Han er den første dommeren på hundre år som er fradømt jobben

Tingrettsdommer Tor Bertelsen fikk sparken ved dom i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingrettsdommer Tor Bertelsen er avskjediget fra sitt embete som dommer i Bergen tingrett. Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Rettssaken gikk i Oslo tingrett i midten av mai. Fredag kveld ble han orientert om at han avskjediges fra embetet som tingrettsdommer i Bergen tingrett, skriver Bergens Tidende.

Domstolsadministrasjonen (DA) mener Tor Bertelsen er for ustabil og uskikket til å være dommer, og han ble suspendert fra jobben i juli i fjor. Første gang DA ba Justisdepartementet om å suspendere Bertelsen var i 2010.

Tingrettsdommere kan kun avskjediges ved dom, og ingen dommere er blitt oppsagt på denne måten siden andre verdenskrig.

Blant forholdene det har vært reagert på, er at Bertelsen skal ha gjort narr av parter i retten, og særlig av kvinner. Han skal også ha vært vanskelig å forholde seg til for kolleger.

Bertelsens prosessfullmektig, advokat Sigurd-Øyvind Kambestad, kan ikke kommentere saken.

- Jeg kan bekrefte at jeg mottok en epost fredag kveld der domsslutningen sto. Det opplyses at dommen kommer mandag. Jeg kan ikke kommentere saken ettersom jeg ikke har fått dommen, sier Kambestad.

Det samme svarer Tor Bertelsen.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg er avskjediget. Jeg har jo ikke fått noen dom, men bare blitt informert om domsslutningen, sier han.

Saken gikk i Oslo fordi Bergen tingrett var inhabil i saken.

 (NTB)

FIKK SPARKEN: Dommer Tor Holger Bertelsen (58) har lenge vært en kontroversiell figur ved Bergen tingrett. Nå har han blitt fradømt jobben. Foto: RALF LOFSTAD
FIKK SPARKEN: Dommer Tor Holger Bertelsen (58) har lenge vært en kontroversiell figur ved Bergen tingrett. Nå har han blitt fradømt jobben. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer