- Han er ferdig med livet

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hans liv er ødelagt. Han er ferdig med livet sitt, sier Lars Wiik (49) om broren Terje Wiik (51), som i går ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års fengsel - for overlagt giftdrap på ekskjæresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dømte 51-åringen anket på stedet dommen inn for Frostating lagmannsrett - og hans familie er både sint og skuffet.

- Dette er helt borti veggene, sa en tydelig forbannet Lars Wiik da han i går fikk vite dommen av Dagbladet.

- Jeg ventet at han skulle bli dømt, men ikke for overlagt drap, for det er det ikke. Det er avisene og psykiaterne som har dømt ham, sier Lars Wiik.

Han mener det har vært tegnet et ensidig negativt bilde av broren.

- Det har vært en grusom hets mot Terje. Nå kan det ikke være så mye mer å sverte ham på. Derfor tror jeg den neste rettssaken blir mer nøytral, sier Lars Wiik.

Lovens strengeste straff

En tilsynelatende rolig Terje Wiik kom til sal 1 i Trondheim tinghus for å få sin dom i går formiddag, utstyrt med notatark, penn og en pose halspastiller.

Han fikk lovens strengeste straff, som er 21 års fengsel. I tillegg må han betale 1,7 millioner kroner til Inger Lise Bakkens barn og foreldre, samt 250000 kroner i saksomkostninger.

Men statsadvokatens påstand om ti års sikring ble ikke tatt til følge av byretten. Dette begrunnes med at de psykiatrisk sakkyndige mener det er umulig å uttale seg om gjentakelsesfaren 10- 12 år fram i tid.

- Har du forstått dommen? spurte dommer Helge Olav Fugelsøy etter opplesningen.

- Ja, svarte Terje Wiik.

Han anket hele dommen på stedet, og dro etterpå fort bort fra rettslokalet. Terje Wiik ønsket ikke å kommentere dommen overfor Dagbladet.

«Særdeles hensynsløs»

Trondheim byrett er kommet til at Terje Wiik har påført Inger Lise Bakken store lidelser over lang tid før hun døde, og at han har hatt lang tid til å tenke over hva han var i ferd med å gjøre.

«Han begikk drapet på en utspekulert og særdeles hensynsløs måte. Det er vanskelig å finne ord for hvor sterkt tiltalte må bebreides,» heter det i dommen.

Retten mener at Terje Wiik tok livet av ekskjæresten med overlegg, og at han også utsatte hennes barn og andre i hennes omgangskrets for å bli forgiftet.

«Det finnes ingen unnskyldning for hans handlemåte,» skriver dommerne, som ikke kan se at det foreligger en eneste formildende omstendighet.

Omhyggelig planlagt

For at Terje Wiik skulle dømmes for overlagt drap, måtte drapet være et resultat av en overveid beslutning. Trondheim byrett er ikke i tvil om at de tre forgiftningene av Inger Lise Bakken var omhyggelig planlagt.

Ut fra en helhetsvurdering av Terje Wiiks handlemåte, med vekt på planleggingen av forgiftningen og måten dette ble utført på, mener retten at drapet er gjort under særdeles skjerpende omstendigheter.

BROREN: - Jeg er skuffet over det norske rettssystemet, sier Lars Wiik, broren til giftdrap-dømte Terje Wiik.