- OND OG GRUSOM: Richard W. Matt (48) er på rømmen fra et amerikansk høysikkerhetsfengsel, etter å ha kommet seg løs og ut gjennom rør, kloakk og til slutt et kumlokk. De som hadde med ham å gjøre sist han var ute, engster seg. Andre har bevæpna seg. Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix
- OND OG GRUSOM: Richard W. Matt (48) er på rømmen fra et amerikansk høysikkerhetsfengsel, etter å ha kommet seg løs og ut gjennom rør, kloakk og til slutt et kumlokk. De som hadde med ham å gjøre sist han var ute, engster seg. Andre har bevæpna seg. Foto: New York State Police / AP / NTB ScanpixVis mer

- Han er den ondeste, mest grusomme personen jeg har møtt i mine 38 år i politiet

Eks-etterforskningsleder har bevæpna seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du kan aldri ha for mye vakthold rundt ham. Du kan aldri stole på ham. Du kan aldri snu ryggen til ham.

Det sier Gabriel DiBernardo (78), en nå pensjonert, tidligere etterforskningsleder som ledet drapssaken som førte til at mannen han snakker om - Richard W. Matt (48) - ble dømt til 25 år i fengsel for et brutalt drap i 1997.

- Ekstremt farlig Nå er drapsmannen på rømmen, etter at han sammen med fangen David Sweat (34) brøt seg ut av høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i staten New York på lørdag.

Det hele beskrives som av statens guvernør som en krisesituasjon, skriver BBC.

- Dette er farlige menn som er i stand til å begå alvorlige forbrytelser igjen, sier guvernør Andrew Cuomo.

Den eldste av de to rømlingene, Richard Matt, beskrives som en kald og fryktløs mann.

- Han er den ondeste, mest grusomme personen jeg har møtt i mine 38 år som politi, sier den pensjonerte etterforskningslederen til New York Times.

Ifølge avisa har han bevæpna seg, siden han jobbet med saken som dømte rømlingen til 25 år til livstid i fengsel. De andre aktørene i saken ble ifølge DiBernardo også raskt varslet om at 48-åringen hadde rømt.

- Han var ekstremt farlig. Mange mennesker ble drept. Det er ikke mange drapsmenn som tar seg tid til å lemleste liket (slik Matt gjorde etter drapet på sin egen sjef i 97, red.journ.), sier en annen pensjonert og anonym politibetjent til avisa.

David Sweat er dømt til livstid i fengsel for drap, mens Richard Matt soner en dom på 25 år til livstid i fengsel for kidnapping av en mann han seinere slo til døde.

Var informant På 80-tallet var kriminelle Matt informant for politiet, ifølge en annen pensjonert etterforskningsleder, David Bentley (67). Han er redd Matt begår nye kriminelle handlinger mens han er på rømmen.

- Jeg er veldig redd for at folk skal bli skadd, jo lenger han er i frihet, sier Bentley.

Han jobbet med Matt i tre tiår, ifølge avisa, som skriver at den nå 48 år gamle drapsmannen stakk av fra et ungdomshjem og stjal en hest for å komme seg av gårde allerede da han var 14 år gammel.

Så ble Matts liv bare verre og verre. Hadde han ikke kommet seg ut denne helga, var hans første sjanse til å prøve seg ute i samfunnet igjen, først i 2032.

Da Matt ble fraktet fra Mexico - der drapet han er dømt for fant sted - til retten i USA, var det massivt vakthold i området. En snikskytter skal ha våket over rettslokalet, og dobbelt så mange politifolk som normalt, satt inne i retten. Matt kom inn i retten iført et belte som ville gitt ham elektrisk støt om han prøvde seg på noe.

48-åringen er en tøff mann, ifølge Bentley.

- Klar for å beskytte meg selv - Jeg har sett ham påføre seg selv sår, kuttet seg selv, bryte kragebeinet sitt uten å søke om hjelp. Han er bare totalt fryktløs, han responderer ikke på smerte.

Flere av de The New York Times har snakket med, ønsker å være anonyme, i frykt for at rømlingen skal lese hva de sier om ham.

Bentley er på sin side ikke redd. Han sier likevel at han ikke kan utelukke at Richard Matt kan dukke opp i nærområdet hans.

- Om han skulle komme til huset mitt, så er jeg klar for å beskytte meg selv. Jeg tror det ville blitt en dårlig dag for ham.

Politiet  har utlovet en dusør på 100 000 dollar - eller 775 000 kroner - til den som kan bidra til at Matt og Sweat igjen havner bak murene.

En kvinnelig ansatt ved et fengsel i staten New York ble i går avhørt av politiet etter mistanke om at hun kan ha hjulpet de to drapsdømte fangene med å rømme, skriver The New York Post.

LES SAKEN: Polititeori: - Fikk hjelp av kvinnelig fengselsansatt til den spektakulære flukten.

LES OGSÅ: Mystisk flukt: Ingen har klart det på 150 år. Nå er drapsdømte Richard og David på rømmen

LES OGSÅ: Drapsdømte fanger lurte alle og la igjen denne lappen etter flukten

UT VED HJELP AV EL-UTSTYR: Hvor de dro, er foreløpig ukjent. På røret henger en gul lapp... Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix
LAPPEN: ... og på lappen sto en «hyggelig» melding til fengselsvaktene. «Have a nice day», skrev rømlingene. Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix
RØMTE SAMMEN: David Sweat (34), til venstre, og Richard W. Matt rømte fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i staten New York. Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix
OPP AV KUMLOKK: Her kom de opp, før de stakk av til et sted ingen foreløpig vet hvor er. Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix
UT HER: De to kom seg unna. Politiet undersøker fluktveien. Foto: New York State Police / AP / NTB Scanpix