ETTERLYST: Joseph Brech (55) er mistenkt for å ha begått et drap for 20 år siden. Nå er han sporløst forsvunnet. Foto: Interpol
ETTERLYST: Joseph Brech (55) er mistenkt for å ha begått et drap for 20 år siden. Nå er han sporløst forsvunnet. Foto: InterpolVis mer

DNA-gåten løst

Han er en av Europas mest ettersøkte

Joseph Brech (55) mistenkes for et 20 år gammelt drap etter eksepsjonelt DNA-arbeid. Problemet er bare at ingen har hørt fra ham siden februar.

Noen drapsgåter forblir uløste, mens andre oppklares flere tiår etter. På eksepsjonelt vis tror nederlandsk politi at de nå har funnet ut hvem som drepte en elleve år gammel gutt for 20 år siden.

Denne uka kunne de avsløre at landets største DNA-prosjekt har ført til et 100 prosent treff. Problemet er bare at drapsmistenkte Joseph Brech (55) har vært sporløst forsvunnet siden februar, ifølge BBC.

Drapet

11. august 1998 ble Nicky Verstappen funnet seksuelt misbrukt og drept noen få kilometer fra en aktivitetsleir han deltok på. Da hadde han allerede vært meldt savnet i et døgn.

Til tross for omfattende etterforskning, maktet ikke politiet å oppklare drapet. Ingen personer ble pågrepet, men politiet var i kontakt med Brech allerede da.

Han bodde i nærheten av leiren og ble avhørt tre ganger i løpet av etterforskningen. Første gang politiet var i kontakt med ham, var bare to dager etter drapet, da han ble stoppet i det han spaserte forbi åstedet midt på natta.

Brech ble imidlertid aldri mistenkt for drapet, noe politikommissær Ingrid Schäfer-Poels angrer på.

- Om vi hadde sittet med kunnskapen vi har i dag, ville vi gjort ting annerledes, sier hun.

PRESSEKONFERANSE: Tirsdag avslørte nederlandsk politi at landets største DNA-prosjekt har ført til treff. Blant tilhørerne var offerets far, Peter Verstappen, søster Femke og mor Berthie. Foto: Marcel van Hoorn / AFP / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Tirsdag avslørte nederlandsk politi at landets største DNA-prosjekt har ført til treff. Blant tilhørerne var offerets far, Peter Verstappen, søster Femke og mor Berthie. Foto: Marcel van Hoorn / AFP / NTB Scanpix Vis mer

DNA-treffet

Et av de svært få bevisene i saken, var et DNA-spor som ble oppdaget på Verstappens klær. I fjor satte politiet i gang et DNA-prosjekt hvor DNA'et fra 14 000 personer ble testet.

Ingen av DNA-profilene matchet Verstappens, men DNA-prøven av en av Brechs slektninger gjorde at han fikk status som mistenkt i saken. Da de seinere fikk tak i DNA-prøver fra Brechs pysjamas, viste det seg å være et komplett treff, ifølge The Guardian.

DNA-prosjektet startet i mai, og i oktober forlot Brech Nederland. I februar fortalte han familien sin at han var på en forlenget villmarksreise i Vosges i Frankrike, ifølge politiet.

I april ble han meldt savnet, og både fransk og nederlandsk politi har lett etter ham med lys og lykte siden juli - uten hell.

Villmarkens mann

Brech er kjent som en villmarkens mann, og har tidligere engasjert seg i både speider- og aktivitetsgrupper. Politiet tror at Brech fortsatt er i live, og mener han er kapabel til å holde ut i lengre perioder alene i skog og mark.

- Dette er en person som ofte bruker lang tid på å svare på e-poster, og søker sjeldent kontakt.

- Ettersom han verken har mobil eller brukere i sosiale medier, er han vant til å være uten mulighet til å bli kontaktet i lange perioder, uttalte politiet på en pressekonferanse denne uka.

Etter at politiet gikk ut med nyheten om DNA-treffet denne uka har de fått inn over 200 tips. I tillegg har Interpol utstedt en internasjonal arrestordre på mannen, og han figurerer nå på lista over Europas mest etterlyste personer.