- Han er en cyberterrorist

Frank Aarebrot mener Breivik har håndplukket meningsfeller på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er det galt det som Brevik mener? Ja. Er det rart han mener det? Nei. Det er det ikke. Det er veldig mange som mener det samme, sa Frank Aarebrot da han vitnet under 22.juli-rettsaken i dag. Mange bruker forskningen hans til å si at norsk media er venstrevridd, noe Aarebrot mener blir feil. Undersøkelsen sier ikke noe om journalisters propagandistiske ståsted.

Aarebrot startet vitnemålet med å understreke at han har lang binding til Arbeiderpartiet og er æresmedlem i Hordaland AUF.

Breivik ønsker ham som vitne fordi hans undersøkelse om journalister i Norge viser at de fleste av dem har politiske holdninger på venstresida. Som kjent har Breivik utpekt mediene som hovedfiende, i tillegg til Arbeiderpartiet.
 
Over og underrepresentert Aarebrot redegjorde for hvordan han hadde gjennomført undersøkelsen som konkluderte med at flertallet av norske journalister har politiske sympatier på venstresida. Han viste et diagram som viser at RV, SV, samt Venstre er overrepresentert blant journalistenes stemmegivning. Frp er klart underrepresentert, Høyre noe mindre underrepresentert.

Med «over- og underrepresentert» mener Aarebrot journalistenes stemmegivning i forhold til befolkningen for øvrig.

- Mediene består ikke bare av journalister. En annen viktig rolle har redaktørene. Blant redaktørene er Arbeiderpartiet sterkt overrepresentert, mens Fremskrittspartiet er tilsvarende underrepresentert, sa Aarebrot.

- Tallene blir misbrukt Aarebrot mener tallene hans ofte blir misbrukt. Han påpeker at undersøkelsen hans ikke sier noe om journalisters propagandistiske ståsted.

- Journalister skriver gjerne kritisk mot makta, uansett partitilhørighet, sier han - og mener for eksempel Carl I. Hagen er blant dem som har misbrukt undersøkelsen hans til å påstå ting om journalisters agenda.

Aarebrot viser også et diagram for advokater, som viser en svært stor overrepresentasjon for Høyre.

- Det kunne jo brukes til å påstå ting om advokaters agenda, sier Aarebrot.

Salen, inkludert Breivik humrer over dette. Forsvarer Geir Lippestad har for øvrig langvarig binding til Arbeiderpartiet.

Aarebrot diskuterte etterpå hvor villige journalister - ut fra partipreferanser - var til å publisere Muhammed-tegningene. Diagrammet han viser fram, viser at RV- og SV-velgerne er positivt innstilt til å publisere de omstridte tegningene - dette deler de med Frp-velgere (som riktignok er svært lite representert blant journalister).

- Ser det de vil se - I dette spørsmålet dreide det seg altså ikke om en høyre-venstre-deling, understrekte valgforskeren.

Hovedpoenget ved å vise dette var å vise at selv om et flertall av journalister stemmer rødt, kan ikke dette brukes til å anta noe om hvordan de vil forholde seg «propagandistisk» til et enkelttema de skriver om.

Aarebrot påpeker at folk ofte ser det de vil se.

- Når det gjelder Muhammed-tegningene, kan folk for eksempel se bare de danske tallene (som viste helt annen tendens enn de norske mht. journalisters lyst til å publisere, sammenholdt med partisympatier) og se helt bort fra de norske, sa han.

- Freakshow Frank Aarbrot ble tidligere sint da han ble kalt inn som vitne, og har tidligere kalt vitneliste for «et freakshow».

Etter retten var han lettere til sins.

- Dette gikk jo egenentlig veldig greit. Jeg er jo hendlig som kan snakke om noe jeg kan. Så dette var ikke så ille, sa Aarebrot.