- Han er en svært erfaren sjåfør, og har kjørt både Porsche og Ferrari

Nordmannen som kjørte en Koenigsegg rett ut blant tilskuerne under et billøp i Polen var en svært erfaren sjåfør, ifølge vennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge polsk politi vil tiltalen mot 40-åringen som, bak rattet på en Koenigsegg, skadet fem mennesker under et oppvisningsløp i Poznan være klar i morgen.

I polske medier har den norske sjåføren fått kritikk for påstått manglende evner bak rattet. Mannen har imidlertid eid flere superbiler tidligere.

Jens Sverdrup, sjef for Koenigsegg i Sverige, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner sjåføren, men vil ikke gi kommentarer om sjåføren ellers hans evner bak rattet.

- Veldig trist - Vi har som policy å ikke si noe om våre kunder, sier Sverdrup til Dagbladet.
 
- Men jeg kan si at vi synes dette er veldig trist. Ulykker er alltid trist, og det er trist når det er noen man kjenner som er involvert. Det er trist både for de skadde og han som kjørte bilen.

40-åringen betegnes som en svært erfaren sjåfør av flere som kjenner ham. Mannen har erfaring med flere forskjellige supersportsbiler.

- Han har også kjørt Porsche av flere slag, sier en nær venn av mannen til Dagbladet.

- Han har kjørt både Porsche og Ferrari, sier en annen.

- Trener mye Vennene forteller at 40-åringen ofte kjørte på den berømte Nürburgring-banen i Tyskland, der en rekke bilprodusenter tester sportsbilene sine, flere racingløp arrangeres, og vanlige folk kan komme og teste bilene sine. 40-åringen har også kjørt blant annet på Spa-banen i Belgia, som der Belgias Grand Prix i Formel 1 arrangeres årlig.

- Han trener mye, og er godt over gjennomsnittet sportsbilinteressert, sier en venn.

40-åringen er en av få nordmenn som har eid «hyperbilen» Koenigsegg — som bygges i Sverige, men har norske aner gjennom gründeren Bård Eker.

- Han har holdt en veldig lav profil med den bilen, og er veldig diskret med den, sier en venn av 40-åringen.

- Må ha erfaring En som nylig kjørte en Koenigsegg er Olav Medhus, partner og eier i sportsbilbutikken Autostrada, som blant annet importerer Ferrari til Norge. Han rattet en Koenigsegg i Gumball-racet, som nylig fant sted.

- Enten det er en Porsche eller en Koenigsegg er så kraftige biler noe man må ha en viss erfaring for å kjøre, sier Medhus til Dagbladet.

- Man kan gjøre feil uansett hvor mye hestekrefter man har. I en Koenigsegg er det 800 hester eller noe, da må man ha erfaring. Det er lettere å gjøre feil med mye hester.

Barn skadd Politiet mistenker at 40-åringen hadde skrudd av ESP-systemet, stabilitetskontrollen i bilen. Det gjør bilen mer krevende å håndtere.

En 25 år gammel kvinne fikk alvorlige skader på ryggraden og indre organer. 

En 20 år gammel kvinne pådro seg åpent lårbeinsbrudd under ulykken.  Et søskenpar på henholdsvis seks og sju år fikk begge kompliserte beinbrudd og ble operert natt til mandag. En femte kvinne fikk mindre skader i beina.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå to kamerater av 40-åringen, som er sammen med ham i Polen, uten hell.

Mannen skulle mandag få oppnevnt en polsk forsvarer.

ERFAREN: Flere som kjenner sjåføren sier han var en svært erfaren sjåfør. Foto: EPA / NTB scanpix
ERFAREN: Flere som kjenner sjåføren sier han var en svært erfaren sjåfør. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer