Han er dømt for folkemord, tortur og politidrap

Nå ber Jackie Arklöv om løslatelse for å ta en doktorgrad.

VIL STUDERE: Etter å ha sonet i elleve år ønsker Jackie Arklöv å få livstidsdommen omgjort til en tidabestemt dom slik at han kan løslates for å studere om to år. Foto: Markus Marcetic / Expressen
VIL STUDERE: Etter å ha sonet i elleve år ønsker Jackie Arklöv å få livstidsdommen omgjort til en tidabestemt dom slik at han kan løslates for å studere om to år. Foto: Markus Marcetic / ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jackie Arklöv (37) ble i 2000 dømt til livsvarig fengsel for drapet på to politimenn i Malexander i Sverige i 1999, samt drapsforsøk og flere grove ran. Han drepte politimennene med nærskudd fra deres egne tjenestevåpen.

I 2006 ble han også dømt for krigsforbrytelser, blant annet for omfattende tortur av muslimske fanger på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Nå ønsker den tidligere nynazisten, torturisten og drapsmannen å løslates for å ta en doktorgrad ved universitetet. Fredag møtte han i Örebro tingrett hvor han fortalte hvorfor han burde settes fri, skriver Aftonbladet.

Etter å ha sonet i elleve år, søkte Arklöv i oktober om å omgjøre  livstidsdommen til en tidsbestemt dom. Kriminalomsorgen har vurdert hans sak, og mener han kan løslates om to år.

Fengslet studenet Arklöv har fullført en mastergrad i sosiologi og historie mens han har sittet inne, og både kriminalomsorgen og rettsmedisineren mener han har vist vilje til å forandre seg og ta ansvar for hva han har gjort. Arklöv sier selv at han forstår at hans søknad om å omgjøre dommen til en tidsbestemt dom kommer tidlig.

- Usikkerheten gjør det vanskelig å planlegge. Kriminalomsorgen kan kun gi meg korte og få permisjoner så lenge jeg sitter på livstid, og hvis jeg ønsker å ta en doktorgrad kreves det at jeg er tilstede på universitetet, forklarte han i retten på fredag.

En psykolog, en sosialarbeider, leger og pleiepersonale har truffet Arklöv i totalt elleve timer, og har nå vurdert risikoen for at Arklöv vil falle tilbake til voldelige og kriminelle handlinger som lav.

I retten sa også Arklöv at han ikke lenger har noen kontakt med sine tidligere venner Tony Olsson og Andreas Axelsson, som også er dømt for politidrapene i 1999.

Sterk interesse for nazismen Arklöv har opprinnelig en liberiansk mor, men ble adoptert bort som liten, og havnet til slutt i Sverige. Under hele sin oppvekst viste Arklöv en helt spesiell interesse for andre verdenskrig og nazismen, og dro som 19-åring i 1992 til krigen i Bosnia-Hercegovina. Her ble han leiesoldat og tjenestegjorde for den kroatiske militsen HVO.

SNAKKET I RETTEN PÅ FREDAG: Jackie Arklöv møtte fredag i Örebro tingrett for å forklare hvorfor han fortjener å slippe ut av fengselet. Foto: Markus Marcetic / Expressen
SNAKKET I RETTEN PÅ FREDAG: Jackie Arklöv møtte fredag i Örebro tingrett for å forklare hvorfor han fortjener å slippe ut av fengselet. Foto: Markus Marcetic / Expressen Vis mer

Arklöv har senere innrømmet å ha begått alvorlige krigsforsbrytelser. Han utførte blant annet omfattende tortur av muslimske fanger, inkludert gravide kvinner. Han forteller at han nå ønsker å ta ansvar for sine handlinger.

- Jeg kommer aldri til å kunne legge det bak meg, sa han i retten på fredag.

Ennå ikke avgjort Arklövs advokat Per Durlig har kalt inn to vitner som skal vitne om Arklövs positive utvilking de siste årene. De to vitnene har kjent ham i flere år og jobber i Exit, en gruppe som hjelper nazister å legge ideologien bak seg.

- Når jeg traff ham var han en redd og forvirret ung man. Han har forandret seg merkbart og kan både vise følelser og beherkske sinne, sier Olle Rockström, som har vært Arklövs kontaktperson i ni år, i retten.

Om Arklöv får omgjort dommen til en tidsbestemt dom er enda ikke avgjort.

FLERE DOMMER: Arklöv er dømt for krigsforbrytelser, politidrap og flere grove ran. Den tidligere nynazisten forteller at han ønsker å ta ansvar for sine egne handlinger og prøver å legge fortiden bak seg. Foto: Expressen
FLERE DOMMER: Arklöv er dømt for krigsforbrytelser, politidrap og flere grove ran. Den tidligere nynazisten forteller at han ønsker å ta ansvar for sine egne handlinger og prøver å legge fortiden bak seg. Foto: Expressen Vis mer