosatt i Dallas.

Men krigshelten har likevel ikke lagt karrieren helt på hylla. Ifølge Daily Mail har han startet sitt eget selskap som opererer på kontrakt fra forsvaret, Craft International. Selskapet gjør alt fra å trene skarpskyttere til å tilby private sikkerhetstjenester og beskyttelse. 

Selv har han aldri angret for noen av drapene han begikk.

- Det var min plikt å skyte fienden, og jeg angrer ikke på det. Det eneste jeg er lei meg for er de soldatene og vennene jeg ikke var i stand til å redde. Jeg er ikke naiv, og jeg romantiserer ikke krig. De verste øyeblikkene i mitt liv har jeg opplevd i Navy SEALs. Men jeg kan stå til rette for Gud med en ren samvittighet ved å ha gjort jobben min, sier Kyle til Texas Monthly.