UNDERDOG-EN: Ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Melenchon har klatret sakte, men sikkert på meningsmålingene den siste uka, og har, utrolig nok i fransk valgsammenheng, mulighet til å bli en av to kandidater videre etter søndagens første president-runde. Her er han ute og holder tale på en båt i Paris. Foto: NTB  Scanpix 
UNDERDOG-EN: Ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Melenchon har klatret sakte, men sikkert på meningsmålingene den siste uka, og har, utrolig nok i fransk valgsammenheng, mulighet til å bli en av to kandidater videre etter søndagens første president-runde. Her er han ute og holder tale på en båt i Paris. Foto: NTB  Scanpix Vis mer

Valg Frankrike Jean-Luc Mélenchon

- Han er den eneste mannen som får Marine Le Pen til å holde kjeft

Jean-Luc Mélenchon fra det ytre venstre er den franske valgkampens orator. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den store overraskelsen i den franske valgkampen er en mann fra det ytre venstre: Den erfarne politiske sluggeren Jean-Luc Mélenchon.

65-åringen målbinder og trollbinder stadig flere, og kan bli en av to presidentkandidater.

- Kjempegod retoriker

Mélenchon er født i den marokkanske havnebyen Tangier og er et politisk fyrverkeri.

- Han er uten tvil en kjempegod retoriker og den beste i valgkampen. Han er den eneste som kan få Marine Le Pen til å holde kjeft og ingen kan måle seg med ham når det gjelder evnen til å komme med argument, sier Franck Orban, fransk politisk nerd og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Så seint som i februar var det de aller færreste som pratet om Mélenchon som en av presientkandidat-favorittene. Men tv-debatten i mars, med alle de elleve presidentkandidatene, endret det meste.

Siden da har Mélenchon klatrer fra drøye ti til rundt 18 prosent - og det over de konservatives kandidat, François Fillon.

YouTube-kongen

Valgvakene hans blir stadig større, og Mélenchon får tilskuerne i ekstase. En annen grunn til hans store suksess, er at den gamle sosialisten er den som har vært flinkest til å ta i bruk sosiale medier, i tillegg til at han har laget sin egen tv-kanal på YouTube.

- Her har han opptil fem timer lange sendinger. Han har også stor suksess med å ta i bruk hologrammer, der det virker som at han er til stede på sju steder samtidig, sier Orban.

Ytre venstre - og høyre

En av årsakene til at Mélenchon slår så godt an, til tross for at er på ytre venstre-sida, er hans fortid i Frankrikes
Sosialistparti. Han uttrykker seg på klassisk fransk språk og har et rikt ordforråd, noe som verdsettes av mange franskmenn. Han har også utstrakte kunnskaper om fransk historie og sitater, som han stadig bruker i debatter, hvoretter motstanderne målbindes.

HOLOGRAM: Ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon bruker sosiale medier og ny teknologi til å ta innpå de andre presidentkandidatene. En av triksene hans, er såkalt hologram, der han taler ett sted, men er til stede seks andre steder på samme tid - med 3d-video-opptak. Her holder han tale i Dijon, mens han er tilstede på valgmøter via video i Nante, på Reunion, i Cournon-d'Auvergne, Grenoble, Montpellier - og i Nancy. Foto: NTB Scanpix  
HOLOGRAM: Ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon bruker sosiale medier og ny teknologi til å ta innpå de andre presidentkandidatene. En av triksene hans, er såkalt hologram, der han taler ett sted, men er til stede seks andre steder på samme tid - med 3d-video-opptak. Her holder han tale i Dijon, mens han er tilstede på valgmøter via video i Nante, på Reunion, i Cournon-d'Auvergne, Grenoble, Montpellier - og i Nancy. Foto: NTB Scanpix   Vis mer

Mélenchons appell og talegaver kan dermed føre til at franskmennene til slutt må velge mellom to ekstreme motpoler: Mélenchon på ytre venstre - og Marine Le Pen og hennes Nasjonale Front på ytre høyre.

- Dette valget kan bli folkets sjanse. Nå har vi muligheten, til på fredelig og demokratisk vis, å snu oss bort fra det urettferdige og onde systemet som vårt land og kontinent har sunket ned i, sier Mélenchon i en video på YouTube-kanalen sin, ifølge The Guardian.

Saken fortsetter under grafikken, som er klikkbar!

Nei til atomkraftverk

Mélenchon og Opprørske Frankrike er plassert langt på venstresida, og har et radikalt program: De er kritiske til EU, vil ha Frankrike ut av NATO og er vennlig innstilt til Russland. Mélenchon ønsker å kutte den franske arbeidsuka fra 35 til 32 timer og pensjonsalderen skal senkes tilbake til 60 år. Atomkraftverk skal skrotes, og Frankrikes rike skal skatte langt høyere.

Så langt har Mélenchons strategi vært å tømme Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon for velgere. Skal Mélenchon vokse enda mer, må han hente velgere andre steder.

- Det er fire kandidater som kan gå videre til andre valgomgang: Mélenchon, Fillon, Le Pen og Macron. Jeg og meningsmålingene heller mot de to siste, sier Orban.