- Han er en forræder

USAs tidligere visepresident Dick Cheney langer ut mot varsleren Edward Snowden.

ANGRIPER: USAs tidligere visepresident Dick Cheney nøler ikke med å kalle den 29 år gamle varsleren Edward Snowden, som tidligere jobbet for CIA, for «forræder» og mer enn antyder at han løper Kinas ærend. Foto: AP/Fox News Sunday, Fred Watkins/NTB Scanpix
ANGRIPER: USAs tidligere visepresident Dick Cheney nøler ikke med å kalle den 29 år gamle varsleren Edward Snowden, som tidligere jobbet for CIA, for «forræder» og mer enn antyder at han løper Kinas ærend. Foto: AP/Fox News Sunday, Fred Watkins/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er mistenksom ettersom han dro til Kina. Dette er ikke et sted man vanligvis ønsker å reise til dersom man er opptatt av frihet, sier Cheney til Fox News.

- Det reiser spørsmål om han hadde en en slik tilknytning før han gjorde dette, mener Cheney, som var visepresident under president George W. Bush.

Cheney nøler ikke med å kalle den 29 år gamle varsleren, som tidligere jobbet for CIA, for «forræder» og mer enn antyder at han løper Kinas ærend.

- Kineserne er trolig villige til å gi ham immunitet eller opphold i bytte mot det han antakeligvis vet eller ikke vet, sier Cheney.

Snowden meldte seg i 2003 til krigstjeneste i Irak, men brakk begge beina under trening. Han har en fortid som datatekniker i CIA og har jobbet på kontrakt for National Security Agency (NSA).

Han var inntil nylig ansatt i IT-selskapet Booz Allen Hamilton, som har nær forbindelse til amerikansk etterretning.

Overfor den britiske avisen The Guardian avslørte han nylig hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere.

Dette har blant annet skjedd ved at NSA har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Cheney forsvarer NSAs virksomhet og anklager Snowden for å ha gjort ubotelig skade på USAs program for å bekjempe terror. (NTB)