Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joe Kennedy III er Demokratenes stigende stjerne

Han er det nye Kennedy-håpet

Spekulasjonene går allerede høyt om at Joseph P. Kennedy III (37) kan følge i sin grandonkels fotspor og bli USAs president.

HÅP: Joe Kennedy III blir sett på som en stigende stjerne i det demokratiske partiet. Foto: REUTERS/Brian Snyder
HÅP: Joe Kennedy III blir sett på som en stigende stjerne i det demokratiske partiet. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Med president John F. Kennedy som grandonkel og presidentkandidat Robert Kennedy som bestefar, kommer 37-åringen fra en av USAs mest berømte og myteomspunnete politiske familier. Hans andre grandonkel, den mangeårige senatoren Ted Kennedy var mentoren hans.

- Han har et endeløst potensial. Ingen andre har gjort en bedre jobb med å fyke inn på den rikspolitiske scenen i år, sier den demokratiske konsulenten Mary Anne Marsh i selskapet Dewey Square Group i Boston til Dagbladet.

GIFT: Joe Kennedy III er gift med Laruen Anne Birchfield. Her driver de valgkamp i 2012. Foto: AP Photo/Gretchen Ertl
GIFT: Joe Kennedy III er gift med Laruen Anne Birchfield. Her driver de valgkamp i 2012. Foto: AP Photo/Gretchen Ertl Vis mer

I januar holdt Kennedy Demokratenes motsvar etter president Donald Trumps «State of the Union»-tale. Med en stadig stigende stjerne og høyere profil i rikspolitikken er spekulasjonene er for lengst i gang om han vil stille til presidentvalget allerede i 2020.

Leppepomade

- Slike taler kan sende folk rett inn på den politiske stjernehimmelen, eller de kan ta livet av en politisk karriere. Kennedy har absolutt en mulighet til å bli en framtidig president, forklarer statsvitenskapsprofessor Paul Brace ved Rice University til Dagbladet.

Kennedy, som har klare likhetstrekk med sine berømte familiemedlemmer, fikk stort sett gode skussmål etter talen.

- Han presenterte i hovedsak tradisjonelle demokratiske verdier, men med et ungt ansikt. Det var noe distraksjon fordi enkelte syntes at leppepomaden han brukte fikk det til å se ut som han siklet, men hovedsakelig var det et positivt steg for ham, sier Brace.

MEKTIG FAMILIE: Robert Kennedy (t.v.), var Joe Kennedy IIIs bestefar, Ted Kennedy (i midten) og John F. Kennedy, var grandonklene hans. Foto: AP Photo/File
MEKTIG FAMILIE: Robert Kennedy (t.v.), var Joe Kennedy IIIs bestefar, Ted Kennedy (i midten) og John F. Kennedy, var grandonklene hans. Foto: AP Photo/File Vis mer

Kennedy ble kjent for mange da han i fjor ga et svært følelsesmessig forsvar for Obamacare. Republikanerne har forsøkt å fjerne og erstatte Obamas prestisjefylte helsereform. Kennedy fikk mye oppmerksomhet da han kalte dette en «ondskapsfull handling» fordi det ville gi færre tilgang til helseforsikring.

- Alle kan se at han er det absolutt motsatte av Donald Trump. Han er smart, lidenskapelig, omtenksom, gjennomtenkt, forsiktig og hardtarbeidende. Han har alle muligheter til å stille som presidentkandidat i 2020 dersom han ønsker det sier Marsh.

- Kennedy-navnet gir ham masse ammunisjon i rikspolitikken. Samtidig er det henholdsvis 55 og 50 år siden grandonkelen og bestefaren ble skutt og drept. For unge amerikanere er det en evighet siden. For øyeblikket tar dessuten alle krisene og kaoset rundt Trump-administrasjonen all oppmerksomhet, sier Brace.

Ungdomsalibi

Tidligere visepresident Joe Biden og senatorene Elizabeth Warren og Bernie Sanders blir alle nevnt som svært sannsynlige Demokratiske presidentkandidater i 2020. Alle sammen er godt voksne.

- De fleste Demokratiske lederskikkelsene har et aldersproblem. Det kan også gjøre det aktuelt å hente inn en ung politiker, som Kennedy, som visepresidentkandidat, for å balansere det ut, sier Brace til Dagbladet.

Joe Kennedy III er utdannet jurist ved eliteuniversitetene Stanford og Harvard. Siden 2013 har han vært kongressrepresentant fra Massachusetts.

Fra 2004 ti l 2006 var Kennedy frivillig hjelpearbeider i Den dominikanske republikk for Fredskorpset organisasjonen grandonkelen John F. Kennedy grunnla. Før han havnet i Kongressen var han aktor og assisterende statsadvokat i Massachusetts. Mens andre medlemmer av Kennedy-klanen har skapt overskrifter med alkohol- og narkotikamisbruk, drikker ikke tobarnsfaren noe sterkere enn melk. Han er gift med helseadvokaten Lauren Anne Birchfield.

Oprah-fan

DREPT: President John F. Kennedy ble skutt og drept da han og kona Jacqueline Kennedy kjørte gjennom Dallas sentrum 22. november 1963. Video: CNN Vis mer

De to møttes som studenter på Harvard-universitetet, mens de begge hadde Elizabeth Warren som professor.

Kennedy har både sagt at han ønsker et stort felt av Demokratiske presidentkandidater i 2020, og han har spesielt nevnt Warren, som er senator fra samme delstat, som en god kandidat

Foreløpig er han avvisende til selv å stille til valg. Til podkasten Off Message spøkte han med at det bare er én mulighet for at han selv stiller i valget i 2020.

- Jeg vil kanskje gjøre det hvis jeg kan seile inn som Oprah Winfreys visepresident, sa Kennedy.

OPTIMISTISK: Den amerikanske presidenten Donald Trumps første «State of the Union»-tale i januar tok for seg både helter som måtte hedres, og trusler som måtte tas på alvor. Video: CNN Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!