Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg med full støtte til Olemic Thommesen:

- Han er en god stortingspresident

Sterk kritikk til tross, statsministeren ser ingen grunn til at Olemic Thommesen (H) ikke skal være kandidat til presidentjobben til høsten.

FÅR STØTTE: Statsminister Erna Solberg ga partikollega Olemic Thommesen full støtte da hun i dag møtte pressen til pressekonferanse i hagen ved statsministerboligen. Foto: Bjørn Langsem
FÅR STØTTE: Statsminister Erna Solberg ga partikollega Olemic Thommesen full støtte da hun i dag møtte pressen til pressekonferanse i hagen ved statsministerboligen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKTIG JOBB: Som stortingspresident innehar Olemic Thommesen det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG JOBB: Som stortingspresident innehar Olemic Thommesen det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Stortingspresident Olemic Thommesen (H) fikk fredag flerrende kritikk av Stortingets kontrollkomité for håndteringen av Stortingets byggeprosjekt som har fått enorme kostnadsoverskridelser.

SV og Sp krever at stortingspresidenten må gå av, men har ikke flertall for det.

Nå får han full støtte fra sin partileder.

- Det er alltid stortingsgruppen som bestemmer hvem som skal være kandidat som stortingspresident, men jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det, sa Erna Solberg under sin pressekonferanse i dag, på spørsmål om hun mente han var en egnet kandidat for stillingen til høsten.

- En god stortingspresident

Hun sa videre at hun mener han er en god president.

- Jeg mener han er en god president: En president som har jobbet mye med menneskerettigheter, med systemer og som har vært en god representant for Stortinget, sa hun.

Samtidig ga hun uttrykk for at hun synes han har fått uforholdsmessig mye kritikk.

- Jeg opplever at dette er et prosjekt som kom skjevt ut i starten. Det skyldes ikke Olemic, men det forrige presidentskapet. Jeg synes han må ta en urimelig belastning for noe som burde vært godt skyldfordelt mellom dette presidentskapet og det forrige, sier hun.

Overfor Dagbladet presiserer hun at hun mener det er grunnlag for å kritisere styringen med prosjektet.

-- Men det er viktig å huske at det er en fordeling mellom dette presidentskapet og det forrige, når alle peker på ham, sier hun.

Vil ikke kommentere

Den forrige stortingspresidenten, Dag Terje Andersen (Ap) ønsker ikke å kommentere kritikken, men viser til Riksrevisjonens rapport.

Bakgrunnen for kritikken enorme kostnadsoverskrivelsen på Stortingets byggeprosjekt, som blir minst 700 millioner kroner dyrere enn overslaget fra 2015.

Kostnadene knyttet til byggeprosjektet i Prinsens gate 26, en eiendom som ligger vegg i vegg med - og som tilhører - Stortinget, har løpt løpsk siden prosjektet ble igangsatt i 2013. Rehabiliteringen av Stortingets kontorbygg i Prinsens gate 26 og bygging av ny innkjørsel til stortingsgarasjen skulle opprinnelig koste 136 millioner kroner. Men så vokste anslaget år for år, først til 660 millioner kroner, deretter til 1,1 milliarder kroner, så til 1, 45 milliarder og i 2017 til 1, 8 milliarder kroner.

Kan bli enda dyrere

Dagbladet vet at Stortingets parlamentariske ledere og kontroll- og konstitusjonskomiteen i et informasjonsmøte med presidentskapet for en tid tilbake, fikk beskjed om at det er usikkert om også dette anslaget vil holde. Dermed kan sprekken bli enda større. Mens Riksrevisjonen mener at Stortingets beslutning om å bevilge penger til prosjektet ble fattet på ufullstendig grunnlag, har presidentskapet og administrasjonen nektet for at de har tilbakeholdt informasjon.

- Det er ikke dekning for å hevde at presidentskapet eller administrasjonen satt på informasjon knyttet til budsjettbehandlingen for 2014 som indikerte overskridelser av den foreslåtte bevilgning, skrev stortingspresident Olemic Thommessen (H) i et brev til komiteen i forrige uke, ifølge NTB.

Stiller seg bak kritikken

Også Høyres representanter stilte seg bak den sterke kritikken av presidentskapet fra kontroll og konstitusjonskomiteen.

- Det er en alvorlig sak med store overskridelser, og vi har en rekke kritiske merknader til prosessen, sa kontrollkomiteens Erik Skutle (H) til Dagbladet.

- Mener du at Høyres gruppe også har vært urimelig i sin kritikk? Fikk Solberg spørsmål om på dagens pressekonferanse.

- Jeg mener Høyres gruppe har vært tydelig på fordelingen av ansvar med det forrige presidentskapet, svarte hun.

I hardt vær tidligere

Det er ikke første gang Thommessen har fått kritikk fra komiteen. I januar fikk han kritikk i forbindelse med EOS-utvalget.

I fjor kunne Dagbladet også avsløre at Thommessen i strid med Stortingets regelverk hadde aksjer han ikke hadde opplyst om.

Hele Norges coronakart