Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han er en av 34 på Stortinget - ut fra statistikken

- Feil å knuse politisk talent for lovbrudd på linje med fartsbot.

 EN AV 34 ?  Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 23. januar i år. Torsdag ettermiddag ble det kjent at Skutle, som er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget, er siktet i en narkotikasak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
EN AV 34 ? Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 23. januar i år. Torsdag ettermiddag ble det kjent at Skutle, som er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget, er siktet i en narkotikasak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom representantene på Stortinget speiler den generelle befolkningen i Norge, har 34 av de 169 folkevalgte politikerne prøvd cannabis - rent statistisk.

Høyre får nå kritikk fra forskerhold for måten partiet reagerte overfor Erik Skutle på.

Ifølge loven er det ikke mer forkastelig å røyke hasj enn å kjøre for fort, sier stipendiat Anine Kierulf ved Institutt for offentlig rett til Vårt Land.

Hun mener Høyre må forklare seg bedre, dersom det er slik at partiets oppfatning er annerledes.

- Hvis Høyre har en annen oppfatning av alvorlighetsgraden i de to, så burde partiet for sine egne representanters og velgernes skyld gi en god begrunnelse for hvordan de skiller annerledes enn straffeloven, sier Kierulf.

Helsekonsekvenser Forsker Ingeborg Rossow ved forskningsinstitusjonen Sirus (Statens i institutt for rusmiddelforksning) påpeker at de helsemessige konsekvensene av sjelden hasjbruk er svært få, om noen i det hele tatt.

Ifølge Sirus har to av ti personer mellom 16 og 64 år her i landet brukt cannabis minst én gang i løpet av livet.

3,4 prosent hadde brukt cannabis det siste året og 1,5 prosent hadde brukt cannabis i løpet av de siste fire ukene, ifølge Sirus' tall for 2012.

Hvis representantene på Stortinget speiler den gjennomsnitlige befolkningen, vil det bety at 34 av landets 169 stortingsrepresentanter har prøvd cannabis.

- Feil å knuse politisk talent - Med forbehold om at Skutle bare har brukt hasj én gang, er det snakk om et lite lovbrudd. Da blir det feil hvis partiledelsen i Høyre lar hele karrieren til et ungt politisk talent gå nedenom og hjem.

- Nulltoleranse høres litt for gammeltestamentlig ut. Tilgivelse er at ord jeg liker bedre, sier politisk kommentator og redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende. 

Han legger til at Skutle burde vært klar over konsekvensene og at hasj er forbudt i Norge.

(NTB).

Hele Norges coronakart