- Han er ferdig med sitt tidligere liv, og klar til et liv i frihet

Nokas-dømte Metkel Betew løslates.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NOKAS-dømte Metkel Betew (35) kan prøveløslates fra forvaring, har Borgarting lagmannsrett bestemt. Dermed er lagmannsretten enig med Asker og Bærum tingrett, som i april sa ja til å prøveløslate Betew, som ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år etter NOKAS-ranet i Stavanger i 2004.

- Han skal løslates, og det er han veldig glad for, sier Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson i advokatfirmaet Furuholmen, til Dagbladet.

- Han er ferdig med sitt tidligere liv, og har tatt viktige og reelle valg under soningen som gjør ham klar til å leve et liv i frihet — der storfamilien venter på ham. Han er så klar at lagmannsretten på lik linje med tingretten ikke fant grunnlag for gradvis utslusing fra forvaring — han er så klar at han kan settes rett ut, sier Dietrichson.

- Hva slags framtidsplaner har han?

- Han vil fortsette studiene ved UiO, der han studerer sosiologi og har tre års tid igjen til en mastergrad, sier Dietrichson.

- Jeg er fullt fokusert på studiene. Målet er å jobbe i barnevernet med vanskeligstilte ungdommer, sa Betew da han møtte i Borgarting lagmannsrett forrige uke.

Avventer om anke Aktor i saken, statsadvokat Tormod Haugnes, sier til Dagbladet at han ikke har tatt stilling til ankespørsmålet ennå — men at Betew i alle tilfelle blir sittende innesperret til 1. august.

- Vi har ikke tatt stilling til ankespørsmålet. Vi registrerer at det er en grundig dom, men der visse ting kan forstås i begge retninger, sier Haugnes til Dagbladet.

Både Haugnes og advokat Dietrichson trekker en parallell til Schumann-saken.

Kjell Alrich Schumann ble ikke løslatt fra forvaring — selv om det ikke foreligger gjentakelsesfare.

Schumann - Det er noen problemstillinger av prinsipiell art som har vært oppe også i Schumann-saken. Det gjelder blant annet hvorvidt man har krav på å bli prøveløslatt fra forvaring ved sonet minstetid, når det ikke foreligger gjentagelsesfare, sier Haugnes.

PRØVELØSLATES: Metkel Betew med sin forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til høyre. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
PRØVELØSLATES: Metkel Betew med sin forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til høyre. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Advokat Dietrichson mener Betew-avgjørelsen viser at Schumann skulle vært løslatt.

- Lovens løslatelseskriterie har etter fast og sikker rettspraksis i de ulike domstolene, tingrett og lagmannsrett, vært nærliggende gjentagelsesfare eller ikke. Det løslatelseskriteriet har statsadokaten utfordret, ved å ville holde forvaringsdømte fengslet selv om det ikke er gjentagelsesfare, selv om de er rehabilitert. Her har de ikke fårr medhold i tingrett eller lagmannsrett. På dette punkt står Eidsivating lagmannsrett, som avviste Schumanns løslatelsesbegjæring, alene. Schumann skulle vært løslatt — nå er det bare Eidsivating som står alene, sier Dietrichson til Dagbladet.

Innrømmer Etter å ha nektet straffskyld i begge rettsinstanser i NOKAS-saken, innrømmer Betew nå at han at han var med å planlegge ranet og har et medansvar for det. Han fastholder likevel at han ikke var med på selve ranet og trakk seg en uke før.

9. april i år ble det kjent at Betew mente han hadde tatt et oppgjør med sin kriminelle fortid. Han krevde seg løslatt.

I februar 2012 kom det første intervjuet med Betew, gjort av TV-kanalen MAX. Da hadde han sittet på isolat i fire år. Fangevokterne på Ila hadde aldri hørt ham snakke.

- Jeg pleide å sitte i skapet på cella i sju-åtte-ni timer. Så gikk jeg ut og tenkte at jeg var heldig som hadde en stol og et bord. Noen ganger sov jeg på betongen på gulvet. Dagen etter da jeg la meg, tenkte jeg hvor heldig jeg var som hadde en seng. Det var sånn jeg fikk tiden til å gå, sa NOKAS-dømte Betew.

IKKE LØSLATT: Kjell Alrich Schumann, her i retten med advokatene Fredrik Schøne Brodwall og Morten Furuholmen. Foto: Erling Hægeland
IKKE LØSLATT: Kjell Alrich Schumann, her i retten med advokatene Fredrik Schøne Brodwall og Morten Furuholmen. Foto: Erling Hægeland Vis mer