- Han er en Gandhi-type med snille, vakre øyne

Helga Hjetland har jobbet tett med fredsprisvinner Kailash Satyarthi og kjenner ham godt.

- STAS: Tidligere leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland synes det er stor stas at hennes venn Kailash Satyarthi får fredsprisen. Foto: AFP/RAVEENDRAN/NTB Scanpix
- STAS: Tidligere leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland synes det er stor stas at hennes venn Kailash Satyarthi får fredsprisen. Foto: AFP/RAVEENDRAN/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland slapp Facebook-jubelen løs da det ble kjent at årets fredspris går til indiske Kailash Satyarthi og Malala Yosafza.

«Nobelpris til ein eg kjenner så godt og har vore saman med i mange ulike samanhengar - Kailash Satyarthi! Sterkt tilstades i Global Campaign for Education og Global March against Child Labour. Stas!» skriver Hjetland som gir til kjenne at hun sist traff ham i Dehli i fjor.

- Kailash og jeg har sittet i samme kampanjestyre som jobbet med tusenårsmålene for utdanning. Som lærer og fagforeningsmenneske synes jeg det er fantastisk at fredsprisen går til to så flotte forkjempere for jenter og utdanning, sier Hjetland til Dagbladet.

- Gandhi-type Hun forteller at utdanning for alle ble en viktig kampsak for Kailash Satyarthi.

- Spesielt jenter og utdanning. Det løfter folk ut av fattigdom. Ut av barnearbeid og inn på skolestuene ble kampsaken til Kailash, sier Hjetland.

Helga Hjetland var leder av Utdanningsforbundet fra etableringen i 2001 til og med 2009. Hun beskriver fredsprisvinneren som en beskjeden og snill mann.

- Han roper ikke høyt om seg selv. Kailash har en fantastisk hyggelig og varm personlighet. Han er en Gandhi-type med vakre og snille øyne, sier Hjetland og legger til:

- Jeg synes årets fredsprisvinnere - begge to - var et godt valg av Nobelkomitéen. De setter fokus på barn og utdanning.

- Takknemlig Kailash Satyarthi er født 11. Januar 1954 og er en indisk aktivist i kampen mot barnearbeid. Han har vært aktiv i den indiske kampen mot barnearbeid siden 90-tallet.

Hans organisasjonen, Bachan Bachao Andolan, har bidratt til at over 80 000 barn har blitt satt fra fri fra ulike former for slaveri og hjulpet dem til rehabilitering og utdanning.

Satyarthi mottar fredsprisen med stor glede.

- Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen som anerkjenner lidelsene millioner av barn opplever i denne moderne tid. Æren går til alle borgere av India. Jeg vil fortsette mitt arbeid for barns velferd, sier Satyarthi, ifølge Press Trust of India.

VENNEN FÅR FREDSPRISEN: Helga Hjetland, tidligere leder i Utdanningsforbundet, er svært fornøyd.

Foto: Bo Mathisen
VENNEN FÅR FREDSPRISEN: Helga Hjetland, tidligere leder i Utdanningsforbundet, er svært fornøyd. Foto: Bo Mathisen Vis mer