Moskéangrepet i Bærum:

- Han er en fiende av menneskeheten

Imam Syed Mohammad Ashraf ved Al-Noor-moskeen i Bærum kaller terrorhandlingen på lørdag for et angrep på hele det norske samfunn og alle religiøse steder.

FREDAGSBØNNEN: Menigheten ved den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum holdt fredagsbønn ledet av imam Syed Mohammad Ashraf på Rykkinn skole én knapp uke etter angrepet på moskeen i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FREDAGSBØNNEN: Menigheten ved den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum holdt fredagsbønn ledet av imam Syed Mohammad Ashraf på Rykkinn skole én knapp uke etter angrepet på moskeen i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

En knapp uke etter at terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) gikk inn i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum samlet menigheten seg til bønn på Rykkinn.

Bygget på Skui hvor 21-åringen løsnet skudd, er foreløpig ikke klart til å brukes etter angrepet. I stedet holdt menigheten fredagsbønn i en gymsal.

Dagbladets reporter på stedet forteller at alle lyttet i ro, de fleste med blikket rettet mot imamen.

- Stemningen føltes håpefull og alvorlig samtidig, sier reporter Kristian Tvedt.

Advokat Christian Elden fra advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for moskeen og er til stede. På utsida står det en politibil. De to politibetjentene fikk roser av to små barn tilhørende menigheten.

SAMLET: Menigheten samlet seg til bønn i en gymsal på Rykkinn. Al-Noor-moskeen er foreløpig ikke klar til å bli brukt etter angrepet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAMLET: Menigheten samlet seg til bønn i en gymsal på Rykkinn. Al-Noor-moskeen er foreløpig ikke klar til å bli brukt etter angrepet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- En fiende av menneskeheten

Imam Syed Mohammad Ashraf ved Al-Noor-moskeen i Bærum kaller den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus for «en fiende av menneskeheten».

Før bønnen startet holdt Ashraf en tale til medlemmene av moskeen, delvis på engelsk. Imamen sa at menigheten er i stor sorg, og at det som skjedde lørdag, er smertefullt og forferdelig.

- Dette angrepet er et angrep på hele det norske samfunn og alle religiøse steder.

- Han er en fiende av islam og av menneskeheten, sa imamen om terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21).

Imamen unnlot å nevne 21-åringen ved navn, og sa at han ikke ønsker å framsi navnet hans.

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Et angrep på det norske samfunnet

Etter fredagsbønnen uttaler Ashraf overfor Dagbladet at de har følt seg veldig godt ivaretatt etter terrorhendelsen på lørdag.

- Vi føler at det norske folk har vist sympati og solidaritet. Vi er også nordmenn, selvfølgelig, men dette ga oss mot og vi føler at vi ikke er alene. Det er en veldig god følelse, sier Ashraf.

Han understreker at de ser på terrorhandlingen som et angrep på hele det norske samfunnet.

John Christian Elden Menigheten og forstanderen i moskeen på Skui har bedt om bistand fra advokat John Christian Elden.

- Styret i moskeen har bedt meg om å bistå. Dette er en viktig sak og det er viktig at de får god bistand og blir ivaretatt på samme måte som med andre terrorhandlinger i Norge. Mange i moskeen lider av frykt som følge av angrepet, sier han til Dagbladet.

Elden understreker at han er opptatt av at politiet ikke gir opp for tidlig, og at de får fulgt saken fullt ut.

- Det viktigste er å få fulgt opp politiets etterforskning, leter alle veier og at de ser hva som er bakgrunnen for dette for å finne ut av om noen enten har et juridisk eller medvirknings ansvar for dette, sier han.

- Mange er redde

Etter talen holdt medlemmene av menigheten fredagsbønn på vanlig måte i flerbrukshallen på skolen. Litt færre enn vanlig møtte opp, ifølge informasjonsansvarlig Waheed Ahmed. Han sier mange er redde.

- Vi har fått meldinger fra flere medlemmer de siste dagene om at de er engstelige etter det som skjedde, sier Ahmed.

Den siste uka har moskeen samarbeidet tett med kommunen. Det er opprettet kriseteam, en telefon medlemmene kan ringe, og under fredagsbønnen på Rykkinn skole var politiet synlig til stede utenfor bygget.

Ahmed opplever at det er hatet mot muslimer de fleste er redde for.

- Mange lurer på hva som har gått galt, og om vi kunne ha gjort noe mer. Har vi vært åpne nok? spør han.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

- Hatet skal vi ikke ha noe av

Kulturminister Trine Skei Grande (V) Grande talte til forsamlingen før fredagsbønnen i moskeen.

Grande uttrykker sin støtte til det islamske miljøet i World Islamic Missions moské i Oslo etter moskéangrepet i Bærum.

- Angrepet mot moskeen var et angrep på oss alle, og vi står sammen i kampen for respekt og likeverd og mot hat og ekstremisme. Muslimer i Norge skal føle seg trygge, i bønn og ellers. Jeg er glad for å se et folk som samler seg i ring om moskeene, slik vi så på søndag, sa Grande.

Kulturministeren har vært tydelig på at hun er blant dem som ønsker at regjeringen skal sette i gang arbeidet med en handlingsplan mot muslimhat.

- Det hatet vi så nå i helga, og som vi har sett før, skal vi ikke ha noe av. Det må ikke og skal ikke få fotfeste og grobunn i vårt samfunn, sa Grande.

Moskéheltene hyllet

I går ble Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave tatt imot på politihuset i Sandvika av politimester Beate Gangås og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Der ble de to hyllet for sin innsats da de overmannet den bevæpnede terrorsiktede Philip Manshaus (21) under angrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum lørdag.

- Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde i forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august, sa Gangås da hun overrakte dem blomster under møtet på politihuset.

- Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sier hun.