- Han er dypt skuffet over volden fra begge sider

Egypt-norsk Midtøsten-ekspert om ElBaradeis avgang som visepresident i Egypt.

SKUFFET: Mohammed ElBaradei gikk i dag av som visepresident i Egypt. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/NTB Scanpix
SKUFFET: Mohammed ElBaradei gikk i dag av som visepresident i Egypt. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Egypts visepresident Mohammed ElBaradei går av, og begrunner det med sin motstand mot volden som preger landet.

- Dette var ventet og fryktet. ElBaradei er en forsoner og en forhandler, og ønsket at Det muslimske brorskap skulle komme til forhandlingsbordet og stille til valg. Han går av i protest mot volden og i skuffelse over at de ikke valgte forhandlingsbordet, sier Midtøsten-ekspert Nefissa Naguib til Dagladet.

Kamp om Egypts framtid Egyptisk-norske Naguib er seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt og professor i sosialantropologi ved Universitet i Bergen.

- Han har ønsket å gjøre det før når det har vært voldelige sammenstøt, og dette viser at dette ikke er en kamp mellom muslimer og ikke-muslimer. Dette er en kamp mellom en majoritet og en minoritet, der Det muslimske brorskap er minoriteten. Og det er en kamp om Egypts framtid, sier Naguib.

Hun mener ElBaradei var svært viktig, men under sterkt press. Blant annet er han upopulær blant amerikanerne, siden han kritiserte USAs invasjon av Irak.

- Men han er også viktig fordi han var nær Sisi (Egypts hærsjef, red. adm.), sier Midtøsten-eksperten.

Kan dukke opp til neste valg Hun tror ikke ElBaradei forsvinner fra det egyptiske veikartet:

- Han er der og folk kommer til å søke råd hos ham, og kanskje kommer han tilbake for fullt ved neste valg. Men han har gått av i protest mot volden, og ElBaradei er en prinsippfast jurist som er opptatt av retteferdighet.

- Han er skuffet over begge sidene i konflikten. Istedet for at eliten har fokusert på forhandling og forsoning, har de fyret opp under all volden.  Han synes det som skjer nå er unødvendig, og er skuffet over både regjeringen og Det muslimske brorskap.

Hun forteller at det er økonomien som er skadelidende, og forteller at det er en enorm nedgang i antall turister.

VENTET OG FRYKTET: Midtøsten-ekspert Nefissa Naguib forteller at ElBaradeis avgang var ventet og fryktet. Foto: Christian Michelsens Institutt
VENTET OG FRYKTET: Midtøsten-ekspert Nefissa Naguib forteller at ElBaradeis avgang var ventet og fryktet. Foto: Christian Michelsens Institutt Vis mer