«Han er en tøffing, jeg vet at han kommer hjem igjen»

RAMSUND i Nordland (Dagbladet): Samboeren hennes risikerer livet i kampene mot Osama bin Ladens menn i ville afghanske fjell. - Jeg prøver å ikke tenke vonde tanker, det er min måte å overleve på, sier den 25 år gamle kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor Dagbladet setter kvinnen ord på følelsene til de mange i hele landet som nå har sine kjære midt i sentrum av voldsomme krigshandlinger.

Hun bor i Ramsund i Nord-Norge, kjæresten og samboeren befinner seg tusenvis av kilometer unna.

I nærkamp mot al-Qaida og Taliban. Med stor fare for sitt eget liv.

- Selvfølgelig er jeg redd og bekymret for at det skal tilstøte ham noe. Men han kan jobben sin. Han er en tøffing, jeg vet at han kommer hjem igjen til meg en dag.

- Er du stolt?

- Ja, det er klart. Jeg vet jo hvor mye han har ofret for å komme dit han er.

Topptrent

- Når hørte du sist fra ham?

- Mandag. Alt var vel. Det ble jeg glad for å høre.

- Snakker du direkte med ham?

- Det kan jeg ikke si noe om. Men kontakten går alltid via Forsvaret, sier hun.

I begynnelsen av januar kom beskjeden: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold hadde tilbudt amerikanerne hjelp fra norske elitesoldater. Kvinnens samboer var blant de utvalgte. Han er topptrent, ekspert på militære operasjoner under vinterforhold og en av de ypperste soldatene i det norske Forsvaret.

- Det var ingen diskusjon om det hjemme hos oss. Dette er jobben hans.

Samboeren har vervet seg for tre år ved Marinens jegerkommando på Ramsund. Marinejegeren har nå vært i Afghanistan i to måneder.

- Jeg savner ham voldsomt.

Strengt

- Vet du hvor lenge oppdraget hans varer?

- Det kan jeg ikke kommentere.

Flere kvinner i Ramsund er i samme situasjon som 25-åringen Dagbladet møter.

- Vi holder kontakten. Men vi snakker ikke om det våre menn gjør i Afghanistan. Vi forsøker å leve så normalt som mulig.

S ikkerhetsopplegget rundt de norske Afghanistan-soldatenes familier er svært strengt.

- Det er uhyre viktig at deres identitet blir beskyttet, av sikkerhetsgrunner, sier pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarskommando Nord-Norge.

Kvinnen kan derfor ikke stå fram med navn og bilde.

Når Dagbladet møter den 25 år gamle kvinnen, blir hun dessuten underlagt strenge restriksjoner. Hun kan overhodet ikke snakke om noe som vedrører samboerens oppdrag. To offiserer fra marinejegerkommandoen er til stede under intervjuet.

Ramsund er elitesoldatenes topphemmelige bygd. Det skyldes at marinejegerne har sine treningsområder her. På skilt heter det at «utlendinger som ikke har tillatelse fra politi eller militære myndigheter til å oppholde seg i området, ansees alltid som uvedkommende». Stopp og opphold langs veien er forbudt. Det er heller ikke lov å ta bilder.

Stolte

Folk i bygda er stolte over at marinejegerne har tilhold her.

- De er ikke Rambo-typer, men hyggelige og høflige menn. Vi følger med, det som skjer i Afghanistan er det folk snakker om. Alle vet at mange herfra er der nå. Samtidig tenker jeg på at det må være en belastning for de pårørende å se TV og lese aviser. Særlig for barna, sier Oddny Dalen.

Den som leter etter kritiske innvendinger mot norsk krigsinnsats og USA-hjelp, skal ikke dra til Ramsund.

- Det våre soldater gjør der nede, er helt riktig. Hvordan skal vi, som et NATO-land, forvente å få hjelp dersom vi ikke yter noe sjøl, sier Ove Søfting.

HARDHAUS: Norske marinejegere kjemper i Afghanistan. Dette bildet er fra en øvelse ved Oslofjorden.